Τα νέα αθλήματα που ανοίγουν από 11/5: Τι προβλέπεται για διαιτητές, υποψήφιους ΣΕΦΑΑ, γυμναστήρια

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρθηκε στο άνοιγμα νέων αθλημάτων από τη Δευτέρα 11/5.

Τα νέα αθλήματα που ανοίγουν από 11/5: Τι προβλέπεται για διαιτητές, υποψήφιους ΣΕΦΑΑ, γυμναστήρια

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα ieidiseis.gr κι αναφέρθηκε στη δεύτερη φάση της άρσης των περιορισμών στον αθλητισμό.

Μίλησε για τα σπορ που ξαναρχίζουν από τη Δευτέρα (11/5), τους διαιτητές, τους υποψήφιους των ΣΕΦΑΑ και για άλλα πολλά θέματα που απασχολούν πολύ κόσμο.

Είπε συγκεκριμένα για τα επόμενα βήματα στον αθλητισμό:

«Την προσεχή εβδομάδα θα περάσουμε στο δεύτερο στάδιο άρσης των περιορισμών. Με προσεκτικές κινήσεις πάντα. Διευρύνοντας λίγο τον κύκλο όσων θα έχουν δικαίωμα προπόνησης.

• Θα εντάξουμε και τα υπόλοιπα αθλήματα της προολυμπιακής ομάδας, που δεν συμπεριλήφθηκαν στην πρώτη εβδομάδα. Πάντοτε με τη λίστα όσων έχουν ήδη προκριθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή διεκδικούν με μεγάλες πιθανότητες την πρόκριση, όπως μας τους αποστέλλει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Καταρχάς, λοιπόν, την κολύμβηση, το πόλο, τις καταδύσεις. Αλλά και τη ρυθμική, το μπιτς βόλεϊ και τα μαχητικά αθλήματα όπως πάλη, τάε κβον ντο, τζούντο, καράτε, πυγμαχία, αλλά και το μοντέρνο πένταθλο.

• Επίσης, έρχεται η σειρά των αθλητών και της Παραολυμπιακής ομάδας, που τόσα και τόσα μετάλλια έχουν χαρίσει στη χώρα μας αυτοί οι μαχητές της ζωής.

• Στα ''χαμηλής επικινδυνότητας'' αθλήματα θα προσθέσουμε τις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις για ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, κανόε καγιάκ και το θαλάσσιο σκι.

Στον στίβο θα μεγαλώσει η λίστα όσων θα επιτρέπεται να προπονηθούν και εκτός της προολυμπιακής ομάδας, θα συμπεριληφθούν και οι αθλητές/αθλήτριες των εθνικών ομάδων.

Θα αρθούν οι περιορισμοί στο τένις για το ευρύ κοινό, με την προϋπόθεση πάντα ότι θα τηρούν το πρόγραμμα με ραντεβού για την αποφυγή συγχρωτισμού και τα πρωτόκολλα.

• Στο ποδόσφαιρο, βάσει της λίστας των διαιτητών που συνέταξε η ΕΠΟ, θα ξεκινήσουν κι αυτοί προπονήσεις φυσικής κατάστασης. Κι αν στη Super League 2 οριστούν οι υγειονομικοί υπεύθυνοι σε κάθε ΠΑΕ για την τήρηση των πρωτοκόλλων και την ασφάλεια των αθλητικών εγκαταστάσεων, θα ισχύσουν και εκεί όσα ήδη ισχύουν για τις ΠΑΕ της Super League 1.

• Πέραν του ποδοσφαίρου, σε ανοιχτούς χώρους θα μπορούν να προπονηθούν σε ολιγομελή γκρουπ (χωρίς μπάλα) οι αθλητές ομαδικών αθλημάτων όπως το μπάσκετ, το βόλεϊ, το χάντμπολ, το χόκεϊ επί χόρτου και το κρίκετ.

• Ομοίως και όλα τα μαχητικά αθλήματα, είτε είναι στο ολυμπιακό πρόγραμμα είτε όχι, πάντοτε σε ανοιχτούς χώρους και χωρίς σωματική επαφή.

Κι επειδή υπάρχει και η αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων της Γ' Λυκείου που στο μηχανογραφικό τους έχουν δηλώσει ΣΕΦΑΑ, Στρατιωτικές Σχολές και Σώματα Ασφαλείας και θα εξεταστούν πέραν των Πανελλαδικών και σε αγωνίσματα, ας ετοιμάζονται. Με τα κατάλληλα δικαιολογητικά θα τους επιτραπεί να προπονούνται από τις 18 τρέχοντος.

Παράλληλα εξετάζουμε για την επόμενη φάση ακαδημίες και γυμναστήρια. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες και δουλεύουμε συστηματικά και ακατάπαυστα».