Ο κορονοϊός απειλεί το happy end στην καριέρα μεγάλων αθλητών (pics)

Ο Κώστας Χαλέμος γράφει στο ΦΩΣ για τους αθλητές που το χάπι έντ στην καριέρα τους κινδυνεύει εξαιτίας του κορονοϊού.

Ο κορονοϊός απειλεί το happy end στην καριέρα μεγάλων αθλητών (pics)

Ο Ρότζερ Φέντερερ δεν θα μπορέσει να κυνηγήσει τον 9ο τίτλο του στο φετινό Γουίμπλεντον, για τον απλούστατο λόγο ότι το φημισμένο τουρνουά δεν θα διεξαχθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτή ίσως ήταν η τελευταία ευκαιρία για τον βασιλιά του τένις. Του χρόνου θα είναι 40 ετών και πιθανότατα συνταξιούχος…

Σαν τον Φέντερερ είναι κι άλλοι αθλητές που ο κορονοϊός τούς χαλάει το χάπι εντ στην ένδοξη καριέρα τους, δεδομένου ότι όλες οι μεγάλες διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων και του ποδοσφαιρικού Euro, μετατέθηκαν για το 2021. Ένας χρόνος δεν είναι τίποτα άμα είσαι 20, ακόμη και 30 χρόνων. Αν είσαι όμως 40+, σημαίνει πολλά…

Ο γεννημένος τον Αύγουστο του 1981 Φέντερερ, στα 39 του, έχει πάει ήδη πολύ μακριά για επαγγελματία τενίστα της σύγχρονης εποχής – που βιώνει τεράστια καταπόνηση κάθε σεζόν καθώς η δύναμη και η αθλητικότητα έχουν παραμερίσει την τεχνική και το ταλέντο στο σπορ. Είναι ο κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών, με 20 τίτλους Γκραν Σλαμ στο παλμαρέ του, αλλά ούτε ένα χρυσό μετάλλιο (στο απλό) σε Ολυμπιακούς Αγώνες, παρότι έχει λάβει μέρος σε αρκετές διοργανώσεις (ήταν παρών και στην Αθήνα το 2004).

Το τρόπαιο αυτό που λείπει από τη συλλογή του θα το κυνηγούσε ενδεχομένως φέτος στο Τόκιο, αλλά οι Αγώνες αναβλήθηκαν για του χρόνου. Όμως, στα 40 του, κάτι τέτοιο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο. Ένας χρόνος είναι μεγάλο διάστημα και στον αθλητισμό ακόμη μεγαλύτερο. Άλλωστε «ποιος ζει, ποιος πεθαίνει μέχρι τότε».

Σε ανάλογη θέση με τον Φέντερερ βρίσκεται μια άλλη θρυλική τενίστρια, η Σερένα Ουίλιαμς, που έχει 23 τίτλους Γκραν Σλαμ στην κατοχή της, αλλά δεν θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει τον 24ο μετά τη ματαίωση του φετινού Γουίμπλεντον, όπου μετράει ήδη 7 τίτλους. Όπως και ο Ελβετός, η Αμερικανίδα, γεννημένη τον Σεπτέμβριο του 1981, το 2021 θα είναι 40 ετών, με αρκετούς ήδη τραυματισμούς στην καριέρα της.
Ωστόσο η επιθυμία της (μαμάς Σερένα) να παίξει στο Τόκιο μπορεί να μην είναι τόσο έντονη όσο αυτή του Φέντερερ, καθώς έχει ήδη ένα χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτό που κέρδισε στο Λονδίνο το 2012 (έχει και τρία χρυσά στο διπλό).

Ο Γουντς και ο Νταν

Ένας άλλος μεγάλος αθλητής, ο Αμερικανός Τάιγκερ Γουντς, θα είναι μεγάλος και σε ηλικία (46 ετών) στους Αγώνες του Τόκιο. Η φύση του αθλήματός του, ωστόσο, είναι τέτοια που επιτρέπει και σε υπερήλικες να αγωνίζονται. Ο άλλοτε κορυφαίος παίκτης του γκολφ ήθελε να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αλλά δεν τα κατάφερε λόγω τραυματισμού. Και τώρα τραυματίας είναι, οπότε η αναβολή των Αγώνων έχει και τη θετική πλευρά στην περίπτωσή του.

Και τι γίνεται με τον Λιν Νταν, τον Κινέζο άσο του μπάντμιντον, ο οποίος θα είναι 37 χρόνων όταν θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες; Χρυσός ολυμπιονίκης το 2008 στο Πεκίνο και στο Λονδίνο τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Νταν απέτυχε στο Ρίο να κάνει τρία τα χρυσά του μετάλλια. Ήλπιζε να επιστρέψει φέτος δριμύτερος. Αλλά του χρόνου ποιος ξέρει;

Στους σπρίντερ η ηλικία μετρά, αλλά όχι τόσο όσο στα άλλα αγωνίσματα του στίβου. Και πάλι, όμως, η Αμερικανίδα Άλισον Φίλιξ θα είναι 36 χρόνων το 2021 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ο στόχος της είναι να γίνει η πρώτη γυναίκα σπρίντερ που θα κερδίσει έξι ολυμπιακά χρυσά μετάλλια και με αυτό το όνειρο προετοιμαζόταν για την τελευταία της εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Έχει συμμετάσχει ήδη σε τέσσερις διοργανώσεις και πάει για την πέμπτη. Στα 36 της δεν θα είναι η πιο μεγάλη σε ηλικία σπρίντερ που κυνηγά ένα ολυμπιακό μετάλλιο. Η Τζαμαϊκανή Μέρλιν Ότι ήταν 40 χρόνων όταν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο το 2000 στη σκυταλοδρομία 4x100.

Η μετάθεση των Αγώνων αλλάζει (;) και τα σχέδια του Τζάστιν Γκάτλιν. Ο Αμερικανός σπρίντερ, ο οποίος την περίοδο 2007-2010 εξέτισε ποινή τετράχρονου αποκλεισμού, καθώς βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία, σχεδίαζε να αποσυρθεί από τους στίβους το 2020, αφού πρώτα είχε πάρει μέρος στην τέταρτη Ολυμπιάδα του.

Γεννημένος τον Φεβρουάριο του 1982, ο Γκάτλιν θα είναι 39 χρόνων όταν θα διεξαχθούν οι Αγώνες στο Τόκιο. Θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα με τους νεότερους αντιπάλους του; Ο ίδιος πιστεύει πως μπορεί και θεωρεί γελασμένους όσους πιστεύουν το αντίθετο. Στους αγώνες πρόκρισης των ΗΠΑ, πάντως, το απέδειξε.

Ρονάλντο και Μόντριτς

Το άλλο μεγάλο αθλητικό ραντεβού που μετατέθηκε για του χρόνου είναι τα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου (Γιούρο). Η δωδεκάμηνη αναβολή ενδέχεται να επηρεάσει κάποιους παίκτες αλλά και προπονητές, λόγω ηλικίας - και όχι μόνο.

Το πρώτο όνομα που μου έρχεται στο μυαλό είναι αυτό του Κριστιάνο Ρονάλντο. Στα 35 του εξακολουθεί να αψηφά τις συνέπειες του χρόνου, σκοράροντας με συνέπεια τόσο με τη Γιουβέντους όσο και με την Εθνική Πορτογαλίας. Του χρόνου όμως θα είναι 36 χρόνων και όσο κι αν εμφανίζεται υπεράνθρωπος, παίζοντας επαγγελματικό ποδόσφαιρο στο πιο υψηλό επίπεδο για περίπου δύο δεκαετίες, η φθορά είναι δεδομένη.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο Ρονάλντο προσπάθησε να μειώσει τις υποχρεώσεις του στην Εθνική Πορτογαλίας, χάνοντας κάποια παιχνίδια στα προκριματικά. Και βέβαια η κάτοχος του τίτλου χρειάζεται τον καλό Ρονάλντο για να υπερασπιστεί τα κεκτημένα της. Η ομάδα είναι ήδη γερασμένη, με τους δύο κεντρικούς αμυντικούς της, τον Πέπε και τον Φόντε, να βαδίζουν στα 37 και 36 χρόνια αντίστοιχα.

Το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει η Κροατία. Ο Λούκα Μόντριτς είναι μόλις επτά μήνες νεότερος από τον Ρονάλντο. Ο μικρόσωμος άσος της Ρεάλ οδήγησε την Κροατία στο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά θα μπορέσουν τα πόδια του ηγέτη να αντέξουν το 2021, όταν θα είναι 36 χρόνων;

Kάρτερ και Λεμπρόν

Το Euro 2020 έμοιαζε ως η τελευταία ευκαιρία για τη «χρυσή γενιά» του Βελγίου να κατακτήσει ένα τρόπαιο. Η μετάθεση της διοργάνωσης σημαίνει ότι οι καλύτεροι παίκτες της ομάδας θα έχουν ακόμη έναν χρόνο στην πλάτη τους. Ο Αζάρ θα είναι 30, ο Ντε Μπρόινε το ίδιο. Ο Αλντερβάιρελντ και ο Βίτσελ 32, ο Βερτόγκεν 34 χρόνων.

Και τι να πει κανείς για τον αρχηγό της Ιταλίας Τζόρτζο Κιελίνι, ο οποίος τον Ιούνιο του 2021 θα κοντεύει τα 37 χρόνια (είναι γεννημένος τον Αύγουστο 1984); Θα φτάσει μέχρι εκεί; Σύμφωνα με τον προπονητή πάντως της ομάδας, Ρομπέρτο Μαντσίνι, αυτό είναι βέβαιο. «Το 2021 θα έχει ακόμα περισσότερη εμπειρία. Θα μπορούσαμε να κατακτήσουμε τον τίτλο φέτος, μπορούμε να το κάνουμε και του χρόνου» δήλωσε.

Για τον βετεράνο άσο του ΝΒΑ, Βινς Κάρτερ, ωστόσο, δεν υπάρχει αύριο. Στα 43 του έχει αποφασίσει να κρεμάσει τα παπούτσια του στο τέλος της φετινής σεζόν. Αν το πρωτάθλημα δεν ολοκληρωθεί, το τελευταίο του παιχνίδι ήταν αυτό κόντρα στους Νικς. Και το τελευταίο του καλάθι επίσης, που ήταν ένα τρίποντο.

Και οι Λέικερς; Θα είναι στην ίδια κατάσταση που βρίσκονται φέτος για να διεκδικήσουν τον τίτλο; Και ο Λε Μπρον Τζέιμς, με πατημένα τα 35 (τα έκλεισε τον Δεκέμβριο), θα συνεχίσει να λάμπει όπως σήμερα οδηγώντας, σαν το άστρο της Βηθλεέμ, τους «Λιμνανθρώπους»; Να ακόμη ένα καλό ερώτημα που τίθεται στην εποχή του κορονοϊού.