Κυριάκος Νανούσης: «Κερδίζουμε τη μάχη, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται»

Ο Κυριάκος Νανούσης, συνεργάτης της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, μέλος του ιατρικού της επιτελείου και πρόεδρος της Ιατρικής Επιτροπής της LEN μιλάει για τα δεδομένα που διαμορφώνονται στον αθλητισμό την εποχή του κορονοϊού.

Κυριάκος Νανούσης: «Κερδίζουμε τη μάχη, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται»

Διαθέτει μια τεράστια εμπειρία ως γενικός γιατρός και διανύει μια πορεία 20 και πλέον χρόνων ως συνεργάτης της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, μέλος της του ιατρικού της επιτελείου.

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Επιτροπής της LEN Κυριάκος Νανούσης, που έχει διατελέσει και μέλος της αντίστοιχης επιτροπής της FINA, αλλά και επικεφαλής της επιτροπής αντιντόπινγκ, με συμμετοχή σε αποστολές διεθνών διοργανώσεων και σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2004 και εντεύθεν, είναι ο πλέον αρμόδιος να μας μιλήσει για τα δεδομένα που διαμορφώνονται στον αθλητισμό την εποχή του κορονοϊού.

Οι δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ:

«Επειδή βρεθήκαμε μπροστά σε μια απρόβλεπτη και πρωτόγνωρη κατάσταση και κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια αόρατη απειλή, ήταν επόμενο να δημιουργηθούν αυτές οι δύσκολες καταστάσεις και αντιδράσεις. Οι περισσότεροι αντέδρασαν με φόβο αρχικά, αλλά στη συνέχεια η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας έδειξε την ωριμότητα που απαιτούσαν οι συνθήκες.

Ως ιδιώτης γιατρός, όπως και η πλειονότητα των συναδέλφων που έχουν ιατρείο, προτιμήσαμε να το κρατήσουμε ανοιχτό, τιμώντας τον όρκο του Ιπποκράτη, για να μείνουμε στην πρώτη γραμμή και να βοηθήσουμε την κατάσταση, παρά τον κίνδυνο που υπάρχει να νοσήσουμε (θα μπορούσαμε να τα έχουμε κλείσει). Φοβόμαστε κι εμείς, δεν είμαστε υπεράνθρωποι. Όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να μην το δείχνουμε στους ασθενείς, διότι εκείνοι περιμένουν στήριξη από μας.

Σε αυτές τις πολεμικές συνθήκες, λοιπόν, συνταχθήκαμε κι οι ιδιώτες γιατροί, συμβάλλοντας και στο να υπάρξει αποσυμφόρηση περιστατικών στα νοσοκομεία και να προστατευτεί το προσωπικό τους, ώστε να ασχοληθεί μόνο με τα σοβαρά περιστατικά της επιδημίας. Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι τα ιδιωτικά ιατρεία δεν είναι εχθροί, αλλά συνεργάτες του συστήματος. Κανείς δεν περισσεύει σε αυτήν την ιδιαίτερη κατάσταση που ζούμε. Όσον αφορά στο πώς λειτουργούμε; Ενημερώνουμε τον κόσμο, τους συμβουλεύουμε να μένουν σπίτι, κάνουμε τηλεφωνική εκτίμηση του προβλήματός τους και μόνο αν είναι σοβαρό το περιστατικό δεχόμαστε τον ασθενή για κανονική, μετά από τηλεφωνικό ραντεβού.

Πολλές φορές, σε άτομα που χρήζουν βοήθειας, όταν γράφουμε τα φάρμακά τους, τους τα παίρνουμε από τα φαρμακεία και τα πηγαίνουμε μέχρι την πόρτα σπιτιού τους.

Φαίνεται ότι στην Ελλάδα, με την έγκαιρη και σωστή αντίδραση, κερδίσαμε τη μάχη. Όμως, ο πόλεμος δεν έχει κερδηθεί ακόμα, συνεχίζεται και χρειάζεται προσοχή. Πιστεύω ότι τα μέτρα που ελήφθησαν και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που ακολουθήθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν λιγότερα κρούσματα και θύματα.

Θέλω να πω, όμως, πως όταν τελειώσουμε, όταν βγούμε από αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση και επανέλθουμε στην κανονικότητα, θα πρέπει να αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους, ιδιαίτερα οι κυβερνώντες.

Να αναγνωρίσουν τα τεράστια λάθη που έγιναν στο παρελθόν στον χώρο της δημόσιας υγείας και να διορθώσουν κακώς κείμενα. Ξέρω ότι τώρα δεν είναι ώρα για κριτική, αφού όλοι μαζί παλεύουμε για το θετικό αποτέλεσμα. Όταν έρθει η ώρα, όμως, θα πρέπει να σταθούμε όλοι πυλώνες της δημόσιας υγείας

Η Κολυμβητική Ομοσπονδία ήταν η πρώτη που πήρε τα μέτρα περί αναστολής των αγωνιστικών δραστηριοτήτων και προπονήσεων (ακόμα και αυτών που προετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς αγώνες, παρά τις αρχικές αντίθετες απόψεις της αθλητικής ηγεσίας) μέχρι 15 Ιουνίου.

Το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και στην αγωνιστική δράση δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Δεν είμαστε προφήτες, όλα θα κριθούν ανάλογα με εξέλιξη της νόσου. Επουδενί να μην διακινδυνέψουμε και μην να σκεφτόμαστε μόνο πότε θα αρχίσουν τα ηλικιακά.

Για να μην έχουμε πισωγύρισμα. Ακολουθώντας, φυσικά, και τις οδηγίες της Πολιτείας και του ΕΟΔΥ. Διότι από εκείνους θα εξαρτηθεί αν θα ανοίξουν τα κολυμβητήρια. Προέχει να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας των αθλητών. Διότι ακόμα δεν έχουμε απόλυτη κλινική εικόνα για τη νόσο, χωρίς φάρμακο και εμβόλιο.

Για το πρώτο διάστημα μετά την αποκατάσταση, εξάλλου, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί και να εξετάσουμε διάφορες παραμέτρους. Να βάλουμε προδιαγραφές και προϋποθέσεις. Δηλαδή, για παράδειγμα, πως θα κολυμπούν οι κολυμβητές μας; Στο ένα μέτρο ή στα δύο μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλον; Στο πόλο όπου έρχονται σε επαφή, πώς θα γίνει; Στη συγχρονισμένη; Βήμα-βήμα, λοιπόν, με σύνεση. Βλέποντας και κάνοντας.

Θεωρώ, εξάλλου, ότι λόγω της κατάστασης θα αναγκαστούμε να δούμε νέους τρόπους διεξαγωγής των πρωταθλημάτων, τον πρώτο καιρό. Νέα δομή, αναμόρφωση του τοπίου, προκειμένου να προστατευτεί και να μην διατρέξει κίνδυνο η υγεία αθλητών. Μετά το Πάσχα θα συνεδριάσουμε με την εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας για να δούμε την πορεία, αφού λάβουμε υπόψιν όλα τα δεδομένα.

Με την ιδιότητά μου ως πρόεδρος της ιατρικής επιτροπής της LEN είμαι σε επικοινωνία με όλους τους συναδέλφους, αξιολογούμε την κατάσταση και σύντομα θα κάνουμε τις εισηγήσεις μας στο μπιρό, όντας σε επικοινωνία και με την αντίστοιχη επιτροπή FΙΝΑ».



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110