Όλα δείχνουν μετάθεση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος υγρού στίβου

Απόφαση δεν έχει παρθεί για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου που είναι προγραμματισμένο για του χρόνου, αλλά όπως όλα δείχνουν θα μετατεθεί για το 2022.

Όλα δείχνουν μετάθεση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος υγρού στίβου

Προσαρμοσμένη όπως όλοι μας στις νέες συνθήκες που επέβαλαν τα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας του κορονοϊού είναι και η Γωγώ Φυρίγου, η Ελληνίδα πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Καταδύσεων της LEN και της COMEN και μέλος της ίδιας επιτροπής στη FINA, υπεύθυνη για τον προγραμματισμό των διοργανώσεων για την επόμενη τετραετία.

Η Γωγώ Φυρίγου μίλησε στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ και αναφέρθηκε στο πώς διαμορφώνεται η κατάσταση αλλά και τι γίνεται με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου.

«Σίγουρα η κατάσταση αυτή είναι οδυνηρή για όλους μας, είναι μια διαφορετική πραγματικότητα που μας δημιουργεί και άγχος, αλλά θα τηρήσουμε τους κανόνες για να επανέλθουμε σύντομα στην κανονικότητα.

Ήταν σοκαριστικό και για το άθλημά μας. Παρότι ταλανίστηκε, λόγω των δυσμενών συνθηκών προετοιμασίας, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης εγκαταστάσεων, καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και είχαμε μπει σε έναν καλό δρόμο. Πάνω που ξεκινήσαμε να ακολουθούμε το πρόγραμμα της ολυμπιακής προετοιμασίας και οι αθλητές μας έδειχναν σε πολύ καλή κατάσταση, ανεστάλησαν τα πάντα λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Δεν μπορούσε όμως να γίνει διαφορετικά. Προέχει η προάσπιση και διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού, δηλαδή της υγείας. Είναι ένα θέμα που δεν έχει να κάνει μόνο με τον αθλητισμό, αλλά έχει κοινωνικές προεκτάσεις. Όλοι οι αθλητές άλλωστε έχουν εκφράσει την άποψη πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και όλες οι αθλητικές διοργανώσεις περνούν σε δεύτερη μοίρα, από τη στιγμή που χάνονται ανθρώπινες ψυχές. Αναγκαστικά λοιπόν και πολύ σωστά, ήρθε η ακύρωσή τους.

Η αποστολή των καταδύσεων -εάν είχαμε κανονικές συνθήκες- θα έφευγε αυτές τις μέρες για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Τόκιο, που ήταν και το κριτήριο πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς. Τώρα πλέον θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί όλη η διαδικασία της πρόκρισης αλλά και όλων των μεγάλων αγώνων μέχρι τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής τους, τον Ιούλιο του 2021.

Ακόμα, φυσικά, δεν έχει διαμορφωθεί το νέο καλαντάρι, αφού τα πράγματα είναι ρευστά.

Γίνονται συνεχείς διαβουλεύσεις στη FINA για να οριστικοποιηθεί, αλλά το πιθανότερο είναι ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου, που ήταν προγραμματισμένο για το καλοκαίρι του ’21, θα μετατεθεί για το 2022.

Είναι λογικό όμως να έχουν παγώσει όλα προς το παρόν. Αναλόγως καθυστερεί και το νέο καλαντάρι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (LEN). Ξέρετε ότι αναβλήθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Βουδαπέστη αλλά και το Ευρωπαϊκό Νέων στο Εδιμβούργο. Συζητάμε να πάνε στο τέλος Νοέμβρη, αλλά δεν είναι σίγουρο. Παρότι αναμένεται να υπάρχει ύφεση του φαινομένου με τον ιό μέσα στο καλοκαίρι, υπάρχει περίπτωση να έχουμε ξανά έξαρση μετά το φθινόπωρο, γι' αυτό δεν μπορούμε να εγγυηθούμε κάτι.

Αναλόγως θα πράξουμε και με το ελληνικό καλαντάρι, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες της ομοσπονδίας μας και της πολιτείας και τηρώντας τους κανόνες.

Το δικό μας άθλημα πάντα ταλαιπωρείται. Ο καθένας κάνει τον δικό του αγώνα. Είναι ένα σπορ για λίγους, που απαιτεί σχετικά ακριβές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερες δεξιότητες, αντοχή και υπομονή. Μας κρατάει όμως το πάθος μας για αυτό ώστε να συνεχίσει να υφίσταται. Και η κατάσταση που επικρατεί αυτές τις μέρες μάς έχει επηρεάσει και ψυχολογικά. Υποφέρει ο κόσμος, αλλά τηρώντας τους κανόνες θα το ξεπεράσουμε.

Γίνονται τηλεπροπονήσεις, με τις οδηγίες του ομοσπονδιακού τεχνικού Πέτρου Φυρίγου, αλλά δεν είναι το ίδιο με την προπόνηση στο νερό. Τη λαχτάρα του προπονητή και του αθλητή για αυτό εμείς οι “δορυφόροι" δεν μπορούμε να τη νιώσουμε.

Πάμε καλά ως Ελλάδα, όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το Πάσχα θα το περάσουμε δύσκολα, αλλά θα κατορθώσουμε, πιο σύντομα από τις άλλες χώρες, να επανέλθουμε στην κανονικότητα».