Τα σενάρια της επόμενης ημέρας σύμφωνα με τον γιατρό της κολυμβητικής ομοσπονδίας Γιώργο Μαρίνο

Ο Γιώργος Μαρίνος, επί σειρά ετών στέλεχος του ιατρικού δυναμικού της κολυμβητικής ομοσπονδίας, μίλησε για το μείζον θέμα που ταλανίζει τον πλανήτη και κατά συνέπεια την ελληνική κοινωνία, την πανδημία.

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας σύμφωνα με τον γιατρό της κολυμβητικής ομοσπονδίας Γιώργο Μαρίνο

Ο Γιώργος Μαρίνος, επί σειρά ετών στέλεχος του ιατρικού δυναμικού της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, ένας επιστήμονας με μεγάλη εμπειρία στα αθλητικά δεδομένα της χώρας και με παρουσία σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες, εκφράζεται σήμερα για το μείζον θέμα που ταλανίζει τον πλανήτη και κατά συνέπεια την ελληνική κοινωνία, την πανδημία του κορονοϊού.

Δηλώνει ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο η ομοσπονδία χειρίστηκε το θέμα και τοποθετείται στα ιδανικά και αρνητικά σενάρια που υπάρχουν για την επόμενη μέρα.

«Για τον πρόεδρο κύριο Διαθεσόπουλο, τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και όλους εμάς που απαρτίζουν το επιστημονικό προσωπικό της ΚΟΕ, προείχε η υγεία των αθλητών και των προπονητών. Με αυτό τον γνώμονα κινηθήκαμε.

Είχαμε καταλάβει πρώτοι ότι η πανδημία θα χτυπήσει και την Ελλάδα πολύ σύντομα. Δεν είχε καμία αξία να διατηρούσαμε ανοιχτές κάποιες εγκαταστάσεις για να τις χρησιμοποιήσουν οι πρωταθλητές και οι πρωταθλήτριές μας.

Είδαμε γρήγορα ότι ο ιός θα δημιουργούσε πολλά κοινωνικά προβλήματα και ότι ο αθλητισμός θα έμπαινε σε δεύτερη μοίρα.

Τη στιγμή που πρωταθλήματα δισεκατομμυρίων σε ευρώ και δολάρια είχαν διακοπεί, ποια θα ήταν η εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλάδα;

Ήταν δεδομένη η αναβολή των πρωταθλημάτων και η μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Με μαθηματική ακρίβεια όλα αυτά.

Ένας άνθρωπος με την εμπειρία του Δημήτρη Διαθεσόπουλου δεν μπορούσε να πάρει διαφορετική απόφαση. Βλέπαμε ότι ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Καταλαβαίνουμε την αγωνία των αθλητών, όλοι στην ίδια κοινωνία ζούμε άλλωστε, αλλά δεν υπήρχε άλλος δρόμος.

Ίσως, εάν είχαμε δικά μας κολυμβητήρια και αποκλειστικά ξενοδοχεία, να μπορούσαμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά.

Όμως κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό. Ένα άλλο επίσης πρόβλημα που μας ταλάνισε ήταν το γεγονός ότι ένας πρωταθλητής δεν έχει μόνο την καθημερινή του προπόνηση.

Ποια θα ήταν η αντίδρασή του εκτός πισίνας; Όλα λοιπόν έγιναν με προτεραιότητα την ασφάλεια των αθλητών και όλων όσων βρίσκονται δίπλα τους.

Δεν μιλάμε για δικαίωση, δεν μου αρέσει αυτή η λέξη. Αισθανόμαστε όμως χαρούμενοι που πήραμε τη σωστή απόφαση στην κατάλληλη στιγμή.

Υπάρχουν πολλά σενάρια, θετικά και αρνητικά. Δεν μπορώ όμως να προεξοφλήσω τίποτα. Όχι μόνο εγώ αλλά και όλοι όσοι βρίσκονται σε καίριες θέσεις.

Αναμφίβολα, όπως έχω εξάλλου υποστηρίξει και στον πρόεδρο της ομοσπονδίας Δημήτρη Διαθεσόπουλο, ευχής έργον θα ήταν να πραγματοποιηθούν οι διοργανώσεις, κυρίως στα ηλικιακά πρωταθλήματα.

Αν αυτό δεν γίνει, ίσως καταστραφεί όλο το οικοδόμημα. Θα γίνουν όμως τα πρωταθλήματα; Για να γίνουν, ίσως θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία. Θα ανοίξουν; Κανείς δεν ξέρει.

Ουδείς μπορεί να λησμονήσει το γεγονός ότι τα σωματεία αποτελούν το κύτταρο του ελληνικού αθλητισμού. Εάν δεν λειτουργήσουν οι σχολές και οι ακαδημίες τους, η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη.

Αν μηδενιστούν τα κρούσματα μέχρι τα μέσα Μαΐου, τότε ίσως κάτι καταφέρουμε. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του ιού τις επόμενες εβδομάδες. Είμαι πολύ επιφυλακτικός. Μέχρι το τέλος Απριλίου δεν μπορώ να πω τίποτα.

Το ιδανικό σενάριο θα είναι να πάνε όλα καλά μέχρι τέλος Απριλίου και στα μέσα Μαΐου να ανοίξουν οι εγκαταστάσεις, να αρχίσουν οι προπονήσεις και οι προετοιμασίες των αθλητών και τέλη Ιουνίου, όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να γίνουν κάποιες διοργανώσεις.

Μακάρι να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Να μην ανοίξουν τα σχολεία και η πολιτεία, κατά συνέπεια, να αναβάλει όλες τις αθλητικές διοργανώσεις, διατηρώντας κλειστές τις εγκαταστάσεις.

Χρειάζεται λίγη ακόμα υπομονή. Προσοχή. Τις άγιες αυτές ημέρες πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι. Δυστυχώς. Οι αθλητές και οι προπονητές να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και της επιτροπής.

Να προσέξουν το σωματικό τους βάρος και αν μπορούν να κάνουν ατομική άσκηση για να είναι, όσο το δυνατόν, σε καλύτερη κατάσταση όταν θα επιστρέψουμε, αργά ή γρήγορα, στην κανονικότητα.

Το βασικότερο μέλημά μας είναι οι αθλητές να παραμείνουν υγιείς».

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας