Οι τυχεροί και οι άτυχοι της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων

Η μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων για το καλοκαίρι του 2021, φέρνει στην επικαιρότητα τους ευνοημένους αλλά και τους «ηττημένους» της αναβολής.

Οι τυχεροί και οι άτυχοι της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων

Η μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων για το καλοκαίρι του 2021, φέρνει στην επικαιρότητα τους ευνοημένους αλλά και τους «ηττημένους» της αναβολής.

Κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές. Έτσι και η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων ευνόησε κάποιους αθλητές και κάποιους άλλους όχι.

Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι αθλητές που είχαν βρεθεί θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες και η τιμωρία τους έληγε λίγο μετά τον Ιούλιο του 2020 και από την άλλη οι μεγάλοι σε ηλικία αθλητές που θα δυσκολευτούν να συναγωνιστούν τους νεότερους.

Στο μεταξύ, η Μονάδα Ακεραιότητας Στίβου (ΑΙU) ενημέρωσε τους αθλητές να μην επωφεληθούν από τη χαλάρωση των ελέγχων αντιντόπινγκ, διότι κινδυνεύουν να χάσουν δύο ολυμπιακές διοργανώσεις.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού αποτέλεσε αιτία για να μειωθούν ή, όπως στις περιπτώσεις της Κίνας και της Ρωσίας, να σταματήσουν οι έλεγχοι ντόπινγκ.

Δεν είναι τυχαίο ότι στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ δήλωσε ότι «η αναβολή των Ολυμπιακών ήταν απαραίτητη για την αξιοπιστία της διοργάνωσης σε ό,τι αφορά θέματα χρήσης απαγορευμένων ουσιών».

Η ΑΙU προειδοποίησε τους αθλητές ότι εάν βρεθούν θετικοί και τιμωρηθούν με ποινή τεσσάρων ετών, τότε θα χάσουν δύο διοργανώσεις. Οι αθλητές εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν τον τόπο κατοικίας τους και να είναι διαθέσιμοι σε ελέγχους.

Η νέα ημερομηνία διεξαγωγής των Ολυμπιακών θα βρει στα στάδια αθλητές και αθλήτριες που δεν είχαν δικαίωμα να αγωνιστούν το 2020, διότι είχαν τιμωρηθεί για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Η τιμωρία τους όμως λήγει πριν από το καλοκαίρι του 2021, και, εφόσον προκριθούν, θα είναι οι… τυχεροί της αναβολής.

Μόνο στον στίβο για περισσότερους από 200 αθλητές και αθλήτριες η τιμωρία λήγει τον Μάιο του 2021. Κάποιοι από αυτούς έχουν σταματήσει τον αθλητισμό, αλλά υπάρχουν και εν ενεργεία.

Υπάρχουν και οι… άτυχοι της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι οι αθλητές που ο ένας χρόνος, σε συνδυασμό με τη μείωση της προπόνησης εξαιτίας του κορονοϊού, θα… βαρύνει τα πόδια και τα χέρια τους.

Μία από τις πρώτες που εξέφρασαν τον προβληματισμό της είναι η Σίμον Μπάιλς, το «κορίτσι-φαινόμενο» της ενόργανης γυμναστικής. Η Μπάιλς το 2021 θα είναι 23 ετών και η ηλικία παίζει σπουδαίο ρόλο στο άθλημά της.

Επίσης, η Άλισον Φέλιξ, η μόνη αθλήτρια του στίβου (100, 200, 400 μ.) με έξι χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, είχε προετοιμαστεί για να αποχαιρετήσει τα κουλουάρ με χρυσή διάκριση. Το 2021 θα είναι 35 ετών.

Υπάρχουν όμως και οι τυχερές.

Η Εβα Βράμπτσοβα Νίβλοβα, η οποία αναμένεται να γίνει μητέρα σε λίγες ημέρες, είχε διαγράψει από το πρόγραμμά της το Τόκιο. Τώρα, η αθλήτρια του μαραθωνίου δηλώνει έτοιμη να διεκδικήσει για 5η φορά συμμετοχή σε ολυμπιακή διοργάνωση (τρεις σε χειμερινούς ως σκιέρ και μία ως μαραθωνοδρόμος το 2016).

Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων προκάλεσε και μία… τρύπα που είχε να κάνει με τις προκρίσεις στο ποδόσφαιρο. Κάποιες από τις ομάδες που έχουν προκριθεί πήραν το «εισιτήριο» με ποδοσφαιριστές, οι οποίοι του χρόνου θα έχουν υπερβεί το 23ο έτος.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι οι προκρίσεις δεν αλλάζουν. Έτσι, αυτό το πρόβλημα λύθηκε με απόφαση της FIFA σύμφωνα με την οποία στους Αγώνες του Τόκιο θα μπορέσουν να αγωνιστούν ποδοσφαιριστές -24 ετών.

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr