Πόσο... κοστίζει η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων

Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων εξαιτίας του κορονοϊού δημιούργησε «πονοκεφάλους» στις μικρές επιχειρήσεις, στα ξενοδοχεία, γενικότερα στην οικονομία της Ιαπωνίας.

Πόσο... κοστίζει η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων

Η αναβολή και η μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2021 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού προκάλεσε δαπανηρούς «πονοκεφάλους» για τις μικρές επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία, γενικότερα για την οικονομία της Ιαπωνίας.

Για τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, η αναβολή ενός έτους θα κοστίσει πιθανώς 641 δισεκατομμύρια γιεν ή 6 δισεκατομμύρια δολάρια ή 5,47 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον Κατσουχίρο Μιγιαμότο, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κανσάι, ο οποίος μελετά τον οικονομικό αντίκτυπο των Αγώνων.

Υπολογίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος, δηλαδή 423 δισ. γιεν, θα προέρχεται από το πραγματικό κόστος, όπως συντήρηση χώρου, επανεκτύπωση υλικού και πρόσληψη νέων εθελοντών, με το υπόλοιπο να προέρχεται από ένα ευρύτερο πλήγμα στην οικονομία. Αυτό είναι πάνω από τα 12 δισ. δολάρια που δαπανήθηκαν στην Ιαπωνία.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, είπε ότι η καθυστέρηση συνεπάγεται πρόσθετο κόστος για όλους.

Για αρκετές μικρές εταιρείες, όπως την Grapestone Co Ltd, η οποία πωλεί κέικ με μπανάνα γεμάτη με κρέμα γάλακτος, διακοσμημένα με το λογότυπο των Αγώνων 2020, ήταν πραγματική καταστροφή.

Σε αντίθεση με τους παγκόσμιους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων, οι περισσότερες από τις ιαπωνικές εταιρείες έχουν υπογράψει μόνο για έναν χρόνο.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, Γιαοσίρο Μόρι, δήλωσε σήμερα ότι αναμένει τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, αυτή την εβδομάδα για τις νέες ημερομηνίες που θα γίνουν οι Αγώνες.

Την περασμένη εβδομάδα η ΔΟΕ αποφάσισε να αναβάλει τους Αγώνες του Τόκιο, που είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τον Ιούλιο, λόγω του κορονοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ