Ο Μιχάλης Τσουκιάς που «νίκησε» τα Ιμαλάια «νικήθηκε» από τον κορονοϊό (pic)

Ο χώρος της Ορειβασίας πενθεί για τον χαμό του Μιχάλη Τσουκιά ο οποίος έχασε τη ζωή του στη μάχη με τον κορονοϊό

Ο Μιχάλης Τσουκιάς που «νίκησε» τα Ιμαλάια «νικήθηκε» από τον κορονοϊό (pic)

Ο Μιχάλης Τσουκιάς είναι ψηλά. Ψηλότερα από κάθε άλλη φορά στην ορειβατική διαδρομή του. Ήταν το 18ο θύμα του κορονοϊού στη χώρα μας.

Κερκυραϊκής καταγωγής ο Μιχάλης Τσουκιάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955 και σπούδασε Αρχιτέκτων – Μηχανικός. Το 1972, σε ηλικία μόλις 17 ετών, παρακολούθησε τη Σχολή Πρωτοβάθμιων Εκπαιδευτών του Γαλλικού Ορειβατικού Συνδέσμου στο Mont Blanc.

Αμέτρητες οι ορειβατικές αποστολές στις οποίες έχει συμμετάσχει. Ξεχωρίζουν: η πρώτη ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια (1985 στο βουνό Annapuma), στην οποία ήταν αρχηγός. Το 1987 στο βουνό Ama Dablam (η πρώτη επιτυχής ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια και το πιο δύσκολο τεχνικά επίτευγμα στα Ιμαλάια από Έλληνες μέχρι σήμερα). Το 1989 τα βουνά Lobuche και Island Peak.

Ήταν αρχηγός της πρώτης Διεθνούς Εκπαιδευτικής Ορειβατικής Αποστολής για νεαρούς ορειβάτες στα Ινδικά Ιμαλάια, στο βουνό Kamet, το 1990, με 47 ορειβάτες από όλο τον κόσμο, καθώς και αρχηγός της πρώτης και με απόλυτη επιτυχία Ελληνικής αποστολής στην Ανταρκτική, το 2000, με ανάβαση της υψηλότερης κορυφής (Vinson – 5.140μ).

Στο ενεργητικό του είχε μεταξύ άλλων αναβάσεις στα βουνά Kinabalou – 4.001 μ, στο Βόρνεο και στο Kilimanjaro – 5.895 μ, στην Τανζανία.

Διετέλεσε επί 4 χρόνια πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου Αθήνας και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, καθώς και και αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην Διεθνή Ένωση Αλπινισμού (UIAA), στην Επιτροπή Ορειβατικών Αποστολών.

Ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες ορειβάτες που ασχολήθηκε με διαδρομές πάγου και μικτές. Το 1996 εισήγαγε στην Ελλάδα το σπορ της κατάβασης φαραγγιών με σκοινιά (Canyoning). ΄Με τον Χρήστο Λάμπρη είχαν δημιουργήσει την Trekking Hellas, την πρώτη εταιρία εναλλακτικών δραστηριοτήτων και εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Η Trekking Hellas αποχαιρέτησε τον Μιχάλη Τσουκιά με την εξής ανακοίνωση

«Με μεγάλη θλίψη η οικογένεια της Trekking Hellas, αποχαιρετάμε το Μιχάλη Τσουκιά. Για όλους εμάς, υπήρξε πρότυπο επιχειρηματία, οραματιστή αλλά πάνω απ’ όλα ανθρώπου. Το πείσμα, η αστείρευτη θέλησή του και ενέργεια, παράλληλα με την αμέριστη στήριξη και εμπιστοσύνη του σε όλους μας θα είναι η πυξίδα μας για το μέλλον. Στα δύσκολα μας δίδαξε να είμαστε ψύχραιμοι και δυνατοί και όταν ζοριζόμασταν μας έλεγε “κάντε κουπί”; έτσι και τώρα η μεγάλη οικογένεια που δημιούργησε υποσχόμαστε να συνεχίσουμε το απαράμιλλο έργο που άφησε σε εμάς, στο χώρο του τουρισμού υπαιθρίων δραστηριοτήτων και σε όλη την Ελλάδα».