«Στα μαχαίρια» Μάντης - Καγιαλής με την Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας για την ολυμπιακή πρόκριση

Με επιστολή τους στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής εξέφρασαν τα παράπονα τους για τη διεξαγωγή εσωτερικών αγώνων που θα κρίνουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τι απάντησε η ΕΙΟ.

«Στα μαχαίρια» Μάντης - Καγιαλής με την Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας για την ολυμπιακή πρόκριση

Η απόφαση της ΕΙΟ να διοργανώσει εσωτερικούς αγώνες για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των Παναγιώτη Μάντη και Παύλου Καγιαλή.

Οι δύο Ολυμπιονίκες μας με ανακοίνωση τους τόνισαν πως η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είναι σωστή μιας και οι ίδιοι εξασφάλισαν την ολυμπιακή πρόκριση της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση τους αναφέρει:

«Την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020» την εξασφαλίσαμε εμείς προσωπικά, καταβάλλοντας τιτάνια προσπάθεια στο τελευταίο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ενοσίμα μένοντας μάλιστα μόλις έναν βαθμό εκτός βάθρου. Αυτή η πρόκριση μας αξίζει δικαιωματικά, μετά από την υπεράνθρωπη, εξοντωτική και άκρως δαπανηρή πορεία που έχουμε ακολουθήσει από την επόμενη μέρα κιόλας των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, όπου κατακτήσαμε το χάλκινο μετάλλιο.

Θεωρούμε λοιπόν αδιανόητο, όταν την πρόκριση την οποία κατακτήσαμε εμείς για την Ελλάδα με αντιπάλους τους κορυφαίους αθλητές του πλανήτη, να μας ζητά η ΕΙΟ να την διεκδικήσουμε σε δύο αδιάφορους αγώνες κόντρα σε πληρώματα που είναι δεκάδες θέσεις πιο κάτω από εμάς στην παγκόσμια κατάταξη και φυσικά δεν έχουν πιάσει τα όρια συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν έχουμε καμία διάθεση να υποτιμήσουμε ή να υποβαθμίσουμε τους συναθλητές μας, αλλά είναι τουλάχιστον υποτιμητικό από πλευράς Ομοσπονδίας να μας ζητά να πιάσουμε… εσωτερικά όρια, όταν έχουμε πιάσει όλα τα όρια στο κορυφαίο διεθνές επίπεδο και έχουμε συμμετάσχει σε περισσότερους από 20 διεθνείς αγώνες από το 2016 μέχρι σήμερα.

Καλούμε λοιπόν την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία ν’ αλλάξει την εντελώς παράλογη κι έξω από κάθε ηθική απόφαση της και να ακυρώσει τους δύο αγώνες πρόκρισης, πράττοντας το αυτονόητο που είναι η συμμετοχή μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Στην αρχαιότητα γκρέμιζαν τα τείχη για τους Ολυμπιονίκες. Στη σύγχρονη εποχή δεν ζητάμε να συμβεί το ίδιο, διεκδικούμε, όμως, δικαιοσύνη, αξιοκρατία και σεβασμό.

Σε τελική ανάλυση, αν οι άνθρωποι της ΕΙΟ πιστεύουν ότι υπάρχουν καλύτεροι Έλληνες αθλητές από εμάς στην κλάση 470, ας τους στείλει αυτούς στο Τόκιο κι ας μας αφήσει εμάς, εκτός σκοπιμοτήτων και παρασκηνιακών κινήσεων που δεν έχουν καμία σχέση με τον πραγματικό αθλητισμό και με το πνεύμα του Ολυμπισμού.

Οι Ολυμπιονίκες της ιστιοπλοΐας

Παναγιώτης Μάντης & Παύλος Καγιαλής».

Για την τοποθέτηση των Παναγιώτη Μάντη και Παύλου Καγιαλή η ΕΙΟ ανακοινώνει τα εξής:

1. Οι εσωτερικές προκρίσεις έχουν ξεκινήσει από το 2000 με απόφαση των γενικών συνελεύσεων της ομοσπονδίας και την αποδοχή ΟΛΩΝ των αθλητών.

2. Οι αγώνες πρόκρισης γίνονται σε ολόκληρο τον κόσμο σε ποσοστό 95% και μετά την εξασφάλιση της συμμετοχής της κάθε χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

3. Με το τέλος κάθε Ολυμπιακής χρονιάς ξεκινά ο προγραμματισμός για την επόμενη Ολυμπιάδα και η γενική συνέλευση είναι αυτή που αποφασίζει ότι προηγείται η πρόκριση της χώρας και μετά θα ακολουθήσουν εσωτερικοί αγώνες πρόκρισης για τους αθλητές. Οι Παναγιώτης Μάντης – Παύλος Καγιαλής έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε εσωτερικούς αγώνες πρόκρισης χωρίς ουδέποτε να δημιουργήσουν το παραμικρό θέμα. Το ίδιο ισχύει και για την κλάση RSX που ήδη έχει γίνει ο πρώτος αγώνας χωρίς κανένα πρόβλημα. ΠΟΤΕ, άλλωστε, ουδείς Ελληνας ιστιοπλόος, όμιλος η, προπονητής και οποιοσδήποτε άλλος αθλητικός φορέας αμφισβήτησε τη διαδικασία πρόκρισης των αθλητών που μας εκπροσωπούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εδώ και 20 χρόνια η διαδικασία των εσωτερικών προκρίσεων διεξάγεται άψογα.

4. Η εσωτερική πρόκριση στα 470, όπως και σε άλλες κατηγορίες, περιλαμβάνει δύο αγώνες. Ο πρώτος θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στο «29οAthensInternationalSailingWeek» που ταυτόχρονα θα είναι και πανελλήνιο πρωτάθλημα και ο δεύτερος τον Απρίλιο του 2020 στο παγκόσμιο κύπελλο της Γένοβας. Μάλιστα, αυτή η διοργάνωση θα είναι η πιο σημαντική της χρονιάς πριν από το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, διότι θα είναι η τελευταία ευκαιρία των ευρωπαϊκών χωρών να πάρουν το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιαπωνίας.

5. Η διοίκηση της ελληνικής ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας έχει αποδείξει με πράξεις ότι αντιμετωπίζει όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες με σεβασμό, αξιοκρατία και δικαιοσύνη.