Aντικαπνιστικό ΣΕΦ... «μέχρι τέλους»!

H αναμέτρηση της Παρασκευής (11/10) για τη 2η αγωνιστική της Ευρωλίγκας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας δεν ήταν σημαντική μόνο για το αποτέλεσμά της, με το 89-63 κόντρα στη Βαλένθια να δείχνει ότι ο Ολυμπιακός έχει αγωνιστικό σφυγμό, σε πείσμα όσων προέβλεπαν «σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς» στη διοργάνωση, μετά το στραπάτσο στη Λιόν μια εβδομάδα πριν.

Aντικαπνιστικό ΣΕΦ... «μέχρι τέλους»!

Υπήρξε ένα σημαντικότερο ~ου μην ιστορικό~ μήνυμα, που δεν απευθυνόταν μόνο στους φίλους των «ερυθρολεύκων» αλλά σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους και προϋπήρξε του τζάμπολ κάτω από το νέο υπερσύγχρονο ταμπλό της οροφής του κλειστού του Ν. Φαλήρου.

Αποστολέας του η διοίκηση των «ερυθρολεύκων», που αποφάσισε να πρωτοπορήσει για τα ελληνικά αθλητικά δεδομένα, εφαρμόζοντας ~επιτέλους, όμως!~ τον αντικαπνιστικό νόμο στο ΣΕΦ.

Επ’ ευκαιρία του πρώτου εντός έδρας ματς των Πειραιωτών στη σεζόν, το ιστορικό κλειστό χαρακτηρίστηκε από τους ιθύνοντες της ΚΑΕ «Νο Smoking Arena». Δηλαδή «γήπεδο δίχως καπνό».

Καπνός που ήταν το απαραίτητο... ντεκόρ του έπους του 1987 αλλά και των θρυλικών βραδιών «ερυθρόλευκου» μεγαλείου.

Καπνός που παρήγαγαν όχι μόνο τα... καπνογόνα αλλά συνηθέστερα τα χιλιάδες τσιγάρα που κατανάλωναν οι... θεριακλήδες θεατές, αδιαφορώντας για την υγεία όσων δεν καπνίζουν αλλά και των διαγωνιζομένων!

Όλα αυτά σε έναν κλειστό χώρο, που, σε όποια ένταση κι αν δουλεύει ο εξαερισμός, αδυνατεί να καθαρίσει την ατμόσφαιρα. Όσοι βρέθηκαν ποτέ στο συγκεκριμένο γήπεδο αλλά και στα άλλα κλειστά της ελληνικής επικράτειας, τους είναι γνώριμη η χαρακτηριστική (όσο και βλαβερή) αχλή να υπερίπταται αθλητών και θεατών, οι οποίοι, έκοντες άκοντες, την εισπνέουν σε κάθε τους αναπνοή.

Και να πει κανείς ότι ζούμε σε εποχές που το κάπνισμα θεωρείτο... μαγκιά ή δείγμα στυλ και χειραφέτησης; Όλοι γνωρίζουμε τις βλαβερές συνέπειες του συγκεκριμένου βίτσιου, όχι μόνο στους καταναλωτές του αλλά και στους παθητικούς καπνιστές.
Αλλά «στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας» κάποιοι ~με την ανοχή ενός κράτους που νομοθετεί με αστερίσκους και παραθυράκια κι ανακοινώνει ότι πλέον θα εφαρμόζονται οι... νόμοι του!~ επιμένουν να μη σέβονται τον πλησίον τους και τα αναφαίρετα δικαιώματά του.

Γιατί όποιο δικαίωμα έχει κάποιος να καταστρέφει τη δική του υγεία καπνίζοντας, το ίδιο έχει κι εκείνος που δεν καπνίζει και αρνείται να μοιράζεται μαζί του τον καπνό που παράγει, θυμίζοντας... υψικάμινο!

Έτσι, η συμμόρφωση της ΚΑΕ Ολυμπιακός με τη νόρμα του υπουργείου Υγείας για εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου (ναι, αυτού που είμαστε υποχρεωμένοι, βάσει ΕΕ, να εφαρμόζουμε εδώ και χρόνια, αλλά είναι σε ουσιαστική αχρηστία, γιατί εμείς, σε αντίθεση με τους κουτόφραγκους, είμαστε υπεράνω νόμων...) αποτελεί ~για μια φορά, έστω~ δικαίωση της σιωπηρής πλειονότητας.

Εκείνης που τόσα χρόνια δεν έπιανε τον διπλανό της να του δείξει το παιδί του, λέγοντάς του ότι, εκτός από κακό παράδειγμα, του υποθηκεύει την υγεία. Εκείνης που ανεχόταν, ως αναγκαίο κακό, μια στρεβλή κατάσταση.

Το θέμα είναι η ΚΑΕ να περιφρουρήσει το μέτρο της, αφού, δυστυχώς, πολλοί κινούμενοι στη λογική του όχλου θα προσπαθήσουν να το καταστήσουν «κενό γράμμα».

Και δεν μιλάμε μόνο για τις θύρες των φανατικών, αλλά και για τα επίσημα, όπου υπάρχουν φανατικότεροι (καπνιστές). Να τους δείχνει «κόκκινη κάρτα» στέλνοντάς τους να καταναλώσουν νικοτίνη εκτός ΣΕΦ.

Κι αφού χρησιμοποιήσαμε ποδοσφαιρικό όρο, καλό θα ήταν και η ΠΑΕ, πιστή στο δόγμα τού ενός και αδιαίρετου Ολυμπιακού, να κάνει και το «Γ. Καραϊσκάκης» αντικαπνιστικό! Πολλά ποδοσφαιρικά γήπεδα του εξωτερικού, παρότι ανοιχτά, είναι ήδη...