Ακούει κανείς; Στους «4» και οι Έφηβοι

Η Εθνική μας ομάδα των Εφήβων από την Πέμπτη το μεσημέρι βρίσκεται στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Ακόμη ένα καλοκαίρι τα αθλήματα του υγρού στίβου προσφέρουν συγκινήσεις και αναρωτιόμαστε αν πραγματικά ακούει κανείς…

Ακούει κανείς; Στους «4» και οι Έφηβοι

Μια ακόμη επιτυχία για την ελληνική υδατοσφαίριση. Μια ακόμη επιτυχία για τον ελληνικό υγρό στίβο. Η Εθνική Εφήβων από το μεσημέρι της Πέμπτης φιγουράρει στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, αποκλείοντας τη Σερβία και έχει μπροστά της δυο ευκαιρίες για να κατακτήσει ένα μετάλλιο. Το Σάββατο στις 19.30 είναι προγραμματισμένος ο ημιτελικός με την Ιταλία.

Δεν είναι όμως μόνο η Εθνική Εφήβων. Στις 14 Ιουλίου στο τρίτο σκαλί του βάθρου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Κίρισι, ανέβηκε η Εθνική μας ομάδα των Κορασίδων. Μετάλλιο για τις «μικρές» του Τάσου Παπαναστασίου.

Δυο εβδομάδες μετά στην τετράδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος προκρίθηκε και η Εθνική μας ομάδα των Παίδων. Η «γαλανόλευκη» του Σάκη Πλατανίτη μπορεί να μην ανέβηκε στο βάθρο αλλά βρέθηκε στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Κι έχουμε και συνέχεια. Μετά την Εθνική Εφήβων που μάχεται αυτές τις μέρες στην Τιφλίδα, θα ακολουθήσει η Εθνική Νεανίδων που έχει υποχρεώσεις στο Βόλο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί 1-8 Σεπτεμβρίου.

Στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Γκουανζού, οι Εθνικές μας μπορεί να μην έλαμψαν αλλά προκρίθηκαν στις οκτώ καλύτερες ομάδες του κόσμου. Σίγουρα άνδρες και γυναίκες, μας έχουν μάθει σε καλύτερα αποτελέσματα αλλά κανένας δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με το μετάλλιο. Συνεχίζουν και τα δυο συγκροτήματα με βασικό στόχο την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

Στην κολύμβηση; Ο Κριστιάν Γκολομέεβ κατάκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 50μ. ελεύθερο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γκουανζού ενώ στον τελικό μπήκε στα 50μ. ύπτιο και ο Απόστολος Χρήστου. Πολύ καλά αποτελέσματα είχε και η Άννα Ντουντουνάκη ενώ και η σκυτάλη 4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών εξασφάλισε μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

Στα παραπάνω προσθέστε και τις επιτυχίες της Εθνικής μας, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων στο Καζάν. Δυο χρυσά ο Απόστολος Παπαστάμος, ένα χάλκινο ο Αρκάδιος Ασπουγαλής συν φυσικά τις συμμετοχές σε τελικούς των Αλέξανδρου Κάχρη, Γιάννη Χρήστου.

Στη συγχρονισμένη κολύμβηση, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Γκουανζού, η Εθνική μας ήταν σταθερή μέσα σε όλους τους τελικούς. Οι έμπειρες Ευαγγελία Πλατανίτη, Εβελίνα Παπάζογλου αλλά και οι νεότερες όπως όλα δείχνουν θα βρίσκονται του χρόνου στο Τόκιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κι όμως ο υγρός στίβος ακόμη δεν έχει το δικό του σπίτι και ειλικρινά δεν ξέρουμε εάν θα καταφέρουν οι παραπάνω αθλητές και αθλήτριες να μπουν επιτέλους στο «δικό» τους κολυμβητήριο. Εκεί όπου θα υπάρχει πρόγραμμα, πλάνο και ο κάθε προπονητής θα μπορεί να κάνει τα βασικά.

Γιατί για τα βασικά μιλάμε. Όχι για κάτι το ιδιαίτερο. Ένα κολυμβητήριο ρε παιδιά όπου θα προπονούνται οι Εθνικές ομάδες. Δεν μιλάμε για «παλάτια».

Ένα απλό κολυμβητήριο, όπου το νερό θα είναι στη σωστή θερμοκρασία, θα υπάρχουν κανονικά τέρματα πόλο, βατήρες για τους καταδύτες, ένα γυμναστήριο, αντικυματικές διαδρομές, διαχωριστικές γραμμές, βατήρες, σχάρες απορροής υδάτων, ερμάρια αποδυτηρίων, αντιολισθητικά δάπεδα.

Ένα κολυμβητήριο όπου οι ομοσπονδιακοί προπονητές θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Ούτε να τσακώνονται για τις ώρες, για τις διαδρομές και το πότε θα τελειώσουν οι καταδύτες για να μπουν οι πολίστες και πότε θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμά τους τα κορίτσια της συγχρονισμένης για πέσουν στο νερό οι κολυμβητές.

Μπορεί σε κάποιους όλα αυτά να ακούγονται απίστευτα αλλά είναι πέρα για πέρα Ελληνικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να συνεχίζεται η…άρρωστη κατάσταση και να μην έχει ο υγρός στίβος το δικό του σπίτι.