Πέντε απίθανοι αγώνες που έγιναν χωρίς θεατές για απίθανους λόγους

Η γρίπη των χοίρων, η ανεξαρτησία της Καταλονίας, η απαγόρευση κυκλοφορίας πολύ πριν αποφασίσουμε εμείς να διοργανώσουμε τελικό κεκλεισμένων των θυρών στο ΟΑΚΑ

Πέντε απίθανοι αγώνες που έγιναν χωρίς θεατές για απίθανους λόγους

Αγώνες κεκλεισμένων των θυρών γίνονται σε όλους τις χώρες του κόσμου και σε όλα τα αθλήματα. Συνήθως έρχονται ως συνέπεια κάποιου βίαιου συμβάντος σε προηγούμενη αναμέτρηση και όχι ως προληπτικό μέτρο, όπως στην περίπτωση του σημερινού τελικού Κυπέλλου.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις… ανωτέρας βίας. Για παράδειγμα, το 2009 στο Μεξικό όλες οι ομάδες αναγκάστηκαν την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος να παίξουν χωρίς θεατές. Ο λόγος ήταν η εξάπλωση της γρίπης των χοίρων που αποτελούσε τη μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία.

Ο αγώνας ράγκμπι για τη σεζόν 2010-2011 του Heineken Cup, μεταξύ του Εδιμβούργου και της Κάστρες έγινε πίσω από κλειστές πόρτες στις 20 Δεκεμβρίου 2010. Αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 19 Δεκεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω του έντονου χιονιού στο Εδιμβούργο. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσαν οι θεατές με ασφάλεια να προσεγγίσουν το γήπεδο. Την επόμενη ημέρα αποφασίστηκε ο αγώνας να γίνει χωρίς θεατές για να μην κινδυνεύσουν κατά τη μετάβασή τους στο γήπεδο οι οπαδοί.

Την περίοδο 2017-18, η αναμέτρηση Μπαρτσελόνα – Λας Πάλμας για τη La Liga έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Ο λόγος ήταν ότι την ίδια ημέρα διεξαγόταν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Η Μπαρτσελόνα ζήτησε ο αγώνας να γίνει την άλλη μέρα, η Ομοσπονδία αρνήθηκε και η διοίκηση αποφάσισε να διεξαχθεί χωρίς θεατές. Οι εφημερίδες έγραψαν ότι η κυβέρνηση θα δεχόταν σοβαρό επικοινωνιακό χτύπημα αν το ματς γινόταν με θεατές καθώς όλος ο κόσμος θα έβλεπε σε ζωντανή μετάδοση μια διαδήλωση υπέρ της ανεξαρτησίας. Η Μπαρτσελόνα θεώρησε ότι υπήρχε κίνδυνος για τους οπαδούς.

Στις 28 Απριλίου 2015, για τη Major League Baseball ο αγώνας ανάμεσα στη Chicago White Sox και στη Baltimore Orioles έγινε στη Βαλτιμόρη και άρχισε στις 2:06 (!). Το ματς άρχισε με καθυστέρηση καθώς μέχρι τις 2:00 υπήρχε απαγόρευσης μετακίνησης στην πόλη λόγω πολιτικών αναταραχών στη διάρκεια συγκεντρώσεων των τελευταίων ημερών. Έτσι, οι αθλητές κατάφεραν να μετακινηθούν αλλά για τους θεατές υπήρχε απαγόρευση. Το ματς προβλήθηκε για πρώτη φορά δωρεάν από συνδρομητική τηλεόραση ενώ κάποιοι βρέθηκαν στο γειτονικό ξενοδοχείο, στην πλευρά που το γήπεδο δεν έχει εξέδρα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις 30 Ιουνίου 2012, ο τρίτος γύρος του πρωταθλήματος γκολφ, AT & T National στο Congressional Country Club, στο Μέριλαντ έγινε χωρίς να γίνουν δεκτοί οι θεατές. Ο λόγος ήταν ότι μια ξαφνική καταιγίδα την προηγούμενη ημέρα είχε ρίξει κάποια από τα δέντρα. Ετσι, για λόγους ασφαλείας, ο αγώνας έγινε χωρίς θεατές.