Στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Finn

Έναν από τους κορυφαίους ιστιοπλοϊκούς αγώνες της χρονιάς ανέθεσε η Ολυμπιακή κλάση Finn στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία.

Στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Finn

Πρόκειται για το όπεν Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της κατηγορίας, που θα διεξαχθεί το διάστημα 10-18 Μαΐου στο «Διεθνές Κέντρο Ιστιοπλοΐας». Μάλιστα, ο αγώνας αυτός θα αποτελέσει ταυτόχρονα και πρόκριση για τέσσερις χώρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020. Θα απομένει ακόμα μία θέση ευρωπαϊκής χώρας που θα προκύψει του χρόνου στη Μαγιόρκα. Έτσι θα βρεθούν στην Αθήνα οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου.

Ο αγώνας είχε ανατεθεί πριν δύο χρόνια στην Μαρσάλα της Σικελίας μετά από ψηφοφορία των αθλητών. Όμως, ο ναυτικός όμιλος της Μαρσάλα έπαθε εκτεταμένες ζημιές από την καταιγίδα που έπληξε πρόσφατα την ευρύτερη περιοχή και είναι αδύνατον να «φιλοξενήσει» αυτή τη μεγάλη διοργάνωση. Έτσι, οι Ιταλοί ανακοίνωσαν ότι ο αγώνας θα μετατεθεί στην πόλη Γκαέτα.

Τότε, ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Αιμίλιος Παπαθανασίου, προέτρεψε την ΕΙΟ να αμφισβητήσει την αυθαίρετη απόφαση των Ιταλών και να διεκδικήσει τη διοργάνωση, γιατί οι αθλητές είχαν ψηφίσει όμιλο κι όχι τη χώρα της Ιταλίας ως τόπο διεξαγωγής. Η διοίκηση της ομοσπονδίας ενημέρωσε σχετικά τον υφυπουργό αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, ο οποίος συμφώνησε να τεθεί υποψηφιότητα για την διεξαγωγή του αγώνα. Αυτό έγινε μαζί με την Ισπανία (Λα Κορούνια) και την Γαλλία (Ιέρ).

Η διεθνής κλάση έκρινε καλύτερη υποψηφιότητα την ελληνική λόγω του «Διεθνούς Κέντρου Ιστιοπλοΐας», το οποίο τους τρεις προηγούμενους μήνες φιλοξένησε κορυφαίους ιστιοπλόους του κόσμου για προπονητικά καμπ και αγώνες. Σαφώς έπαιξαν ρόλο τα κολακευτικά σχόλια των αθλητών και των προπονητών τους για τις καιρικές συνθήκες που συνάντησαν στην Αθήνα, αλλά και τις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που τους πρόσφερε το «Διεθνές Κέντρο» σε στεριά και θάλασσα, καθώς και η ουσιαστική παρέμβαση του επί πέντε φορές παγκόσμιου πρωταθλητή, Αιμίλιου Παπαθανασίου.