H Αλίκη των θαυμάτων, στη χώρα του ποτέ!

Η Αλίκη Τορνικίδου του Άρη Νικαίας, μητέρα δυο παιδιών, εξηγεί στο fosonline.gr πως επέστρεψε στην ενεργό δράση και κατέκτησε το πρωτάθλημα στην πυγμαχία υπό τις οδηγίες του Τάσου Γεωργαντζά.

H Αλίκη των θαυμάτων, στη χώρα του ποτέ!

Τις γιορτές ως πρωταθλήτρια Ελλάδας στην πυγμαχία απολαμβάνει η Αλίκη Τορνικίδου, δίπλα στον περήφανο σύζυγό της Παναγιώτη και τους δυο γιους της, Γιώργο και Μιχάλη. Η ιστορία της και ο δρόμος προς την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου μοιάζει με παραμύθι αλλά δεν είναι.

Η Αλίκη μάς εξηγεί πως έκανε το θαύμα της, στη χώρα του ποτέ. Την Ελλάδα όπου όλα νομίζεις πως γίνονται με ένα μαγικό τρόπο αλλά η αλήθεια είναι πως στην περίπτωση της Αλίκης Τορνικίδου έγινε με σκληρή δουλειά, πίστη, επιμονή, υπομονή και την τεράστια συμβολή του προπονητή της στον Άρη Νικαίας, Τάσου Γεωργαντζά.

«Με παρότρυνε ο σύζυγός μου, με πίστεψε ο Τάσος»

Η Αλίκη Τορνικίδου από μικρή ηλικία ακολούθησε το άθλημα της πυγμαχίας. Έκανε προπονήσεις, υπό τις οδηγίες του Γιώργου Στεφανόπουλου στην ομάδα του Αριστοτέλειου ΓΣΠ Πυγμαχίας ωστόσο δεν πρόλαβε να συμμετάσχει σε κάποιο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

«Ήταν εκείνος που με βοήθησε στα πρώτα μου βήματα. Δεν το ξεχνώ. Παίξαμε μαζί τους πρώτους αγώνες» είπε η Τορνικίδου, που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση πριν καλά-καλά ανέβει στο ρινγκ και βρέθηκε για ένα μεγάλο διάστημα εκτός Αθηνών. Παντρεύτηκε, γέννησε δυο αγοράκια και με την επιστροφή της στην πρωτεύουσα αποφάσισε και πάλι να ανέβει στο ρινγκ μετά την παρότρυνση του συζύγου της, Παναγιώτη.

Ερασιτεχνικά, ξεκίνησε η συνεργασία της με τον προπονητή του Άρη Νικαίας, Τάσο Γεωργαντζά, ο οποίος με το καλημέρα την πίστεψε. «Εσύ εάν το πάρεις σοβαρά και προπονηθείς μαζί μου θα πάρουμε πρωτάθλημα» έλεγε στην Αλίκη από τις πρώτες ημέρες ο Τάσος στο κλειστό γυμναστήριο στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο ο «Πλάτων» στη Νίκαια.

«Η αλήθεια είναι πως χωρίς την παρότρυνση του συζύγου μου, ο οποίος από την αρχή με πίστεψε όπως και ο προπονητής μου, Τάσος Γεωργαντζάς δεν θα έχει πετύχει τίποτα. Όταν έχασα τα πρώτα κιλά και ο Τάσος μου έκανε την πρόταση για τους αγώνες, καθίσαμε και το συζητήσαμε με τον άνδρα μου, τον Παναγιώτη. Φαντάσου ήταν έναν μήνα εγχειρισμένος στο γόνατο και ερχόταν μαζί μου στο γυμναστήριο. Συν το τρέξιμο για τους γιους. Τον Γιώργο και τον Μιχάλη που είναι ότι πολυτιμότερο στον κόσμο».

Και συνέχισε η Αλίκη Τορνικίδου: «Ουσιαστικά από τον Σεπτέμβριο μπήκα σε φουλ αγωνιστικό πρόγραμμα. Έκανα και CrossFit με την Μαριάννα Τζούρτζεκ στο Αιγάλεω. Εκείνη μου πρότεινε διατροφολόγο και κάναμε δουλειά. Έβαλα κάτω το κεφάλι, δούλεψα, συνεργάστηκα και φτάσαμε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα».

«Το θέμα ήταν να φτάσω στην Πάτρα»

Ένα κομμάτι που λίγο έλειψε να...πληγώσει την πρωταθλήτρια στην Πυγμαχία εδώ και έναν μήνα περίπου, ήταν το οικονομικό: «Μόνοι μας όλα. Δεν είναι εύκολο όχι μόνο για εμένα αλλά για όλους τους αθλητές. Πρέπει κάποιοι να μας ακούσουν. Να μάθουν τι συμβαίνει και στο δικό μας άθλημα. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να συγκεντρώσουμε τα χρήματα για να ταξιδέψω στην Πάτρα.

Το θέμα για εμένα ήταν να φτάσω στην Πάτρα. Αφού έφτασα εκεί, ήμουν σίγουρη πως θα κατακτήσω το χρυσό μετάλλιο. Το πίστευα και τα κατάφερα. Επιστρέψαμε από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, δεν είχαμε χρήματα και μου λέει ο άνδρας μου: “Είσαι πεινασμένη πρωταθλήτρια”. Αυτό δεν αφορά μόνο εμένα. Όλα τα παιδιά. 50 ευρώ ήταν τα χρήματα της συμμετοχής. Τι να λέμε τώρα. Εκεί σταματά η συζήτηση».

Για την επόμενη μέρα, η Αλίκη Τορνικίδου μάς είπε: «Θέλω να συνεχίσω και θα συνεχίσω. Έχω βέβαια και την οικογένεια. Δεν είναι εύκολο αλλά είμαι αποφασισμένη και με τη βοήθεια όλων όσων είναι κοντά μου θα τα καταφέρω. Θέλω να πέσω κατηγορία και να αγωνιστώ του χρόνου στα 75 κιλά. Σέβομαι τα μεγάλα σωματεία στο άθλημα όπως είναι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Τιμώ τον Άρη Νικαίας και θα δώσουμε τα πάντα για να ανεβάσουμε ακόμη πιο ψηλά την ομάδα».

«Άθλος αυτό που πέτυχε η Αλίκη»

Δυο κουβέντες μας είπε και ο σύζυγος της Αλίκης Τορνικίδου, Παναγιώτης. «Μπορεί να είχε σταματήσει αλλά ποτέ δεν έπαψε να αγαπά το άθλημα. Μαζί βλέπαμε αγώνες αντί για ταινίες. Είτε σε επαγγελματικό, είτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Της είπα να τολμήσει και το τόλμησε. Δεν είναι εύκολο αλλά τα κατάφερε. Αυτό που πέτυχε η Αλίκη είναι άθλος».

O Γεωργαντζάς ήξερε τον τρόπο

Το φοβερό στην όλη ιστορία είναι πως ο προπονητής της πρωταθλήτριας του Άρη Νικαίας, ο Τάσος Γεωργαντζάς είχε κάνει κάτι παρόμοιο πριν από τέσσερα χρόνια.

Επίσης παντρεμένος με δυο παιδιά (Στέλιος, Γιώργος) και μετά την παρότρυνση της γυναίκας του (Λίτσα) επέστρεψε στη δράση σε ηλικία 40 ετών! Το 2006 είχε αποσυρθεί και οκτώ χρόνια μετά επέστρεψε και κατάκτησε τον τίτλο το 2014 στην κατηγορία των 64 κιλών. Μια μοναδική περίπτωση Έλληνα πυγμάχου, ο οποίος στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας στα 40 του χρόνια και πλέον στα 44 οδήγησε την Αλίκη Τορνικίδου στην κορυφή της Ελλάδας.

Μάλιστα οι δυο τους έγραψαν ιστορία και χάρισαν στον σύλλογοτου Άρη Νικαίας το πρώτο του χρυσό μετάλλιο σε επίπεδο γυναικών στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Πριν από τέσσερα χρόνια αλλά και φέτος κέρδισε το στοίχημα με τον ίδιο του τον εαυτό και μαζί με την αθλήτριά του, έδωσαν σε όλους ένα παράδειγμα υπομονής, επιμονής και αντοχής πέρα από ηλικιακά όρια όταν αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις.