Τόκιο 2020: Αίτημα στην ΔΟΕ για αλλαγές ώρας λόγω ζέστης

Αίτημα για αλλαγής ώρας των αγώνων λόγω ζέστης έκαναν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Τόκιο 2020: Αίτημα στην ΔΟΕ για αλλαγές ώρας λόγω ζέστης

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο κατέθεσαν επίσημα αίτημα στη ΔΟΕ για αλλαγή ώρας έναρξης στο αγωνιστικό πρόγραμμα του Μαραθωνίου, ώστε να αποφύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται στη χώρα τον Αύγουστο (ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου), μήνα που είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή του κορυφαίου αθλητικού «ραντεβού» στον πλανήτη το 2020.

Οι δύο Μαραθώνιοι δρόμοι (ανδρών και γυναικών) ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν με ώρα έναρξης 7:00 το πρωί, αλλά οι διοργανωτές ζήτησαν από την IAAF και τη ΔΟΕ τη μετάθεση της ώρας εκκίνησης για τις 05:30 ή 06:00 τοπική ώρα (οι γυναίκες στις 2 Αυγούστου και οι άνδρες στις 9/8, παραδοσιακά δηλαδή την τελευταία ημέρα των Αγώνων).

Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Τόκιο είναι προγραμματισμένοι για τις 24 Ιουλίου με 9 Αυγούστου 2020.

Οι ώρες έναρξης για τους αγώνες ράγκμπι και ποδηλασίας έχουν επίσης αλλάξει μετά την συνάντηση της Επιτροπής Συντονισμού της ΔΟΕ με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων. «Βάσει των προτάσεων της ομάδας εμπειρογνωμόνων της ΔΟΕ, προχωρούμε σε αλλαγές ώρας έναρξης για τους Μαραθώνιους δρόμους ανδρών και γυναικών και το βάδην 20 χλμ», Δήλωσε ο πρόεδρος του «Τόκιο 2020» Γιοσίρο Μόρι την Τετάρτη.

«Με δεδομένο ότι είναι απαραίτητο να εγκριθούν τέτοιες αλλαγές από την IAAF, θα συνεργαστούμε στενά μαζί τους και θα επιδιώξουμε να λάβουμε απόφαση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους», είπε ο Μόρι.

Επίσης όλοι οι πρωινοί αγώνες ράγκμπι θα ξεκινήσουν από τις 09:00, μιάμιση ώρα νωρίτερα απ΄ ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί, με την ποδηλασία σε δημόσιο δρόμο να διεξάγεται το απόγευμα, μία ώρα αργότερα από τον προγραμματισμό που είχε γίνει.

«Θα συνεχίσει να βρίσκεται στο μυαλό των διοργανωτών και το δικό μας η ασφάλεια των αγωνιζομένων. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους συμμετέχοντες αθλητές», δήλωσε το ηγετικό στέλεχος της ΔΟΕ Τζον Κόουτς.

Επίσης τους διοργανωτές απασχολεί το μπάτζετ των Αγώνων το οποίο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεφύγει λόγω έκτακτων εξόδων και ήδη συζητούν για την αντιμετώπισή του με την αύξηση των ιδιωτικών χορηγιών και την μεγαλύτερη πώληση των εισιτηρίων της διοργάνωσης, ώστε να υπάρξει ένας ισορροπημένος προϋπολογισμός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠ