Έλενα Χατζηλιάδου: «Έβγαλα προβλήματα υγείας και ήμουν με φάρμακα, κατέρρευσα...»

Τη δραματική της ιστορία λέει σε συνέντευξη στο «ΦΩΣ» η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο καράτε Έλενα Χατζηλιάδου, η οποία υπόσχεται και χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Έλενα Χατζηλιάδου: «Έβγαλα προβλήματα υγείας και ήμουν με φάρμακα, κατέρρευσα...»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Τη δραματική της ιστορία σε συνέντευξή της στο «ΦΩΣ» λέει η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο καράτε, Έλενα Χατζηλιάδου, που όπως είχε υποσχεθεί το χρυσό στο παγκόσμιο, υπόσχεται και χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες (στο καράτε το Παγκόσμιο είναι πιο δύσκολο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες)!

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 14/11/2018

Γράψανε ότι είσαι 20 χρονών.

(γελάει). 25 είμαι. Δεν ξέρω πώς έγινε αυτό το λάθος.

Πώς σου φάνηκε;

Μου άρεσε! Άλλωστε... 20 νιώθω. (γελάει). Όμως πώς γίνεται να έχω πάρει άλλα δύο παγκόσμια μετάλλια, ασημένιο και χάλκινο στο παρελθόν, και να είμαι 20 χρονών; Τέλος πάντων.

Πότε πήρες τα άλλα δύο μετάλλια;

Το 2012 το χάλκινο, το 2016 το ασημένιο και τώρα το 2018 το χρυσό.

Επόμενο θα είναι το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Αυτό ελπίζω! Πρώτα απ' όλα να προκριθώ πρέπει.

Δεν είναι σίγουρο;

Δεν είναι εύκολο, αλλά θα το κάνω πιστεύω. Τώρα με το χρυσό στο Παγκόσμιο παίρνω πολλούς πόντους στην κατάταξη, με εκτοξεύει αυτό. Είναι μεγάλος όμως ο ανταγωνισμός διότι το Καράτε μπαίνει για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες και συγχωνεύονται οι δύο κατηγορίες σε μία, οπότε υπάρχει τρομερός ανταγωνισμός καλών αθλητών.

Υπάρχουν διάφορα προολυμπιακά τουρνουά στη συνέχεια και πρέπει να συγκεντρώνω πόντους. Πρέπει να είμαι μέσα στις 4 καλύτερες αθλήτριες στον κόσμο ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να προκριθώ κατευθείαν.

Αν δεν προκριθείς κατευθείαν τι γίνεται;

Γίνεται ένα τουρνουά όπου οι τρεις πρώτοι πάνε και αυτοί στους Ολυμπιακούς Αγώνες μαζί με τους τέσσερις που θα έχουν προκριθεί κατευθείαν.

Μου είπε ο πατέρας σου που είναι και ο προπονητής σου ότι περάσατε τρομερά οικονομικά προβλήματα...

Πολλά χρόνια παλέψαμε οικογενειακώς, καταχρεωθήκαμε! Σπούδαζα κιόλας, είχα και τον πρωταθλητισμό, δεν είχαμε καμία βοήθεια, χρωστάμε σε όλο τον κόσμο! Έφτασα στο σημείο να φύγω στη Γερμανία...

Για ποιο λόγο;

Για να βρω δουλειά! Διότι δεν άντεχα να παίρνω συνέχεια λεφτά από τον μπαμπά μου. Πήγα στη Γερμανία για 3 χρόνια να δουλέψω ως φυσικοθεραπεύτρια. Και πλήρωνα έτσι τα έξοδα των αγώνων μου και της προετοιμασίας μου. Τώρα σπουδάζω και ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Μόλις τον Ιούλιο γύρισα μόνιμα στην Ελλάδα από τη Γερμανία στην οποία ήμουν για βιοποριστικούς λόγους τα προηγούμενα 3 χρόνια.

Πες μου για τη ζωή σου στη Γερμανία.

Δραματική. Δούλευα κάθε μέρα οκτάωρο και έπρεπε να μην χάνω τις προπονήσεις στο Καράτε, πρωταθλητισμός, δουλειά, και ξενιτιά, με οδήγησαν στην υπερκόπωση, κατέρρευσα, έβγαλα προβλήματα υγείας και ήμουν με φάρμακα... Πήγαινα στη δουλειά και έπαιρνα φάρμακα για να μπορώ να βγάζω το οκτάωρο...

Σκέφτηκες να τα παρατήσεις;

Ναι. Έφτασα πολύ κοντά σε αυτό. Για 8 μήνες ήμουν εκτός. Με έπαιρνε τηλέφωνο ο πατέρας μου και τσακωνόμασταν, του έλεγα «δεν αντέχω άλλο». Όμως κάτι με έτρωγε μέσα μου, δεν μπορούσα να τα παρατήσω. Η ζωή μου ήταν άδεια χωρίς αυτό.

Συνειδητοποίησα ότι παρά τις δυσκολίες, παρά τις αντιξοότητες, δεν μπορούσα να αφήσω το όνειρο της ζωής μου. Και ας μην υπήρχε ανταμοιβή. Δεν ήταν γεμάτη η ζωή μου χωρίς το Καράτε, χωρίς το να νικάω και να σηκώνω ψηλά τη σημαία της χώρας μου. Και είχα δώσει από μικρή την υπόσχεση στον πατέρα μου ότι μια μέρα θα γίνω η κορυφαία στον κόσμο.

Υπόσχεσαι το ίδιο και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Ναι. Αν συνεχίσω να προπονούμαι επαγγελματικά όπως κάνω από τον Ιούλιο και μετά, τα αποτελέσματα ήδη φάνηκαν τόσο γρήγορα, μέσα σε 4 μήνες. Πιστεύω ότι θα φέρω μετάλλιο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τις υποσχέσεις μου τις κρατάω. Ξέρεις, είμαστε όλη η οικογένεια ειδικοί στο Καράτε.

Ο πατέρας μου και η μητέρα μου ήταν μεγάλοι αθλητές, ήταν στην Εθνική ομάδα, αλλά δεν είχαν τα εφόδια να προχωρήσουν. Ο πατέρας μου ήταν προπονητής της μητέρας μου και μετά προπονητής δικός μου! Έτσι γνώρισε τη μητέρα μου! Και η μικρή μου αδερφή είναι στο Καράτε, αλλά δεν έχουμε τα εφόδια να τη στηρίξουμε, παρ' ότι είναι μεγάλο ταλέντο και αυτή. Τελειώσανε τα αποθέματα χρημάτων.

Πόσο χρονών είναι η αδελφή σου;

19 χρονών. Ο πατέρας μου έχει σχολή πολεμικών τεχνών στην Κατερίνη που είναι η πόλη μας, τον Πιερικό Σύλλογο Καράτε.

Πώς γύρισες τον Ιούλιο από τη Γερμανία και γλίτωσες από την δουλειά για βιοπορισμό;

Γύρισα χάρη στην ΕΟΕ που μου βρήκε χορηγό επιτέλους. Τόσα χρόνια δεν είχα χορηγό να μπορέσω να ασχοληθώ επαγγελματικά με το Καράτε. Ο κ. Καπράλος και ο κ. Ιατρού μου βρήκαν μία εταιρία στα φωτοβολταϊκά την Eren. Πίστεψαν σε εμένα και χάρη σε αυτούς γύρισα στην Ελλάδα και σταμάτησα τη δουλειά στην ξενιτιά.

Πόσες ώρες προπονείσαι τη μέρα;

Πλέον 4 ώρες. Πριν που αναγκαζόμουν να δουλεύω, προπονιόμουν 1,5 ώρα. Ελπίζω να βρεθεί χορηγός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες διότι η χορηγία μου τελειώνει το 2019. Το πίστευα από παιδί ότι θα φτάσω στην κορυφή του κόσμου. Και το έκανα πράξη μην έχοντας στήριξη.

Το επίπεδο στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι πιο δύσκολο από το Παγκόσμιο;

Όχι, είναι πιο εύκολο!

Γιατί;

Διότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες υπάρχουν γεωγραφικά κριτήρια να μπαίνουν αθλητές από όλες τις ηπείρους. Κάποιες ήπειροι δεν είναι δυνατές στο Καράτε, όπως η Αφρική, η Αυστραλία, η Νότιος Αμερική.

Ποιες είναι οι πιο δυνατές χώρες;

Η μεγαλύτερη δύναμη είναι η Ιαπωνία. Και η Γαλλία είναι πολύ δυνατή και η Τουρκία. Γενικώς Ιαπωνία και Ευρώπη είναι οι μεγαλύτερες δυνάμεις.

Πες μου για αυτήν που κέρδισες στον τελικό. Τη διέλυσες, δεν ήξερε από που τις έρχονταν οι μπουνιές και οι κλοτσιές.

Και όμως είναι η πιο διάσημη αθλήτρια!

Το ξέρω, για αυτό το λέω.

Είναι το Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη. Να μην ανοίξω το στόμα μου και μιλήσω, δεν μπορώ να πω όσα θα ήθελα... Έχω χάσει άδικα αγώνες από εκείνην...

Εννοείς διαιτησία;

Ναι! Έτσι έπρεπε να παίξω λοιπόν, να φανώ 5 φορές καλύτερη από εκείνη, για να μπορέσω να νικήσω! Αυτό μου είχε πει και ο πατέρας μου. Για να μην μπορούν να εκτεθούν και μου κλέψουν τη νίκη. Μου έχουν κλέψει νίκες στο παρελθόν, έπαιρνα πόντους που δεν μου τους έδιναν. Τώρα όμως που ήμουν πολύ καλύτερη δεν μπορούσαν να εκτεθούν τόσο πολύ... Ο πατέρας μου είχε πει ότι πρέπει να είμαι πολύ επιθετική, να φανώ πέντε φορές καλύτερη για να κατακυρωθεί η νίκη. Δεν έχει δύναμη στο Καράτε η Ελλάδα σε αντίθεση με την Ιαπωνία που είναι υπερδύναμη. Δεν έχουμε καμία δύναμη...

Κορίτσι μου άμα αυτή είναι το Νο1, εσύ θα πάρεις το χρυσό στους Ολυμπιακούς. Είσαι πιο ψηλή, πιο γρήγορη, πιο δυνατή, τη διέλυσες. Πες μου για το ύψος. Μετράει αυτό;

Ναι, μετράει το ύψος αλλά πρέπει να είσαι και γρήγορη και δυνατή. Αν είσαι ψηλή και γρήγορη και δυνατή, υπερέχεις. Όμως οι κοντές συνήθως είναι πιο γρήγορες. Εγώ δόξα τω Θεώ δεν είμαι αργή.

Είδα και τις άμυνές σου πολύ καλές. Αυτό είναι το ατού σου;

Όχι μόνο αυτό. (γελάει).

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ατού σου;

Η ψυχή μου! Και η τακτική, η προπόνηση που κάνω με τον πατέρα μου. Εγώ δεν έχω προπονηθεί με άλλους εκτός του πατέρα μου. Άλλοι αθλητές έχουν την οικονομική δυνατότητα να πηγαίνουν σε τουρνουά, να κάνουν προπόνηση με κορυφαίους, είναι προνόμιο αυτό, εγώ δεν το είχα. Όμως είχα τον πατέρα μου που εκείνος με έφτιαξε.

Σε είδα στην απονομή του χρυσού μεταλλίου συγκινήθηκες.

Πλάνταξα στο κλάμα! Ήταν η μόνη στιγμή στη ζωή μου που με έκανε να λυγίσω! Έχω περάσει πολλά.

Έχει κάνει ποτέ το λάθος κανείς να τα βάλει στο δρόμο μαζί σου; Έχεις πλακώσει ποτέ κανέναν ή καμία;

Όχι, όχι. Στη ζωή μου έξω είμαι πολύ χαμηλών τόνων και γλυκός άνθρωπος.

Ακούω τη φωνή σου στο τηλέφωνο. Βλέπω και το πρόσωπό σου στο βίντεο και τις φωτογραφίες. Καμία σχέση δεν έχεις με το ξύλο που ρίχνεις.

Ναι, μεταμορφώνομαι στον αγώνα.

Βρε πλάκωσέ τις, που έχουν και τη διαιτησία μαζί τους, μην πω καμιά βαριά κουβέντα.

(γελάει).

Πώς σου φαίνεται αυτή η προβολή που έχεις λάβει τώρα;

Είναι δικαίωση. Είχα πολλές διακρίσεις στην πλάτη μου αλλά δεν υπήρχε αυτή η αναγνώριση πριν, ήμουν στην αφάνεια, συν τα οικονομικά προβλήματα, με στεναχωρούσε όλο αυτό. Τώρα έπαιξε το χρυσό μετάλλιο σε δελτία ειδήσεων, αναγνωρίστηκαν οι κόποι μου.

Καράτε Κιντ είχες δει μικρή; Την ταινία.

Εννοείται!

Ο πατέρας σου μοιάζει με τον μίστερ Μιγιάγκι;

Είναι χειρότερος! Πιο αυστηρός. Αλλά από αγάπη. Έκανα τόσες θυσίες. Σχολείο, προπόνηση. Σχολείο, προπόνηση. Πανελλήνιες εξετάσεις, προπόνηση. Να βγω έξω με τις φίλες μου, τηλέφωνο, «πού είσαι, έλα σπίτι γρήγορα, έχουμε το πρωί προπόνηση»... Αλλά τον ευχαριστώ! Οι κόποι ανταμείβονται. Ευχαριστώ και την Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε, και τις Trionz Ellas, Lipolisis.