Παπαδημητρίου-Σταματούρος στο Παγκόσμιο Προολυμπιακό Τουρνουά Διπλού Μικτού

Το δίδυμο Παπαδημητρίου-Σταματούρος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Προολυμπιακό τουρνουά διπλού μικτού.

Παπαδημητρίου-Σταματούρος στο Παγκόσμιο Προολυμπιακό Τουρνουά Διπλού Μικτού

Πρώτη κίνηση για να μπει και η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση στο πνεύμα των Προολυμπιακών τουρνουά για το Παρίσι 2024. Η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. ανακοινώνει ότι ο Γιώργος Σταματούρος και η Μαλαματένια Παπαδημητρίου είναι το ζευγάρι, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Παγκόσμιο Προολυμπιακό τουρνουά του διπλού μικτού ανδρών-γυναικών, που θα διεξαχθεί τον προσεχή Απρίλιο στο Χάβιροφ της Τσεχίας. Ήταν μία πρόταση της επιτροπής προπονητών της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. που έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας στην τελευταία του συνεδρίαση, καθώς ολοκληρώνονται οι δηλώσεις συμμετοχής και οι αθλητές του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π. έδειξαν πολύ καλά αγωνιστικά στοιχεία στις διοργανώσεις, που συμμετείχαν και είναι σταθερά το πρώτο ελληνικό ζευγάρι στο παγκόσμιο ranking list του αγωνίσματος. Το World Mixed Doubles Olympic Qualification, όπως τιτλοφορείται από την παγκόσμια ομοσπονδία, έχει οριστεί για την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12/04 στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του Sportovní Klub Stolního στο Χάβιροφ, τόπο κι άλλων σημαντικών διεθνών αγώνων του αθλήματος τα τελευταία χρόνια. Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να στείλει ένα δίδυμο και το event θα δώσει συνολικά τέσσερις προκρίσεις (4) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Σταματούρος (γεννημένος το 1999) και η Παπαδημητρίου (γεννημένη το 2004) θα ζήσουν πρώτη φορά την εμπειρία ενός Προολυμπακού. Κατέχουν τον τίτλο των πρωταθλητών Ελλάδας στο διπλό μικτό ανδρών-γυναικών από πέρσι στη Φλώρινα. Με άνοδο τριών θέσεων από την περασμένη βδομάδα εμφανίζονται σήμερα στο νούμερο 190 του διεθνούς πίνακα αξιολόγησης για το διπλό μικτό με 33 βαθμούς Τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν πλασαριστεί στον προημιτελικό γύρο του ιταλικού Feeder στην Μπιέλα κι εκεί απέκτησαν το σημαντικό βαθμολογικό όφελος. Το ζευγάρι των Κωνσταντίνου Αγγελάκη/Κατερίνας Τόλιου, που επίσης διεκδικούσε τη θέση μέχρι κάποιο σημείο, βρίσκεται σήμερα στο Νο 610 του κόσμου.

Σε ατομικό επίπεδο, και μεταξύ άλλων διακρίσεων, ο Σταματούρος είναι πρωταθλητής Ελλάδας του απλού ανδρών (2021) και του απλού Νέων ανδρών (2018). Το 2017 κατέκτησε την 8η θέση στην Ευρώπη με την εθνική ομάδα εφήβων. Η Παπαδημητρίου έχει κατακτήσει συνολικά 10 τίτλους στο απλό όλων των ηλικιακών Πανελληνίων πρωταθλημάτων (από παμπαιδικό μέχρι κάτω των 21). Το 2019 αναδείχτηκε 1η Μεσογειονίκης στο απλό της κατηγορίας Under 15.

Το διπλό μικτό εμφανίστηκε πρώτη φορά στο Ολυμπιακό πρόγραμμα στο Τόκιο, το 2021. Για τον τρόπο διεξαγωγής του Προολυμπιακού τουρνουά να σημειωθεί από τώρα ότι προβλέπει δύο (2) στάδια, το κάθε ένα από τα οποία θα έχει δύο (2) νοκ άουτ ταμπλό. Θα προηγηθούν τα ταμπλό 1 και ταμπλό 2, θ’ ακολουθήσουν τα ταμπλό 3 και 4 και όλα τα ζευγάρια θα έχουν δύο ευκαιρίες να προκριθούν για το Παρίσι 2024. Για τις κληρώσεις θα μετρήσει η παγκόσμια κατάταξη του αγωνίσματος. Οι νικητές στα νοκ άουτ 1 και νοκ άουτ 2 θα προκριθούν για το Ολυμπιακό τουρνουά και δεν θα αγωνιστούν στο στάδιο 2. Τα υπόλοιπα ζευγάρια θα περάσουν στο ταμπλό 3 και το ταμπλό 4. Θ’ αγωνιστούν επίσης σε νοκ άουτ και οι νικητές αυτών των ταμπλό θα προκριθούν επίσης στο Παρίσι 2024. Όλοι οι αγώνες θα διεξαχθούν με το σύστημα του καλύτερου των επτά (7) σετ.