Ξιφασκία: Γεωργιάδου και Γκουντούρα ξανά ανάμεσα στις κορυφαίες του κόσμου στην Τύνιδα

Μεταξύ 11-14 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν δύο μεγάλες διοργανώσεις της FIE σε επίπεδο ανδρών/γυναικών, το γκραν πρι σπάθης της Τύνιδας και το παγκόσμιο κύπελλο ξίφους ασκήσεως του Παρισιού, με καλές εμφανίσεις για τα ελληνικά χρώματα.

Ξιφασκία: Γεωργιάδου και Γκουντούρα ξανά ανάμεσα στις κορυφαίες του κόσμου στην Τύνιδα

Γκραν πρι σπάθης ανδρών/γυναικών (12-14 Ιανουαρίου), Τύνιδα (Τυνησία)

Η Αθηναΐς Μαυρικάκη άνοιξε την αυλαία για τα ελληνικά χρώματα στη φάση των πουλ του προκριματικού γύρου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12/1. Σημείωσε δύο νίκες και τέσσερις ήττες και δυστυχώς έχασε την πρόκριση στα νοκ-άουτ στις λεπτομέρειες, στη διαφορά των χτυπημάτων. Κατέκτησε την 117η θέση στη διοργάνωση ανάμεσα σε 149 συμμετοχές.

Στο κυρίως ταμπλό των 64 που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14/1 συμμετείχαν δύο Ελληνίδες ξιφομάχοι. Η Δώρα Γκουντούρα στον πρώτο αγώνας της για το εισιτήριο της φάσης των 32 ηττήθηκε από την 26χρονη Γαλλίδα Μαλίνα Βογκσαβαντί (FIE No88) με 15-9 σε μία αναμέτρηση πολλές οριακές φάσεις. Η Ελληνίδα αθλήτρια του Θανάση Δελενίκα κατέκτησε την 33η θέση στη διοργάνωση, παραμένει όμως στο Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης με 214 βαθμούς.

Η Δέσποινα Γεωργιάδου από την άλλη έκανε το καθήκον της στον πρώτο γύρο κόντρα στη Σάμερ Φέι Σιτ από το Χονγκ Κονγκ (FIE No48), την οποία νίκησε με σκορ 15-7, ενώ στη φάση των 32 που ακολούθησε απέκλεισε και την Αιγύπτια Νάντα Χαφέζ (FIE No41) με 15-8. Για την είσοδο στα προημιτελικά αγωνίστηκε κόντρα στην Ουγγαρέζα Λούκα Σουκς (FIE No65) η οποία νωρίτερα είχε αποκλείσει με 15-14 το πρώην Νο1 του κόσμου, την Αζέρα Άνα Μπάστα. Μετά από μία δύσκολη αναμέτρηση η Ελληνίδα βγήκε νικήτρια με 15-13 και προκρίθηκε στις οκτώ καλύτερες.

Στην κρίσιμη αναμέτρηση για την είσοδο στο βάθρο αντιμετώπισε την Ισπανίδα Λουθία Μαρτίν-Πορτουγκές (FIE No7) σε μία επανάληψη του περσινού τελικού της ίδιας διοργάνωσης, στον οποίο νικήτρια ήταν η Ελληνίδα. Η Γεωργιάδου έδωσε σκληρή μάχη για να μπει στην τετράδα όμως αυτή τη φορά η Ισπανίδα πήρε τη νίκη και τη ρεβάνς με 15-11 και στη συνέχεια προχώρησε μέχρι και την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Η Ελληνίδα αθλήτρια του Χρήστου Σαΐνη και του Κρίστιαν Μπάουερ κατέκτησε τελικά την 6η θέση στη διοργάνωση και πρόσθεσε 21 πολύτιμους βαθμούς για το κυνήγι της Ολυμπιακής πρόκρισης, ενώ παρέμεινε στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με 166 βαθμούς.

Με το γκραν πρι της Τύνιδας συμπλήρωσαν και οι δύο αθλήτριες επτά αγώνες από τους δέκα συνολικά που θα καθορίσουν τη βαθμολογία τους στο τέλος της περιόδου Ολυμπιακής πρόκρισης την 1η Απριλίου. Θυμίζουμε πως στον υπολογισμό της βαθμολογίας της παγκόσμιας κατάταξης συμμετέχουν οι επιμέρους βαθμολογίες από το ηπειρωτικό και το παγκόσμιο πρωτάθλημα συν τα πέντε καλύτερα αποτελέσματα μεταξύ των γκραν πρι, των παγκοσμίων κυπέλλων και των αγώνων satellite. Αυτή τη στιγμή η Γκουντούρα έχει το προβάδισμα στην Ολυμπιακή κατάταξη μεταξύ των δύο Ελληνίδων με 158 βαθμούς έναντι 130 της Γεωργιάδου. Επόμενη στάση για τις Ελληνίδες θα είναι το παγκόσμιο κύπελλο της Λίμα στο Περού στα μέσα Φεβρουαρίου (9-11/2).

Στο γκραν πρι της Τύνιδας, η Ελλάδα είχε διπλή παρουσία και στη διαιτησία με τους διεθνείς διαιτητές Ανδρέα Δουβή και τον Βαγγέλη Μπούκα. Μάλιστα ο Δουβής είχε την τιμή να διαιτητεύσει τον τελικό των γυναικών μεταξύ της Ισπανίδας Λουθία Μαρτίν Πορτουγκές και της Τουρκάλας Νισανούρ Ερμπίλ. Ο ίδιος έχει ήδη λάβει πρόσκληση από τη FIE για να διαιτητεύσει το καλοκαίρι και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Οι θέσεις των Ελληνίδων στην Τύνιδα:


6η - Δέσποινα Γεωργιάδου (ΠΑΟ)
33η - Δώρα Γκουντούρα (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)
117η - Αθηναΐς Μαυρικάκη (ΑΟ Ασπίδα)

Παγκόσμιο κύπελλο ξίφους ασκήσεως ανδρών/γυναικών (11-14 Ιανουαρίου), Παρίσι (Γαλλία)

Η «αυλαία» στην «Πόλη του Φωτός» «άνοιξε» την Πέμπτη 11/1 με τρεις Έλληνες ξιφομάχους. Ο Ηλίας Γιάννος Ρίζος, ο Νίκος Κοντοχριστόπουλος και ο Γιώργος Μανώλικας αγωνίστηκαν στη φάση των πουλ του προκριματικού γύρου του ατομικού ανδρών και σημείωσαν 1/5, 1/5 και 0/6 νίκες/ήττες αντίστοιχα, αποτελέσματα που δεν ήταν ικανά για να τους εξασφαλίσουν την πρόκριση στο κυρίως ταμπλό της πρώτης ημέρας. Κατέκτησαν την 250η, 262η και 281η θέση αντίστοιχα ανάμεσα σε 290 αθλητές.

Στη φάση των πουλ του προκριματικού γύρου του ατομικού γυναικών που ακολούθησε την Παρασκευή 12/1 αγωνίστηκαν πέντε Ελληνίδες. Η Μαρία Στάμος σημείωσε 3/3 νίκες/ήττες και πέρασε απευθείας στο ταμπλό των 128, ενώ οι Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου, Μαρία Χαλδαίου και Ελένη Μπάλλου σημείωσαν 2/4 νίκες/ήττες και πήραν την πρόκριση για το ταμπλό των 256. Η μία νίκη που σημείωσε η Σταυρίνα Γαρυφάλλου σε έξι παιχνίδια δεν της επέτρεψε να συνεχίσει στη κορυφαία διοργάνωση του κόσμου για το όπλο. Κατέκτησε την 205η θέση μεταξύ 229 αθλητριών.

Στο προκριματικό ταμπλό των 256 έμειναν εκτός συνέχειας η Μαρία Χαλδαίου και η Ελένη Μπάλλου. Η Μπάλλου ηττήθηκε 15-14 από την Γουονγκ του Χονγκ Κονγκ και η Χαλδαίου ηττήθηκε 15-9 από τη Ρουμάνα Καλουγκαρεάνου και κατέκτησαν την 171η και 178η θέση αντίστοιχα. Με 15-4 η Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου πέρασε το εμπόδιο της Σουηδέζας Μίκουλακ και προκρίθηκε στις 128 καλύτερες. Στον επόμενο γύρο η Πολωνή Μαρτίνα Γιελίνσκα ήταν αυτή που έβαλε στοπ στην καλή πορεία της Μαρίας Στάμος με 15-8. Η Ελληνίδα κατέκτησε την 139η θέση συνολικά σε μία διοργάνωση υψηλότατου επιπέδου.

Η Κοντοχριστοπούλου από την άλλη πήρε θέση στην πίστα κόντρα κόντρα στη Ρωσίδα Μάρτα Μαρτιάνοβα, μία αθλήτρια που είχε κατακτήσει χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο Τόκιο με το ομαδικό του ξίφους ασκήσεως και έχει κατακτήσει ένα αργυρό και ένα χάλκινο σε γκραν πρι. Ο αγώνας έφτασε στο 14-14 και με μεγάλη ψυχραιμία η Ελληνίδα ξιφομάχος έκανε το 15-14 και πέρασε στις 64 καλύτερες του προκριματικού γύρου.

Στον αγώνα που έδινε το εισιτήριο για το κυρίως ταμπλό των 64 απέκλεισε την Κινέζα Γιούτινγκ Γουανγκ (FIE No78) με 15-12 και χάρισε στον εαυτό της άλλη μία ημέρα αγώνων. Η Ελληνίδα ξιφομάχος του ΑΟΞ Αιγάλεω το Σάββατο 13/1 έδωσε τη μάχη της στο κυρίως ταμπλό των 64 κόντρα στην Ιταλίδα Aλίσε Βόλπι (FIE No2) αλλά δεν κατάφερε να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση. Ξεκίνησε μουδιασμένα τον αγώνα με το σκορ να φτάνει στο 9-2 υπέρ της Ιταλίδας. Στη συνέχεια βρήκε ρυθμό και μπόρεσε να κλείσει τη διαφορά μέχρι το 14-8, στη συνέχεια όμως η Ιταλίδα έληξε την αναμέτρηση με το τελικό σκορ να γράφει 15-8.

Είναι η έβδομη φορά που η 26χρονη φτάνει στο κυρίως ταμπλό μεγάλης διοργάνωσης παγκοσμίου επιπέδου στις γυναίκες, ενώ τα καταφέρνει για τρίτη συνεχόμενη σεζόν. Η πρώτη ήταν οκτώ χρόνια νωρίτερα, όταν στο παγκόσμιο κύπελλο γυναικών του 2015 στο Σεν Μορ της Γαλλίας είχε κατακτήσει ξανά την 64η θέση. Τη σεζόν 2016-2017 είχε κατακτήσει την 48η θέση στο παγκόσμιο κύπελλο του Τομπερμπισχοφχάιμ στη Γερμανία, τη σεζόν 2017-2018 την 43η θέση στο παγκόσμιο κύπελλο του Αλγερίου, τη σεζόν 2021-2022 την 56η θέση ξανά στο παγκόσμιο κύπελλο του Τομπερμπισχοφχάιμ στη Γερμανία και τη σεζόν 2022-2023 την 56η θέση στο παγκόσμιο κύπελλο του Πλόβντιβ στη Βουλγαρία. Επίσης, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017 στη Λειψία της Γερμανίας είχε κατακτήσει την 39η θέση.

Η ίδια δήλωσε τα εξής για την πορεία της στο Παρίσι: «Νιώθω πολύ χαρούμενη για την εμφάνιση μου σε αυτούς τους αγώνες. Ειδικά για την χθεσινή μέρα ξεκίνησα αρκετά αγχωμένη στην πουλ με αποτέλεσμα να χρειαστώ τρία νοκ-άουτ για να προκριθώ. Στο πρώτο νοκ-άουτ με τη Σουηδέζα κατάφερα να μπω στο ταμπλό τον 128. Στη συνέχεια με την Ρωσίδα Μαρτιάνοβα η οποία ήταν Νο3 του ταμπλό και αγωνιζόμαστε μαζί από τις νεάνιδες μπήκα φοβισμένη. Έχουμε παίξει πολλές φορές μαζί και καθώς γνωρίζει η μία το παιχνίδι της άλλης ήθελε παραπάνω συγκέντρωση για να βρω τρόπο να την ξαφνιάσω και να την ανοίξω. Στην αρχή έχανα 6-1 αλλά μετά γύρισα το σκορ με τη βοήθεια του Νίκου και μέχρι το τελικό 15-14 ήταν ένα πού δυνατό ματς που με γέμισε αυτοπεποίθηση για το επόμενο με την Κινέζα. Μπήκα ακόμα πιο αποφασισμένη για να περάσω και τα κατάφερα».


Ο προπονητής της, Νίκος Κοντοχριστόπουλος, τόνισε από την πλευρά του: «Η Κατερίνα απο χθες έδειχνε μια συνεχόμενη βελτίωση τακτικά και ψυχικά καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και για αυτό φτάσαμε στη πολυπόθητη πρόκριση στο ταμπλό των 64ων. Είμαι πολύ υπερήφανος για τη προσπάθεια της. Σήμερα με τη Βόλπι σίγουρα υπήρχαν κάποια τακτικά λάθη αλλά κρατάμε τη θετική εμφάνιση και την αποφασιστικότητα απέναντι σε μια διαχρονικά εξαιρετική αθλήτρια. Κοιτάμε μπροστά στον επόμενο αγώνα».

Παράλληλα με την πανελλήνια κατάταξη τη φετινή αγωνιστική περίοδο βρίσκεται σε ισχύ άλλη μία εσωτερική κατάταξη που αφορά την επιλογή των αθλητών και των αθλητριών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο ευρωπαϊκό τουρνουά Ολυμπιακής πρόκρισης στο Λουξεμβούργο, τη διοργάνωση που θα δώσει τα τελευταία Ολυμπιακά εισιτήρια για το Παρίσι. Με την εμφάνισή της στο Παρίσι η Κοντοχριστοπούλου αύξησε το βαθμολογικό προβάδισμά της, ενώ απομένουν δύο αγώνες για την οριστικοποίηση της κατάταξης, το γκραν πρι στο Τορίνο (9-11/2) και το πανελλήνιο πρωτάθλημα (30-31/3). Θυμίζουμε ότι το 2016 η Κοντοχριστοπούλου από την αντίστοιχη διοργάνωση είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Δείτε παρακάτω την προσωρινή κατάταξη στο ξίφος ασκήσεως γυναικών μετά από πέντε αγώνες-κριτήρια:

Προσωρινή κατάταξη:


1. Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου (ΑΟΞ Αιγάλεω) - 435β
2. Μαρία Χαλδαίου (ΑΞΙΑ) - 325β
3. Ελένη Μπάλλου (ΑΟΞ Αιγάλεω) - 300β
4. Σταυρίνα Γαρυφάλλου (ΑΟΞ Αιγάλεω) - 285β
5. Μαρία Στάμος (ΠΑΟ) - 275β
6. Βασιλική Μέκρα (ΑΟΞ Αιγάλεω) - 225β


Οι διοργανώσεις-κριτήρια:
30/09 | 1ο Πανελλήνιο κύπελλο - ΟΑΚΑ
25/11 | 2ο Πανελλήνιο κύπελλο - ΟΑΚΑ
08-10/12 | Παγκόσμιο κύπελλο - Νόβι Σαντ (Σερβία)
17/12 | 3ο Πανελλήνιο κύπελλο - Αιγάλεω
11-13/01 | Παγκόσμιο κύπελλο - Παρίσι (Γαλλία)
09-11/02 | Γκραν Πρι - Τορίνο (Ιταλία)
30-31/03 | Πανελλήνιο πρωτάθλημα - ΟΑΚΑ

Την τρίτη και τελευταία ημέρα της διοργάνωσης η Εθνική ομάδα ξίφους ασκήσεως γυναικών συνέχισε την προσπάθεια της στις κορυφαίες διοργανώσεις του κόσμου. Μετά το παγκόσμιο κύπελλο του Νόβι Σαντ το Δεκέμβριο, οι Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου, Μαρία Χαλδαίου, Ελένη Μπάλου και Σταυρίνα Γαρυφάλλου αγωνίστηκαν την Κυριακή 14/1 στο ομαδικό και στο Παρίσι. Στο ταμπλό των 32 ηττήθηκαν από την ομάδα της Κορέας με 42-33 και δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν στις 16 καλύτερες ομάδες, ενώ κατέκτησαν την 23η θέση στον κόσμο.

Mέχρι τη μέση της αναμέτρησης η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά στο σκορ με 26-23 και πάλεψε σκληρά για την πρώτη της 16άδα σε παγκόσμιο επίπεδο. Δίπλα στις αθλήτριες ήταν οι προπονητές Κώστας Αδάσης και Νίκος Κοντοχριστόπουλος.

Ακολουθούν τα συνολικά αποτελέσματα από το Παρίσι:


Οι θέσεις των Ελλήνων:
250ος - Ηλίας Γιάννος-Ρίζος (ΑΟΞ Αιγάλεω)
262ος - Νίκος Κοντοχριστόπουλος (ΑΟΞ Αιγάλεω)
281ος - Γιώργος Μανώλικας (ΑΞΙΑ)
Αποτελέσματα ατομικού ανδρών

Οι θέσεις των Ελληνίδων:
64η - Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου (ΑΟΞ Αιγάλεω)
139η - Μαρία Στάμος (ΠΑΟ)
171η - Ελένη Μπάλλου (ΑΟΞ Αιγάλεω)
178η - Μαρία Χαλδαίου (ΑΞΙΑ)
205η - Σταυρίνα Γαρυφάλλου (ΑΟΞ Αιγάλεω)

23ες - Εθνική ομάδα ξίφους ασκήσεως γυναικών
(Κοντοχριστοπούλου, Χαλδαίου, Γαρυφάλλου, Μπάλλου)