Η νησιωτικότητα κριτήριο για τις επιχορηγήσεις

Το σχέδιο «Χίλων» και το νεότευκτο κριτήριο της νησιωτικότητας για τις αξιολογήσεις και επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών παρουσίασαν Γ. Βρούτσης και Γ. Μαυρωτάς. 

Η νησιωτικότητα κριτήριο για τις επιχορηγήσεις

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, καθορίστηκαν οι επιμέρους δείκτες του «Χίλωνα», εν όψει της ετήσιας αξιολόγησης των αθλητικών Ομοσπονδιών και του καταμερισμού της τακτικής επιχορήγησής τους για το 2024, ύψους περίπου 17 εκατ. ευρώ.

Για πρώτη φορά στα κριτήρια της αξιολόγησης προβλέπεται και η νησιωτικότητα, το ποσοστό κάλυψης κάθε αθλήματος στο σύνολο των νησιωτικών δήμων. Επιπλέον, στον τομέα της οικονομικής διακυβέρνησης, αυξήθηκε σημαντικά η βαρύτητα τόσο γύρω από την υποχρέωση τακτοποίησης των οφειλών των Ομοσπονδιών στα εποπτευόμενα από το Υπουργείο Εθνικά Αθλητικά Κέντρα, όσο και για τα συσσωρευμένα χρέη τους.

Υπενθυμίζεται ότι σκοπός του συστήματος αξιολόγησης Ομοσπονδιών «Χίλων» είναι η εφαρμογή αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων για κάθε μορφή δραστηριότητάς τους και αυτή η αξιολόγηση στηρίζεται σε μετρήσιμα ποσοτικά δεδομένα και δείκτες, εξορθολογίζοντας και βελτιστοποιώντας την κατανομή της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης τους.

Στόχοι που επιτυγχάνονται μέσω του «Χίλωνα» είναι:

η εφαρμογή των βασικών αρχών της αξιοκρατίας, της αξιοπιστίας και της διαφάνειας στη διαδικασία χρηματοδότησης των αθλητικών Ομοσπονδιών,

η καλλιέργεια κουλτούρας αξιολόγησης των αθλητικών φορέων και χρήσης των μετρήσιμων δεδομένων για την επίτευξη των στόχων κάθε Ομοσπονδίας, την αποτελεσματικότερη λειτουργία της, την εφαρμογή καλών πρακτικών και τη συμμόρφωση με το νομοθετικό πλαίσιο,

η εναρμόνιση με τις γενικές αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καλύτερη διακυβέρνηση στον αθλητισμό.

Το σύστημα αξιολόγησης «Χίλων» προβλέπει την συλλογή στοιχείων (αριθμητικών δεδομένων) από τις Ομοσπονδίες (φέτος, έως τις 31 Ιανουαρίου 2024 που θα αφορούν στο έτος που ολοκληρώθηκε -2023) στις εξής γενικές κατηγορίες κριτηρίων:

Μέγεθος
Δραστηριότητα
Διακρίσεις
Διακυβέρνηση

Τα παραπάνω τέσσερα βασικά κριτήρια συμπεριλαμβάνουν 20 υπό-κριτήρια και 49 δείκτες δραστηριοτήτων.

Για την αξιολόγηση όλων των παραπάνω στοιχείων εφαρμόζεται η πολυκριτηριακή ανάλυση και για την ορθότερη μελέτη των στοιχείων και τη σύγκρισή ομοειδών δεδομένων, οι Ομοσπονδίες ομαδοποιούνται ως εξής:
Ομοσπονδίες Ολυμπιακών Αθλημάτων
Ομοσπονδίες μη Ολυμπιακών αθλημάτων
Ομοσπονδίες αθλημάτων ΑμεΑ («Παραολυμπιακών αθλημάτων»)
και η αξιολογική σύγκριση γίνεται μεταξύ των Ομοσπονδιών της ίδιας ομάδας.

Στην αξιολόγηση οι συντελεστές βαρύτητας έχουν ως ακολούθως:
Μέγεθος: 45%
Δραστηριότητα: 30%
Διακυβέρνηση: 15%
Διακρίσεις: 10%

Ο κ. Βρούτσης επισήμανε, χαρακτηριστικά: «Συνεχίζουμε το νοικοκύρεμα του αθλητικού οικοδομήματος, προσηλωμένοι -και με όρους απόλυτης διαφάνειας- στη χρηστή διαχείριση των πόρων που η Πολιτεία δαπανά, μέσω των Ομοσπονδιών, για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού μας αθλητισμού. Η τακτοποίηση των οικονομικών τους είναι θεμελιώδης προϋπόθεση ανάπτυξης, όπως και δίκαιη αντιμετώπιση των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας μας. Δεσμεύτηκα, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο, ότι θα συμπεριληφθεί και η νησιωτικότητα στα κριτήρια χρηματοδότησης και γίνεται πράξη».

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, υπογράμμισε: «Κάθε χρονιά το σύστημα αξιολόγησης «Χίλων» επικαιροποιείται και εμπλουτίζεται, με βάση τις καταγεγραμμένες απόψεις των Ομοσπονδιών, αλλά και τις δυνατότητες που μας δίνει πλέον η ψηφιακή καταγραφή των δεδομένων τους.
Η χρηστή διακυβέρνηση, που αποτελεί διεθνώς για τον αθλητισμό μια επιδιωκόμενη πολιτική, με τον «Χίλωνα» στη χώρα μας γίνεται πράξη».



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110