Επιπλέον 18 εκ. ευρώ για το κέντρο ελέγχου ντόπινγκ στην Ρώμη

Η ιταλική κυβέρνηση έχει αποδεσμεύσει 18 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να βελτιωθούν οι δυνατότητες του εργαστηρίου αντιντόπινγκ στην Ρώμη, εν' όψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Μιλάνο-Κορτίνα 2026», όπως δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μια υπουργική πηγή.

Επιπλέον 18 εκ. ευρώ για το κέντρο ελέγχου ντόπινγκ στην Ρώμη

Η απόφαση αυτή καταργεί το σενάριο μετεγκατάστασης στο εξωτερικό των αναλύσεων των ελέγχων αντιντόπινγκ, που θα γίνουν κατά τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2026, που έχουν προγραμματιστεί από τις 6 έως τις 22 Φεβρουαρίου και από τις 6 έως τις 15 Μαρτίου 2026, αντίστοιχα.

Από το 2017, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) είχε στο «στόχαστρο» του το εργαστήριο της Ρώμης, καθώς θεωρήθηκε και πολύ μικρό και πολύ κοντά στους αθλητές, επειδή βρίσκεται σε τοποθεσία που ανήκε στην Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Οι παγκόσμιες αρχές κατά του ντόπινγκ αύξησαν τις σχετικές πιέσεις στις ιταλικές αρχές από τότε που οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2026 ανατέθηκαν το 2019 στην Ιταλία.

Το νέο έργο προβλέπει ένα εργαστήριο με ενισχυμένες δυνατότητες, που θα πρέπει να εγκαινιασθεί στα ανατολικά προάστια της Ρώμης.

«Χωρίς αυτό το νέο εργαστήριο, η Ιταλία θα τιμωρηθεί για την φιλοξενία διεθνών αγώνων στο μέλλον», εξήγησε, κατά την παρουσίαση αυτού του έργου, ο Μαουρίτσιο Κασάσκο, αναπληρωτής πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Αθλητιάτρων, από την οποία εξαρτάται η δομή.

«Είναι χαρά μου που μπορώ να ενημερώσω τον WADA ότι, όπως είχαμε δεσμευτεί, αυτό το ζήτημα επιλύθηκε πριν από το τέλος του έτους», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Αθλητισμού, Αντρέα Αμπόντι, ο οποίος εκτίμησε «ότι ο νέος χώρος θα είναι έτοιμος από τα τέλη του 2024 έως τις αρχές του 2025».

Το εργαστήριο της Ρώμης, γνωστό και ως εργαστήριο Acqua Acetosa, από την περιοχή της Ρώμης όπου βρίσκεται, πραγματοποιεί επί του παρόντος 12.000 αναλύσεις ετησίως, αριθμός που θα ανέλθει σε 20.000 το 2026.

Ο WADA «χαιρέτισε αυτήν την απόφαση», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτά τα διατεθέντα κεφάλαια θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό το εργαστήριο να αυξήσει την ικανότητά ελέγχου και να προετοιμασθεί αποτελεσματικά για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες».

Απομένει στους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2026 και στην κυβέρνηση να επιλύσουν ένα άλλο ζήτημα που έχει γίνει ακανθώδες και πολύ πολιτικό, αυτό της πίστας που θα φιλοξενήσει τα αγωνίσματα bobsleigh, luge και skeleton.

Πρέπει να επιλέξουν, έως τις 30 Ιανουαρίου 2024, όπως συμφωνήθηκε με τη ΔΟΕ, από τρεις πιθανές περιπτώσεις. Την κατασκευή μιας νέας πίστας στην Κορτίνα, που άρχισε ξανά στις αρχές Δεκεμβρίου από την υπερσυντηρητική κυβέρνηση της Τζιόρτζια Μελόνι, παρά το μεγάλο κόστος, τον εκσυγχρονισμό της πίστας που κατασκευάσθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026 και τέθηκε σε αναμονή έκτοτε και την μετεγκατάσταση των Αγώνων στο εξωτερικό σε ήδη υπάρχουσα πίστα, όπως επιθυμεί η ΔΟΕ.

πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ