Τα ρολόγια… σταμάτησαν για τρεις μέρες στη Ρόδο. Ο λόγος; Η HISTORICA.

Η πρώτη συνάντηση των φίλων του κλασικού ατσάλινου ποδηλάτου στο «Σμαραγδένιο νησί» βρήκε απήχηση και άμεση ανταπόκριση στους λάτρεις των πεντάλ, μικρούς και μεγάλους.

Τα ρολόγια… σταμάτησαν για τρεις μέρες στη Ρόδο. Ο λόγος; Η HISTORICA.

Εκτός από τους «θρύλους» της ελληνικής ποδηλασίας (Κανελλόπουλο, Γκιτάκο, Βάσκο, Κούτρα, Παγούνα), συμμετείχαν όλες οι ένδοξες μορφές του αθλήματος. Πρεσβευτές της νέας γενιάς, αλλά και ελεύθεροι αθλούμενοι αφέθηκαν στον… πειρασμό να φορέσουν στολές περασμένων εποχών και να διασχίσουν τα 50 χλμ, με τα καλοδιατηρημένα ποδήλατά τους .

Αφετηρία και τερματισμός, για τους 50 συμμετέχοντες (ανάμεσά τους ήταν εκπρόσωποι από την Ιταλία, Τουρκία και Ολλανδία), ήταν η πλατεία της 7ης Μαρτίου.

Όλοι τους έκαναν μια στάση στο χωριό Θεολόγος, για να γευτούν τοπικά προϊόντα, να γνωρίσουν τα ήθη και έθιμα του νησιού και να απολαύσουν τη ροδίτικη φιλοξενία. Τις προσπάθειές τους παρακολούθησε ο Τσέχος, πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός, Πάβελ Ντόλεζελ.

Εμπνευστές της ιδέας ήταν ο Γιώργος Βογιατζής, ο Μιχάλης Καρπαθάκης και η Νεμρά Μπάστιαλι. «Είναι το όραμα τριών ανθρώπων που θέλησαν να ξεθάψουν την ποδηλατική ιστορία της Ρόδου και όλης της Ελλάδας. Με παλιά ποδήλατα, φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων, αλλά και την φυσική παρουσία όσων μπόρεσαν να παρευρεθούν και αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία έκθεση τριών ημερών, αλλά και μία βόλτα με ποδήλατα εποχής», τόνισε αρχικά ο Γιώργος Βογιατζής και αποκάλυψε πως η σύλληψη της HISTORICAοφείλεται στην ιταλική οικογένεια Faggin (κατασκευαστές ποδηλάτων), οι οποίοι διοργανώνουν στη γείτονα χώρα την «Eroica»: «Είμαι αρκετά επηρεασμένος από την Ιταλία και θαυμάζω τον τρόπο με τον οποίο αναδεικνύουν και εκμεταλλεύονται ότι υπάρχει από την ιστορία τους, όχι μόνο στην ποδηλασία.

Όταν φτάσαμε, σε ένα μικρό χωριουδάκι στο Gaiole in Chianti και είδα όλο αυτό τον κόσμο να συμμετέχει ενεργά, εντυπωσιάστηκα. Κατευθείαν λοιπόν μου γεννήθηκε η επιθυμία να φέρω τη διοργάνωση στη Ρόδο. Ευτυχώς, κατάφερα να μαζέψω αρκετούς… Μεγάλη συγκίνηση, ζωντάνεψαν αναμνήσεις. Φέτος μπήκαν τα θεμέλια. Κοιτάζουμε τώρα την επόμενη μέρα και του χρόνου θέλουμε να είμαστε ακόμα πιο δυνατοί…».

Στο περιθώριο του ποδηλατικού αγώνα vintage, το «Νεστορίδειο Μέλαθρο» άνοιξε τις πύλες του και φιλοξένησε για τρεις μέρες την έκθεση ποδηλάτου της Historica, που διοργάνωσε ο Ποδηλατικός Όμιλος Ιβίσκος, έχοντας τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Εκεί οι επισκέπτες περιπλανήθηκαν σ’ ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο, θαυμάζοντας κατασκευές άλλων εποχών (με πιο χαρακτηριστικό ένα ποδήλατο το οποίο κατασκευάστηκε το 1870) έως και τις πιο πρόσφατες.

Ο ιστότοπος αυτός χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα
ΑΠΟΔΟΧΗ