H 5η HISTORICA είναι γεγονός!

Τα κλασικά ατσάλινα ποδήλατα έχουν αρχίσει να παίρνουν τη θέση τους στη νέα πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου. 

H 5η HISTORICA είναι γεγονός!

Οι τροχοί τους, μας γυρίζουν πίσω, σε μια άλλη εποχή. Τότε, που η Ρόδος μεσουρανούσε στην ποδηλασία και ο κόσμος έβγαινε στους δρόμους για να θαυμάσει, να χειροκροτήσει, να ενθαρρύνει τους αθλητές των πεντάλ.

Άτομα κάθε ηλικίας θα έχουν την ευκαιρία -για εννιά ημέρες- να μάθουν για την ιστορία του ποδηλάτου, μέσω της έκθεσης που διοργανώνει, η 5η HISTORICA. Το παλαιότερο ποδήλατο είναι κατασκευής του 1819!

Το ποδηλατικό φεστιβάλ έρχεται με φόρα και παντρεύει το παρελθόν με το παρόν, αναδεικνύοντας μέσα από τους τροχούς του τις ομορφιές του νησιού.

Ξεχωριστή παρουσία, στις δράσεις της 5ης HISTORICA, θα έχει φέτος ο Φάνης Κοκκινομάγουλος, ο οποίος αναδείχθηκε πανελληνιονίκης το 1956 στο ποδηλατοδρόμιο της Ρόδου, με τη φανέλα του Α.Ο. Νεοχωρίου!

Ο 87χρονος σήμερα βετεράνος ποδηλάτης, που κατάγεται από την Κάλυμνο και από το 1961 είναι μόνιμος κάτοικος Αυστραλίας, βρίσκεται τις τελευταίες μέρες για διακοπές στα Δωδεκάνησα.

Οι διοργανωτές (Γιώργος Βογιατζής, Μιχάλης Καρπαθάκης και Νεμρά Μπάστιαλη) ήρθαν αμέσως σ’ επαφή μαζί του και απέσπασαν τη θετική του ανταπόκριση στο κάλεσμά τους.

«Επί μια δεκαετία (από το 1950 έως το 1959) έτρεχα ως αθλητής, με τη φανέλα το Α.Ο. Νεοχωρίου, στους αγώνες ποδηλασίας. Το 1956 κατάφερα να κατακτήσω τον τίτλο. Με συντροφεύει μέχρι σήμερα…», αναπόλησε αρχικά ο Φάνης Κοκκινομάγουλος και πρόσθεσε: «Συμμετείχα σε αγώνες στη Ρόδο, στην Αθήνα, στην Πάτρα. Αποκόμισα εμπειρίες, οι οποίος αποτέλεσαν για μένα οδηγό ζωής. Οι αγώνες όμως στην Ρόδο είχαν μεγαλύτερη ένταση. Ο κόσμος συμμετείχε. Ήταν εκεί, ζωηρός, για όλους τους αθλητές. Η παρουσία χιλιάδων φιλάθλων στο ποδηλατοδρόμιο της Ρόδου ήταν κάτι μοναδικό. Δεν το συναντούσες σε κανένα άλλο σημείο της χώρας.

Η HISTORICA μου δίνει την ευκαιρία να ανατρέξω σ’ εκείνα τα αγνά χρόνια της ποδηλασίας. Χαίρομαι που έγινε θεσμός για το νησί και ελπίζω κάθε χρόνο να μεγαλώνει και να πολλαπλασιάζει τους φίλους της».

Την 5η HISTORICA διοργανώνει ο ποδηλατικός Όμιλος Ιβίσκος Ρόδου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου (Δ.Ο.Π.Α.Ρ.) και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Οι εγγραφές μπορούν να γίνουν στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.historica.gr.

Περισσότερες λεπτομέρειες στη επίσημη σελίδα της εκδήλωσης στο facebook (Historica Greece) και στο instagram (historica_greece).

Υ.Γ.: Η φωτογραφία είναι από το 1956, όταν ο Φάνης Κοκκινομάγουλος κατέκτησε τον πανελλήνιο τίτλο στην ποδηλασία με τον Α.Ο. Νεοχωρίου.