Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας: Μια ανάσα από τον τελικό ο Ντούσκος - Εκτός ημιτελικών 3 πληρώματα

Ο Στέφανος Ντούσκος κατάφερε να περάσει στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας. 

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας: Μια ανάσα από τον τελικό ο Ντούσκος - Εκτός ημιτελικών 3 πληρώματα

Μια σπουδαία πρόκριση και τρεις αποκλεισμοί από τα ημιτελικά αλλά και από την διεκδίκηση Ολυμπιακών εισιτηρίων σημάδεψαν την ελληνική παρουσία κατά τη 4η μέρα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Κωπηλασίας στο Βελιγράδι της Σερβίας.

Ένα βήμα πιο κοντά στην πρόκριση στο Παρίσι αλλά και τον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Βελιγράδι βρίσκεται πλέον ο Στέφανος Ντούσκος. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο πήρε την 1η θέση στον προημιτελικό του σκιφ ανδρών με 7:08.00 και έκλεισε θέση για τον ημιτελικό του Σαββάτου εκεί που θα διεκδικήσει την είσοδο του στον τελικό και την απευθείας πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Γιαννιώτης πρωταθλητής κάνοντας και πάλι μια εξαιρετική κούρσα ξεκίνησε από την 3η θέση στα πρώτα 500 μέτρα, πέρασε 2ος στα μισά της κούρσας και με ένα εντυπωσιακό φίνις έπεσε πρώτος στον τερματισμό. Υπενθυμίζεται ότι το Βελιγράδι δίνει 9 εισιτήρια στο σκιφ των ανδρών.

Πολύ άτυχο το πλήρωμα του διπλού σκιφ ελ βαρών που έχασε την πρόκριση για μόλις 13 δέκατα του δευτερολέπτου. Οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής αν και ήταν μέσα στην πρώτη τριάδα καθόλη τη διάρκεια του προημιτελικού έχασαν την 3η θέση και την πρόκριση στον ημιτελικό κυριολεκτικά πάνω στη γραμμή τερματισμού από την Κίνα τερματίζοντας 4οι κι έτσι δε θα μπορέσουν να διεκδικήσουν από το Βελιγράδι το ένα από τα επτά εισιτήρια για το Παρίσι. Ωστόσο, θα έχουν την ευκαιρία σε δυο προολυμπιακής ρεγκάτες (την Ευρωπαϊκή και την τελική) της επόμενης χρονιάς να διεκδικήσουν ένα από τα τέσσερα εναπομείναντα εισιτήρια. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια ωστόσο για την προσπάθειά τους.

Πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε το διπλό σκιφ των ανδρών κι έμεινε εκτός ημιτελικών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Οι Θανάσης Παλαιοπάνος-Γιάννης Καλανδαρίδης ξεκίνησαν από την 3η θέση στα 500μ αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν στην 4η για να τερματίσουν 5οι τελικά με χρόνο 6:59.74 κι ενώ η 3η Γερμανία τερμάτισε σε 6:46.11. Έτσι θα αγωνιστούν για τους ημιτελικούς Γ-Δ ενώ θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν τα δυο τελευταία εισιτήρια για το Παρίσι από την τελική Προολυμπιακη ρεγκατα που θα γίνει την επόμενη χρονιά. Αξίζουν και οι δυο ωστόσο πολλά μπράβο για την προσπάθεια που κατέβαλαν.

Μπορεί να μην κέρδισαν την πρόκριση τους στα ημιτελικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος αφού πήραν την 6η θέση στον επαναληπτικό του διπλού σκιφ οι Σοφία Δαλίδου και Ευαγγελία Φράγκου όμως κέρδισαν σημαντικές εμπειρίες για το μέλλον που είναι όλο δικό τους. Άλλωστε η Σοφία είναι μόλις 18 ετών και η Ευαγγελία 20 ενώ ήταν η πρώτη επίσημη διοργάνωση που αγωνίστηκαν μαζί ως πλήρωμα. Τα δυο κορίτσια θα αγωνιστούν πλέον για τους ημιτελικούς Γ-Δ ενώ δυο ακόμη εισιτήρια για το Παρίσι θα δοθούν στην τελική προολυμπιακή ρεγκάτα.

Την Πέμπτη (7/9) είναι η μεγάλη μέρα για τα δυο ελληνικά γυναικεία πληρώματα αφού θα διεκδικήσουν την πρόκρισή τους στον μεγάλο τελικό των αγωνισμάτων τους κάτι που θα σημάνει την αυτόματη πρόκρισή τους και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Πιο συγκεκριμένα στις 11:25 ώρα Ελλάδας οι Χριστίνα Μπούρμπου και Ευαγγελία Αναστασιάδου θα επιδιώξουν να κάνουν ακόμα μια μεγάλη κούρσα στον ημιτελικό και να κατακτήσουν τη μία από τις τρεις πρώτες θέσεις που οδηγούν στον τελικό και βέβαια στο Παρίσι. Αντίπαλοι τους τα πληρώματα από Ιταλία, Αυστραλία, Ολλανδία, ΗΠΑ και Τσεχία.

Μισή ώρα αργότερα στις 11:55 οι Μιλένα Κοντού-Ζωή Φίτσιου θα επιδιώξουν τη δική τους υπέρβαση, να τερματίσουν στην πρώτη τριάδα του ημιτελικού του διπλού ελαφρών βαρών και να περάσουν στον ημιτελικό αλλά και στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024. Αντίπαλοι του ελληνικού πληρώματος που έχει κάνει εξαιρετικές κούρσες μέχρι στιγμής οι: Πολωνία, Ρουμανία, Βρετανία, Κίνα και Ιταλία.

Στις 17:05 οι Π.Γκαϊδατζής-Α. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να ξεπεράσουν την απογοήτευσή τους και να αγωνιστούν στον ημιτελικό Γ-Δ για μια θέση στον Τελικό Γ' όπως και το διπλό των ανδρών οι Θ.Παλαιοπάνος-Γ.Καλανδαρίδης που στις 17:57 θα παλέψουν για μια θέση επίσης στον Τελικό Γ' όπως και το διπλό των κοριτσιών με τις Ε.Φράγκου-Σ.Δαλίδου στις 18:11.