Η αντίστροφη μέτρηση για την HISTORICA άρχισε

Ποδήλατα vintage έρχονται να σταματήσουν… το χρόνο και να μας ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή, το τριήμερο, 12-14 Οκτωβρίου στη Ρόδο. 

 

Η αντίστροφη μέτρηση για την HISTORICA άρχισε

Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν για τους λάτρεις των πεντάλ στο «Σμαραγδένιο νησί», ένα τόπο που αγκάλιασε την ποδηλασία από την «γέννησή» της.Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία, φορώντας αθλητικές περιβολές περασμένων εποχών, να πάρουν τα αγαπημένα τους ατσάλινα ποδήλατα και να διασχίσουν ιστορικές διαδρομές του νησιού, δοκιμάζοντας παράλληλα και τα τοπικά προϊόντα του.

Παρών στο μεγάλο ραντεβού των ποδηλατών θα είναι ο Κανέλλος Κανελλόπουλος, σημαία της Εθνικής επί σειρά ετών, από το 1977 έως το 1993, έχοντας στο ενεργητικό του 530 συμμετοχές.

Υπήρξε αθλητής του Π.Ο. Πάτρας από το 1973 έως το 1993, 15 φορές Πρωταθλητής Ελλάδος ανδρών σε αγωνίσματα δρόμου και πίστας, 16 φορές Βαλκανιονίκης και 2ος Μεσογειονίκης στην Καζαμπλάνκα. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984 μαζί με τον Ηλία Κελεσίδη.

«Η αλήθεια είναι ότι όταν έτρεχαν οι Ροδίτες αθλητές, το γήπεδο γέμιζε. Ο κόσμος μας ήξερε και μας φώναζε με το όνομα μας. Ωραίες εποχές, όμορφες στιγμές και αναμνήσεις», αυτές είναι οι πρώτες εικόνες που έρχονται στο μυαλό του Κανελλόπουλου στο άκουσμα της Ρόδου, ενώ για την «Historica», τόνισε: «Αν και η Ρόδος δεν είναι εύκολα προσβάσιμη σε σχέση με την Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη, πιστεύω ότι είναι μία πολύ καλή προσπάθεια και θα έχει απήχηση. Πάντα μία ποδηλατική συνάντηση από το παρελθόν είναι όμορφη».

Εκτός του Κανελλόπουλου, στο «νησί των ιπποτών» θα βρεθεί και ο 65χρονος πλέον Στέλιος Βάσκος, ο οποίος έγραψε τη δική του ιστορία με την ΑΕΚ και την Εθνική από το 1972 έως το 1988.

«Ότι έχω κάνει και επαγγελματικά και οικογενειακά, τα οφείλω στην ποδηλασία. Μέσω του ποδηλάτου δημιούργησα φίλους και καταξιώθηκα επαγγελματικά», είπε αρχικά ο Βάσκος, υπογραμμίζοντας ότι η Ρόδος υπήρξε σταθμός στην πορεία του: «Από το νησί ξεκίνησαν όλα. Πήρα δύο βαλκανικά πρωταθλήματα το 1975, ήταν μεγάλη υπόθεση για την Ομοσπονδία μας, γιατί δεν είχαμε πολλές επιτυχίες. Εδώ έκανα και πανελλήνιο ρεκόρ, σ ένα κατάμεστο γήπεδο», ενώ για την «Historica» τόνισε: «Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές που μας δίνουν μία τέτοια ευκαιρία. Εκεί που γράψαμε την ιστορία, θα βρεθούμε ξανά όλοι μαζί… μεγάλη υπόθεση».

Μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της ποδηλασίας στη Ρόδο είναι ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος υπήρξε εκ των ιδρυτών του Κολοσσού το 1963.

Σε ηλικία τώρα 81 ετών θα βρίσκεται στο νησί, για λογαριασμό της Historica: «Η Historica θα θυμίσει σε πολλούς εκείνες τις υπέροχες στιγμές των πιο ρομαντικών δεκαετιών. Μπράβο στους διοργανωτές, μπράβο για τη σκέψη τους. Εμένα μου αρκεί ότι τότε με τον Κολοσσό ανατρέψαμε όλα τα δεδομένα των... Αθηνών. Μπήκαμε σφήνα σε πολλούς, δεν μας περίμεναν, αλλά τα καταφέραμε».

Από το ποδηλατικό ραντεβού της χρονιάς δεν θα μπορούσε να απουσιάσει ο Μιχάλης Κούντρας. Ο Ροδίτης ποδηλάτης συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976, ενώ έχει κατακτήσει και 40 πανελλήνιους τίτλους.

«Με τους συναθλητές και τους αντιπάλους ήμασταν… αδέλφια. Τρώγαμε μαζί, περνούσαμε πολλές ώρες, συζητώντας για τους αγώνες μας. Μόνο στο γήπεδο είχαμε… διαφορές. Η καλύτερη στιγμή μου ήταν η παρουσία μου, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ. Ήμουν ο πρώτος ποδηλάτης μεταπολεμικά που άνοιξε την πόρτα. Μπορεί να μην κάναμε κάτι σπουδαίο εκεί, αλλά η παρουσία και μόνο ήταν σημαντική», θυμάται ο Μιχάλης Κούντρας και αναφέρεται στη σημασία της «Historica»: «Μόνο καλό είναι αυτό για την ποδηλασία. Πάντα όταν σου δίνεται ευκαιρία να συναντηθείς με ανθρώπους που προσπάθησες και μόχθησες πολύ, είναι όμορφο το συναίσθημα».

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ HISTORICA

Οι συμμετέχοντες στην «HISTORICA», το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, θα διανύσουν 50 χλμ. από τις 11:00 το πρωί έως τις 15:00, έχοντας αφετηρία και τερματισμό την πλατεία 7ης Μαρτίου.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ HISTORICA

Οι διοργανωτές, μέσα από το βίντεο της «HISTORICA», μας δίνουν μια μικρή «γεύση», απ όσα θα… ζωντανέψουν στη Ρόδο με τις ορθοπεταλιές τους οι ποδηλάτες, το τριήμερο, 12-14 Οκτωβρίου.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ HISTORICA

Εκτός του ποδηλατικού αγώνα, οι διοργανωτές έχουν ετοιμάσει έκθεση παλαιών ποδηλάτων, αντικειμένων και φωτογραφίας στο «Νεστορίδειο Μέλαθρο», το τριήμερο 12 - 14 Οκτωβρίου. Αναλυτικά το πρόγραμμα για τους επισκέπτες:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ(12/10): Από 09:00 έως 22:00

ΣΑΒΒΑΤΟ(13/10): Από 17:00 έως 22:00

ΚΥΡΙΑΚΗ (14/10): Από 11:00 έως 23:00