ΔΟΕ: «Στην ώρα της η απόφαση για Ρωσία & Λευκορωσία, λυπηρή η στάση κάποιων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων»

«Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είναι αντιμέτωπη με δύο ασυμβίβαστες θέσεις». Αυτό αναφέρει η ΔΟΕ, στο επικαιροποιημένο κείμενο συστάσεων, αναφορικά με τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

ΔΟΕ: «Στην ώρα της η απόφαση για Ρωσία & Λευκορωσία, λυπηρή η στάση κάποιων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων»

Η ΔΟΕ ξεκαθαρίζει ότι οι δύο χώρες θα εξαιρεθούν από τις προσκλήσεις συμμετοχής στους Ολυμπιακούς του Παρισιού, οι οποίες θα αποσταλούν στα τέλη Ιουλίου, όμως οι τελικές αποφάσεις για τη συμμετοχή τους στους Αγώνες του 2024 θα ληφθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

«Η ρωσική πλευρά θέλει από τη ΔΟΕ να αγνοήσει τον πόλεμο. Η ουκρανική πλευρά θέλει από τη ΔΟΕ να απομονώσει πλήρως οποιονδήποτε κατέχει ρωσικό ή λευκορωσικό διαβατήριο» αναφέρει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, που τονίζει ότι είναι στη διακριτική ευχέρειά της να πάρει «στον κατάλληλο χρόνο» τις αποφάσεις, αναφορικά με τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Παράλληλα, η ΔΟΕ χαρακτηρίζει «λυπηρή» τη σκληρή στάση κάποιων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων εναντίον της συμμετοχής Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στις αθλητικές διοργανώσεις. «Δεν έχουμε δει ούτε ένα σχόλιο από αυτούς αναφορικά με τη συμμετοχή αθλητών από χώρες που εμπλέκονται σε περίπου 70 πολέμους, ένοπλες συγκρούσεις και κρίσεις ανά τον κόσμο» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ εκφράζει την απογοήτευσή της για την απουσία της Ουκρανίας από τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του ταεκβοντό και του τζούντο, στα οποία έγιναν δεκτοί αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. «Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί η ουκρανική κυβέρνηση στερεί από τους αθλητές της την ευκαιρία να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες "Παρίσι 2024" και να κάνουν περήφανο τον ουκρανικό λαό» σημειώνει το κείμενο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.