Ευρωπαϊκοί Αγώνες 2023: Νικηφόρα πρεμιέρα για Γκιώνη και Τόλιου

Νικηφόρα ήταν η πρεμιέρα των Γκιώνη και Τόλιου στους τρίτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στην Πολωνία.

Ευρωπαϊκοί Αγώνες 2023: Νικηφόρα πρεμιέρα για Γκιώνη και Τόλιου

Δύο προκρίσεις και δύο αποκλεισμούς στο απλό επιφύλαξε για την ελληνική πλευρά η εναρκτήρια μέρα στο τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης των Ευρωπαϊκών Αγώνων της Κρακοβίας (Παρασκευή 23/6).

Ο Παναγιώτης Γκιώνης και η Κατερίνα Τόλιου πέρασαν στον γύρο των «32», τον 1ο τυπικά στο ταμπλό, ενώ ο Γιάννης Σγουρόπουλος και η Ελισάβετ Τέρπου έχασαν στην αρχή της προσπάθειάς τους κι έμειναν στον λεγόμενο preliminary round 2.

Την αρχή για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση στο Hutnik Arena έκανε η Ελισάβετ Τέρπου (νούμερο 45 στα seeding του τουρνουά). Αντιμετώπισε εγνωσμένης αξίας αθλήτρια, την Ιταλίδα Τζόρτζια Πικολίν (Νο 19) και ήταν αουτσάιντερ. Έβγαλε από την αρχή πάθος και αγωνιστικότητα, κυνήγησε να πάρει ό,τι παραπάνω γινόταν από το ματς, αλλά αποκλείστηκε με 4-0 σετ.

Δεν της βγήκε το παιχνίδι και το τεχνικό σερβίς και την ίδια ώρα η 27χρονη αντίπαλος έκανε σερί πόντων σε κάθε σετ, που την έφερναν γρήγορα σε θέση ισχύος. Η Τέρπου, που τελειώνει σιγά-σιγά μία ιδιαίτερη σεζόν με προβλήματα τραυματισμού και απουσία από σημαντικούς αγώνες, πλησίασε στο 8-7 του 3ου σετ και δέχτηκε τυχερό πόντο (φιλέ και μέσα), βρέθηκε κοντά και μετά τα μέσα του 4ου σετ, όμως δεν κατάφερε να μειώσει το σκορ. Η εξέλιξη: 6-11, 3-11, 9-11 και 8-11.

Νωρίς το βράδυ ο Παναγιώτης Γκιώνης (νούμερο 25 στα seeding) πέρασε εύκολα στον 1ο γύρο του απλού ανδρών. Στον preliminary round 2 επιβλήθηκε του Τούρκου Ιμπραχίμ Γκουντούζ με 4-0 σετ και προχώρησε χωρίς πίεση στους «32» του ταμπλό. Ήταν πολύ σταθερός από την αρχή ως το τέλος κι από την άλλη ο Γκουντούζ, που έτσι κι αλλιώς είχε τις πιθανότητες σε βάρος του, έδειξε σοβαρή αδυναμία απέναντι στην άμυνα. Ο πρωταθλητής μας πήρε όλα τα σετ με διαφορά (11-5, 11-3, 11-6, 11-4).

Αργότερα το βράδυ αγωνίστηκαν ταυτόχρονα ο Γιάννης Σγουρόπουλος και η Κατερίνα Τόλιου. Η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια (νούμερο 33 στην Κρακοβία) είχε δυνατή αναμέτρηση στον preliminary round 2 με τη Σέρβα Ιζαμπέλα Λουπουλέσκου (Νο 27). Αφού γύρισε την κατάσταση στο 1ο σετ από 1-5 πίσω προηγήθηκε με 2-0 σετ κι απέκτησε ένα πρώτο πλεονέκτημα. Η 23χρονη Σέρβα αντέδρασε και πήρε με διαφορά το 3ο σετ, αλλά όταν ο αγώνας έφτασε στα πιο κρίσιμα σημεία η Τόλιου ήταν απόλυτα προσεκτική με την άμυνα και εκμεταλλεύτηκε και την επίθεσή της με το forehand για να επικρατήσει με 4-1. Πήρε με πολύ μικρή διαφορά τα επόμενα σετ κι έφτασε σε πολύτιμη νίκη, που θα τη βοηθήσει και βαθμολογικά (11-9, 11-8, 3-11, 11-8, 12-10).

Σε διπλανό τραπέζι ο Γιάννης Σγουρόπουλος (νούμερο 39 στο απλό) είχε δεδομένα… επικίνδυνη αποστολή κόντρα στον Ντάνιελ Χάμπεσον (Νο 26). Ήταν βέβαιο, ότι με το παιχνίδι του θα έβγαζε απαιτήσεις, αυτό έκανε από την αρχή και ειδικά με την ισοφάριση του σκορ σε 1-1, ωστόσο στη συνέχεια ο Αυστριακός υπερίσχυσε στις λεπτομέρειες. Το 3ο και το 5ο σετ χάθηκαν στην παράταση και με τον Σγουρόπουλο να είναι στο σερβίς. Ο τετράκις πρωταθλητής Ευρώπης των νεαρών ηλικιών παρουσίασε καλό πρόσωπο, πάλεψε για ένα αποτέλεσμα που πολλές φορές έχει βγάλει στο παρελθόν εναντίον φτασμένων Ευρωπαίων, αλλά λύγισε με 4-1 σετ και αποκλείστηκε (8-11, 11-8, 10-12, 6-11, 9-11).