Από την Πάτρα στο Παρίσι

Ξεκίνησε η  αντίστροφη μέτρηση για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας στην Κατηγορία  IQFOIL. Η διοργάνωση θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 14 Μαΐου στην Πάτρα από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πατρών υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Από την Πάτρα στο Παρίσι

Πρόκειται για έναν σημαντικό αγώνα, στον οποίο εκτός από τον Ευρωπαϊκό τίτλο, θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό τα εισιτήρια για το ποιοι θα πάνε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει το καλοκαίρι στη Χάγη και ακολούθως ποιοι θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Μάλιστα για αυτόν ακριβώς τον λόγο, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για πρωτάθλημα Ευρώπης, αποφασίστηκε να έχει μορφή Open. Έτσι θα συμμετάσχουν αθλητές και αθλήτριες από όλο τον κόσμο, καθώς είναι τεράστιο το ενδιαφέρον λόγω της Ολυμπιακής πρόκρισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη υπάρχουν συμμετοχές από ΗΠΑ, Αυστραλία, Κίνα, Χιλή, Αργεντινή και Βραζιλία!

Θυμίζουμε ότι ιστιοπλοΐα αποτελεί ένα από τα παλιότερα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού τελείται από την Ολυμπιάδα του 1900. Όμως το 2024 στο Παρίσι για πρώτη φόρα θα κάνει την εμφάνισή της στους Ολυμπιακούς αγώνες, η κατηγορία IQ FOIL, η οποία αντικαθιστά την κατηγορία RS:X μετά από απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Η συγκεκριμένη κατηγορία, IQ FOIL, αποτελεί την πλέον σύγχρονη κλάση του αθλήματος, με τα γρηγορότερα σκάφη να παράγουν εντυπωσιακό θέαμα.
Τα προηγούμενα πρωταθλήματα IQFOIL έχουν διεξαχθεί σε μέρη όπως η Silvaplana, η Μασσαλία και η λίμνη Garda, όλα στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά στην Πάτρα θα είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη Κατηγορία θα ταξιδεύσει περισσότερο προς την Ανατολική Ευρώπη.

Στην Πάτρα οι αγώνες θα γίνουν στη θάλασσα, όπως ακριβώς το 2021, στη Μασσαλία. Το επισημαίνουμε γιατί είναι γνωστό ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στο αγωνιστικό στυλ στη θάλασσα σε σχέση με τις λίμνες. Στις λίμνες, βλέπεις ότι η ταχύτητα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που χρειάζεται. Όμως σε ανοιχτή θάλασσα, οι αθλητές κάνουν αλλαγές στον εξοπλισμό τους, προετοιμάζοντας τους εαυτούς τους για ένα διαφορετικό είδος αγώνων.

Τέλος σε ότι αφορά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πάτρας, το test event έχει προγραμματιστεί να γίνει από τις 27 έως τις 30 Απριλίου και τότε θα γίνουν οι τελευταίες δοκιμές σε κάθε επίπεδο.