ΔΟΕ: Nαι σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές, ως ανεξάρτητους στο Παρίσι, αλλά όχι σε ομάδες!

Η ΔΟΕ έδωσε το «πράσινο φως» για συμμετοχή των Ρώσων και των Λευκορώσων αθλητών - ως ανεξαρτήτων - στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, το 2024, αλλά όχι σε ομαδικά αθλήματα!

ΔΟΕ: Nαι σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές, ως ανεξάρτητους στο Παρίσι, αλλά όχι σε ομάδες!

H φιλολογία των τελευταίων μηνών επιβεβαιώθηκε και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έκανε γνωστό ότι είναι θετική η εισήγηση της για συμμετοχή μεμονομένων αθλητών από τις Ρωσία και Λευκορωσία, χωρίς διακριτικά κι εθνικούς ύμνους, στους Ολυμπακούς Αγώνες στο Παρίσι, του χρόνου.

Η ΔΟΕ κάλεσε τις παγκόσμιες ομοσπονδίες να δεχθούν υπό το καθεστώς των ανεξάρτητων αθλητών και αθλητριών την συμμετοχή τους σε προολυμπιακές διαδικασίες.

Το χρονοδιάγραμμα επιστροφής τους δεν ξεκαθάρισε, όμως η δήλωση του Τόμας Μπαχ στο εκτελεστικό συμβούλιο είναι ξεκάθαρη: «Όσοι διαθέτουν διαβατήριο από Ρωσία ή Λευκορωσία μπορούν να αγωνιστούν ατομικά ως ανεξάρτητοι».

Απόφαση που προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις, όπως της Γερμανίδας υπουργού σπορ, Νάνσι Φέσερ, που τη χαρακτήρησε ως «χαστούκι στο πρόσωπο των αθλητών της Ουκρανίας». Ακόμη πιο λάβρος ο υπουργός εξωτερικών της Πολωνίας Πιοτρ Βάβριτσκ που μίλησε για «μέρα ντροπής για την ΔΟΕ»

Σύμφωνα τον Μπαχ, η απόφαση ήταν ομόφωνη στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ, αλλά διευκρίνισε ότι εξαιρούνται οι ομάδες.

Αυτό σημαίνει πως στα ομαδικά αθλήματα Ρωσία και Λευκορωσία μένουν εκτός.

Εξάλλου ο Γερμανός πρόεδρος της ΔΟΕ, τόνισε ότι ο αποκλεισμός παραμένει για τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Έτσι Ρωσία και Λευκορωσία εξακολουθούν να μην μπορούν να διοργανώσουν διεθνείς αγώνες στην επικράτεια τους.