Και την ψυχή τους για τα παιδιά…

Για τη μνήμη αυτών των παιδιών κάθε αθλητής θα κάνει ό,τι δεν μπορεί κανείς πολιτικός να κάνει: θα δώσει και την ψυχή του για να σηκώσει την Ελλάδα και πάλι πιο ψηλά…

Και την ψυχή τους για τα παιδιά…

Η τραγωδία στα Τέμπη έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα όλα τα υπόλοιπα θέματα στη χώρα μας. Για τους συγγενείς των αθώων θυμάτων ο χρόνος σταμάτησε την 1η Μαρτίου και παρότι ο αντίκτυπος είναι εκκωφαντικός και θλιβερός για όλο το κοινωνικό σύνολο, όσο κυνικό αν ακούγεται και είναι, η ζωή συνεχίζεται… Και μέσα από τον αθλητισμό υπάρχουν στιγμές που έστω για δευτερόλεπτα μπορούν να απαλύνουν τον πόνο και να χαρίσουν στιγμές εθνικής περηφάνιας.

Ίσως μόνο μέσα από τον αθλητισμό μπορεί να «γεννηθεί» αυτό το φρόνημα. Παιδιά ανάλογης ηλικίας με αυτών που χάθηκαν αδόκητα στο τραγικό δυστύχημα φροντίζουν μέσα από επιτυχίες να απαλύνουν για λίγο τον πόνο των Ελλήνων, ενώνοντας παράλληλα την οργή τους για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα του 2023. Ο Μίλτος Τεντόγλου, ο Νίκος Ανδρικόπουλος, ο Εμμανουήλ Καραλής διέπρεψαν στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Κωνσταντινούπολη, αλλά οι επιτυχίες τους βυθίστηκαν στο εθνικό πένθος.

Τα μετάλλιά τους ήταν «θαμπά», αλλά φρόντισαν οι ίδιοι να τους δώσουν λάμψη με τον τρόπο που στάθηκαν και επικοινώνησαν τα επιτεύγματά τους μέσα στη σιγή… Ακόμα και τα υπόλοιπα παιδιά που δεν κέρδισαν κάποιο μετάλλιο έδωσαν τα πάντα για τα χρώματα της χώρας για την οποία αγωνίζονται. Μέσα από τον αθλητισμό ο ελληνικός θρήνος ακούγεται σε όλη την Ευρώπη, σε κάθε γωνιά της γης.

Όπως θα συμβεί σήμερα, στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα για την Ευρωλίγκα. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα καταρρακωμένη ψυχολογικά -κάτι που έχει και αγωνιστικό αντίκτυπο- μαζεύει τα κομμάτια της από τη συντριβή στο Μιλάνο και το παραλίγο κάζο στη Ρόδο και καλείται να κάνει τον κόσμο που θα γεμίσει το ΣΕΦ να ξεχαστεί για λίγο. Μια καλοκουρδισμένη μηχανή, όπως τη χαρακτήρισε χθες ο Ταρίκ Μπλακ, αλλά ανθρώπινη… Η ίδια «μηχανή» που έκανε προηγουμένως τις 7 συνεχόμενες νίκες και που κατά γενική ομολογία παίζει το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη. Και πόσο δύσκολο είναι να «καθαρίσει» ένας παίκτης το μυαλό του από όλα όσα συμβαίνουν γύρω του για να κάνει τη «δουλειά» του…

Αυτό θα φανεί απόψε σε ένα κατάμεστο ΣΕΦ, που περιμένει να δει την ίδια ομάδα που έχει δημιουργήσει φέτος υψηλές προσδοκίες, να στέλνει μήνυμα σε όλη την Ευρώπη ότι είναι και πάλι εδώ.

Και η συγκυρία τα έφερε έτσι ώστε την άλλη Τετάρτη ο ελληνικός αθλητισμός να «ταξιδέψει» και πάλι μέσα από το ίδιο γήπεδο παντού… Ότι οι πολυμήχανοι Έλληνες τα κατάφεραν και πάλι… Η ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού βρίσκεται απέναντι σε ακόμα μία ιστορική πρόκληση, καθώς στις 15 Μαρτίου θα διεκδικήσει το τρίτο ευρωπαϊκό Κύπελλο απέναντι στη Μακάμπι. Μια ομάδα στην οποία λίγοι πίστεψαν μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά του CEV Cup, κι όμως βάλθηκε να τους τρελάνει όλους και από προχθές να φλερτάρει με ακόμα έναν ευρωπαϊκό τίτλο.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι έπειτα από εκείνη την ημέρα στο κλειστό του Ρέντη, ο Ολυμπιακός έχει πάρει 7 συνεχόμενα σετ, που τον φέρνουν μια ανάσα από την ανάδειξή του σε Κυπελλούχο Ευρώπης. Δύο έμειναν ακόμα για το Κύπελλο που θα αφιερωθεί στη μνήμη όλων όσοι χάθηκαν άδικα στα Τέμπη… Για τη μνήμη αυτών των παιδιών κάθε αθλητής θα κάνει ό,τι δεν μπορεί κανείς πολιτικός να κάνει: θα δώσει και την ψυχή του για να σηκώσει την Ελλάδα και πάλι πιο ψηλά…