Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 1ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης Κωφών-Βαρήκοων

Ο χώρος της επιτραπέζιας αντισφαίρισης δέχτηκε με χαρά χθες (05/03) στις τάξεις του μία καινούργια αθλητική διοργάνωση. Στην ομοσπονδιακή αίθουσα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά Πανελλήνιο πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης Κωφών και Βαρήκοων.

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 1ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης Κωφών-Βαρήκοων

Σε εξαιρετικό κλίμα, με άριστη οργάνωση και με 18 αθλητές από 8 σωματεία της Αττικής και άλλων πόλεων της Ελλάδας. Οι αγώνες ήταν για την περίοδο 2022-2023 και τους διοργάνωσε η Ε.Ο.Α.Κ. στις βοηθητικές αίθουσες 8 και 9 του φαληρικού σταδίου με την υποστήριξη και αρωγή της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Οι δηλώσεις συμμετοχής είχαν φτάσει τις 23, στις κληρώσεις των ομίλων είχαν μπει 20 άνδρες, πάντως οι διοργανωτές έμειναν ικανοποιημένοι με τον τελικό αριθμό αγωνιζομένων και είναι σίγουροι ότι το Πανελλήνιο πρωτάθλημα θα καθιερωθεί και θα εξελιχθεί. Έγιναν τα αγωνίσματα του απλού και του διπλού ανδρών.

Το απλό ανδρών είχε στην πρώτη του φάση 5 γκρουπ. Ακολούθησε νοκ άουτ ταμπλό από τον γύρο των «16». Πρωταθλητής αναδείχτηκε ο Αλέξανδρος Τατασόπουλος του Α.Σ. Κωφών Πειραιώς και Νήσων, που ήταν και φαβορί. Στον τελικό ο αθλητής, που το 2022 είχε εκπροσωπήσει τη χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, νίκησε τον Γεράσιμο Ζαφειράτο με 3-0 σετ (11-3, 11-4, 11-7). Ο Ζαφειράτος, που βρισκόταν στη βάση του ταμπλό ως 2ο φαβορί, είναι αθλητής του Αθλητικού Πολιτιστικού Ομίλου Κωφών Μακεδονίας.

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν ο Σιδερής Γρίλλης του Αθλητικού Συλλόγου Κωφών και Βαρήκοων Νοτιοδυτικής Ελλάδας και ο Valeriu Salcutan του Παναθλητικού Ομίλου Κωφών. Ουσιαστικό να τονιστεί ότι έγιναν και ματς διαβάθμισης για όλους τους αθλητές.

Το διπλό ανδρών είχε μόνο νοκ άουτ παιχνίδια από την αρχή ως το τέλος. Το χρυσό μετάλλιο πήραν οι Αλέξανδρος Τατασόπουλος/Γεράσιμος Ζαφειράτος. Στον τελικό ξεπέρασαν τους Παναγιώτη Μπελτσίδη/Valeriu Salcutan (Παναθλητικός Όμιλος Κωφών) με 3-1 σετ (10-12, 11-5, 11-5, 11-5).

Την 3η θέση κατέλαβαν οι Σιδερής Γρίλλης/Σπύρος Ηλίας (Αθλητικός Σύλλογος Κωφών και Βαρήκοων Νοτιοδυτικής Ελλάδας/Αθλητικό Σωματείο Κωφών και Βαρήκοων Λάρισας) και οι Αντώνης Καραχάλιος/Θεόδωρος Ρίκκου (Αθλητικό Σωματείο Κωφών Πειραιώς και Νήσων/Αθλητικό Σωματείο Κωφών Κρήτης «Μίνωας»).

Η Ε.Ο.Α.Κ. βράβευσε στο πλαίσιο του πρωταθλήματος τον πρόεδρο της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Κώστα Παπαγεωργίου. Την απονομή της πλακέτας έκανε ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας Κωνσταντίνος Γαργάλης. Επίσης, η Ε.Ο.Α.Κ. έδωσε αναμνηστικά δώρα στη γραμματεία και τον υπεύθυνο γιατρό. Η ομοσπονδία βιντεοσκόπησε τους αγώνες, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανταπόκριση του πρωταθλήματος τονίζοντας ότι αγωνίστηκαν και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και πιστεύει ότι σύντομα οι συμμετοχές θ’ αυξηθούν και θα δημιουργηθεί και ξεχωριστή κατηγορία για τις γυναίκες.

Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα είχαν δικαίωμα συμμετοχής αθλητές και αθλήτριες, που διαθέτουν Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας και θεωρημένη Κάρτα Υγείας σύμφωνα με το ΦΕΚ 3254/Β΄/08.08.2018 και ανήκουν σε Σωματείο Μέλος της Ε.Ο.Α.Κ., το οποίο διαθέτει τμήμα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο της ΓΓΑ και φέρει την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση σύμφωνα με άρθρο 3 του αθλητικού νόμου 4726/2020. Την Τεχνική Επιτροπή αποτέλεσαν τα μέλη Σοφία Δαυλιάκου, Χρήστος Βατσακλής, Βάσω Δημοπούλου και Μαρία Μιτακίδου.