Από το Ορμένιο ως το Ταίναρον με τα πόδια!

Ο 45χρονος χειρουργός Στέργιος Αράπογλου υλοποιεί το δρομικό εγχείρημα του θρύλου του δρομικού κινήματος, Τάκη Σκουλή και διανύει τρέχοντας την ηπειρωτική Ελλάδα από το βορειότερο ως το νοτιότερο άκρο της με στόχο να διαδώσει το μήνυμα του ευ αγωνίζεσθαι και του “καθαρού αθλητισμού”

Από το Ορμένιο ως το Ταίναρον με τα πόδια!

Από το Ορμένιο του Έβρου ως το ακρωτήριο Ταίναρον στη Λακωνία. Από το ένα (βορειότερο) άκρο της Ελλάδας στο άλλο (νοτιότερο) με τα… πόδια. Μια απόσταση 1.400 χιλιομέτρων, που αποτελεί το μεγαλύτερο σε μήκος δρομικό εγχείρημα που έχει επιχειρηθεί σε συνθήκες ανοικτού δρόμου σρτην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη από τον 45χρονο χειρουργό του Ιπποκρατείου νοσοκομείου, Στέργιο Αράπογλου.

Ο γιατρός από την Θεσσαλονίκη ξεκίνησε το ταξίδι του στις 10 Σεπτεμβρίου και αναμένεται μέχρι να φτάσει στο ακρωτήρι Ταίναρον να διέλθει συνολικά από 293 πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, διασχίζοντας παραθαλάσσιους, πεδινούς και ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας!

Την διαδρομή έχει σχεδιάσει ο Τάκης Σκουλής, η εμβληματική φιγούρα του δρομικού κινήματος της χώρας, 82 ετών σήμερα, με πέντε σερί τερματισμούς στις πρώτες πέντε διοργανώσεις του Σπάρταθλου, πρωταθλητής σε μαραθώνιους και υπερμαραθώνιους δρόμους.

Το 1992 διέτρεξε μόνος του την ιστορική διαδρομή Αθήνα – Σπάρτη – Αθήνα, 500 περίπου χιλιομέτρων, και έτσι ανακηρύχτηκε ο πρώτος στον κόσμο αναβιωτής του Φειδιππίδιου Άθλου, όπως αυτός έμεινε στην ιστορία από το 490 π.Χ. κατά τη Μάχη του Μαραθώνα.

Το συγκεκριμένο δρομικό εγχείρημα από τον Αράπογλου έχει διπλό στόχο. Ο πρώτος είναι να τιμηθεί η προσφορά του δασκάλου Τάκη Σκουλή και ταυτόχρονα να σταλεί το μήνυμα του «καθαρού αθλητισμού» μακριά από εξαρτήσεις, συμμετέχοντας στη μάχη κατά της σύγχρονης μάστιγας του αθλητισμού, το ντόπινγκ.

Αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια είναι η ΧΑΝΘ, η οποία μάλιστα την περασμένη Δευτέρα υποδέχθηκε τον 45χρονο Αράπογλου στις εγκαταστάσεις της, σε μια λιτή εκδήλωση στο πλαίσιο του αγώνα που έχει ξεκινήσει. Στην πλατεία της ΧΑΝΘ τον περίμεναν εκατοντάδες παρευρισκόμενοι, μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο Τάκης Σκουλής.

Η διαδρομή των 1.400 χιλιομέτρων γίνεται μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού και παραδρόμων και αποτελείται από άσφαλτο, χωματόδρομους και διάσχιση ορεινών όγκων σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί στο Ταίναρον περίπου 23 μέρες μετά την εκκίνηση από το Ορμένιο, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα στις 3 Οκτωβρίου.

Αράπογλου: “Υλοποιώ στόχους που μεταφράζονται σε κοινωνικά μηνύματα”

Ο Στέργιος Αράπογλου, πατέρας τριών παιδιών, βαθύτατα συγκινημένος από την υποδοχή στη ΧΑΝΘ και βλέποντας απέναντί του τον Τάκη Σκουλή, τόνισε μεταξύ άλλων: “Σας ευχαριστώ για την αποδοχή, σας ευχαριστώ για όλα. Η αγάπη σας γίνεται αντιληπτή και την εσωτερικεύω και την τροποποιώ σε ανίκητη δύναμη. Αισθάνομαι άβολα, δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου. Προτιμώ να στέκομαι κάπου μόνος, να σκέφτομαι, να σχεδιάζω, να φαντάζομαι, να μελετάω όλες τις λεπτομέρειες και στο τέλος αθόρυβα, ουσιαστικά και αποτελεσματικά να υλοποιώ στόχους, που μεταφράζονται σε σοβαρά κοινωνικά μηνύματα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Θεό που με φύλαξε κι έφτασα ως εδώ ακέραιος, σε καλύτερη κατάσταση από αυτή όταν ξεκίνησα”.

Αναφέρθηκε στην σχέση του με τον Σκουλή: “Στον δάσκαλο, τον Τάκη Σκουλή, θα του θυμίσω τη συνάντησή μας εκείνο το πρωινό του Σαββάτου της 16ης Σεπτεμβρίου 2016, όταν μου άνοιξε το σπίτι του χωρίς να γνωρίζει ποιος είμαι, για να τον συμβουλευτώ για ένα άλλο εγχείρημα που σχεδίαζα. Ο ίδιος είδε κάποιες ανησυχίες και ξαφνικά μου έφερε κάποιες χειρόγραφες σημειώσεις, δικές του, και μου είπε επί λέξη “θέλω να κάνεις αυτό”. Ήταν ο χάρτης της Ελλάδας με όλη τη διαδρομή από το 1995, όπως ο ίδιος την χάραξε και έγραφε “Ο ελληνικός δρόμος”. Χρειάστηκαν τρία λεπτά για να του πω “θα το κάνω”. Θεωρώ ως στάση ζωής ότι το ισχυρότερο πράγμα που μπορεί να έχει ένας άντρας είναι ο λόγος του. Δάσκαλε εκείνο το πρωινό ένιωσα αμέσως μαθητής σου κι ας μη σε γνώριζα πριν και λυπάμαι που δεν σε γνώριζα πριν. Με μια μυστική γέφυρα επικοινωνίας μου χάρισες το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει ένας δάσκαλος προς έναν διψασμένο μαθητή του. Με εμπιστεύτηκες. Κι όπως γνωρίζεις καλύτερα από μένα, η γλώσσα της καρδιάς δεν ξέρει από λόγια”.

Σκουλής: “Ο μαθητής μου θα μεταφέρει παντού το μήνυμα του ευ αγωνίζεσθαι”

Ο Τάκης Σκουλής με τρεμάμενη φωνή από τη συγκίνησή του που η δική του ιδέα γίνεται πράξη επεσήμανε στην ομιλία του: “Καλωσορίζουμε σήμερα τον μαθητή μου. Ολοκληρώνεται το 1/3 της μεγάλης απόσταση των 1.400 χιλιομέτρων. Ο μαθητής μου διήνυσε όλη την απόσταση της Θράκης και της Μακεδονίας και πηγαίνει για να εντυπωσιάσει, κάνοντας ένα πολύ μεγάλο ρεκόρ. Έχουμε το ευ αγωνίζεσθαι, που θα πρέπει να αγγίζει τις ψυχές των νέων και των μεγαλυτέρων. Είναι ο τρόπος σκέψης και ζωής. Τήρηση των κανόνων, σεβασμός στον συναθλητή που το περιβάλλον, η πειθαρχία, η ετοιμότητα, η ακεραιότητα, η γενναιοδωρία χσρίζουν. Αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη σε κάθε αγώνα, κρατήστε το αυτό στις καρδιές σας. Ο μαθητής μου θα το μεταφέρει σε ολόκληρη τη πατρίδα μας”.

Στην επιστολή του προς τον μαθητή του ανέφερε μεταξύ άλλων: “Συναθλητή μου, μη λογαριάζεις τα ανθρώπινα. Την κούραση, τις υποχρεώσεις, τη βιοπάλη.

Το όνειρο είναι πέρα και πάνω από όλα αυτά. Το Ταίναρο θα είναι η λύτρωση, η ολοκλήρωση, το τέλος και ταυτόχρονα μια τεράστια νέα αρχή και μια απόδειξη της δύναμης της ψυχής.

Μείνε αταλάντευτος στο στόχο, σφίξε γερά με την ψυχή και το σώμα σου το όνειρο και θα το δεις να γίνεται πραγματικότητα.Θα το δω και εγώ μαζί σου. Θα είμαι εκεί. Θα είμαστε μαζί…

Τάκης Σκουλής”.