Ο «θρύλος» της ποδηλασίας Μιχάλης Γκιτάκος στην HISTORICA

Αφιέρωσε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του στο άθλημα. Πως ήταν, λοιπόν, δυνατό να απουσιάζει από τη μεγάλη γιορτή, την HISTORICA!

Ο «θρύλος» της ποδηλασίας Μιχάλης Γκιτάκος στην HISTORICA

Η ζωή του είναι συνδεδεμένη με το ποδήλατο. Μια ζωή πάνω σε μια σέλα και αυτός να κάνει ακούραστα, αδιάκοπα, πεντάλ… Αφιέρωσε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του στο άθλημα. Πως ήταν, λοιπόν, δυνατό να απουσιάζει από την μεγάλη γιορτή, την HISTORICA. Ο λόγος για τον Μιχάλη Γκιτάκο, τον «θρύλο» της ελληνικής ποδηλασίας. Σε ηλικία 86 ετών θα ταξιδέψει, το τριήμερο 12-14 Οκτωβρίου στη Ρόδο, προκειμένου να δώσει ξεχωριστό χρώμα στη διοργάνωση.

Ο Γκιτάκος, ξεκίνησε την καριέρα του από την ΑΕ Νικαίας και συνέχισε στην ΑΕΚ, ενώ πέρασε απ όλα τα πόστα στην Εθνική μας ομάδα. «Όλα τα χρόνια μου στην ποδηλασία, δεν πήρα ούτε μία… δραχμή. Όταν πήγα στην Εθνική, όλα ξεκίνησαν από το… μηδέν. Δεν υπήρχε τίποτα. Με την ΑΕΚ κάναμε πολλά και σπουδαία πράγματα. Με τον Λουλούκο και τον Νταλίπη, η ΑΕΚ είχε πολλές επιτυχίες και είχαμε νίκες, που κανείς δεν περίμενε να πετύχουμε. Θέλω επίσης να πω ότι ο Μιχάλης Κούντρας ήταν τεράστιος αθλητής. Για μένα είχε τα προσόντα να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής», αναπολεί αρχικά ο Γκιτάκος και ακολούθως θυμάται τις μέρες που έτρεχε στην Ρόδο:

«Φοβερές εικόνες και αναμνήσεις. Γεμάτο γήπεδο και ωραία ατμόσφαιρα, που δυστυχώς πλέον δεν υπάρχει πουθενά. Θυμάμαι ένα ζευγάρι, που ερχόταν πάντα όταν έτρεχα για να με δει, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά. Φίλοι της ποδηλασίας, που δεν έχαναν στιγμή», ενώ όσον αφορά την HISTORICA τόνισε: «Θέλω να δω τον Γιώργο Βογιατζή και τους υπόλοιπους Ροδίτες και να θυμηθούμε τα παλιά. Η ποδηλασία έχει ανάγκη πλέον τέτοιες εκδηλώσεις. Πλέον υπάρχει φτώχεια, δεν κερδίζει κανείς χρήματα από το άθλημα και έχουν μείνει ελάχιστοι. Είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία η Historica και αξίζει να την αγκαλιάσουν όλοι».

Εκτός από τον Μιχάλη Γκιτάκο, το παρών στην HISTORICA θα δώσει και ο Αλέκος Κελόγλου: Συνώνυμο των τίτλων και των επιτυχιών. Ο 72χρονος σήμερα Κελόγλου, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα ώστε ο Παναθηναϊκός να γεμίσει κύπελλα την τροπαιοθήκη του τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, ξεκίνησε την ποδηλατική του πορεία από τον Διαγόρα το 1956. «Όλες οι διακρίσεις και οι επιτυχίες μου, είναι η κατάθεση ψυχής που έχω κάνει», υπογράμμισε αρχικά ο Κελόγλου και ξετύλιξε ακολούθως το… κουβάρι των αναμνήσεων που έχει από τους αγώνες στην Ρόδο:

«Υπέροχες στιγμές ειδικά στο ποδηλατοδρόμιο… Ο κόσμος με αποθέωνε και έμπαινε μέσα για να με αγκαλιάσει, ακόμη κι αν άνηκα σε άλλη ομάδα από αυτή που υποστήριζε. Έχω νιώσει μεγάλη αγάπη στη Ρόδο και οφείλω να την ανταποδώσω», για να καταλήξει: «Η Historica θα σημειώσει μεγάλη επιτυχία. Έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Συγχαίρω τον Γιώργο Βογιατζή και τους συνεργάτες του για όλη αυτή την προσπάθεια. Είναι ένα μεγάλο ποδηλατικό ραντεβού. Θα θυμηθούμε τα παλιά, θα συγκινηθούμε, θα γυρίσουμε πίσω το χρόνο».

Στο ποδηλατικό ραντεβού της χρονιάς άμεση ήταν η ανταπόκριση και του Βασίλη Διαμαντόπουλου. Υπήρξε σπουδαίος αθλητής του ΠΟ Πατρών, προπονητής και επί σειρά ετών είναι παράγοντας στο σωματείο, ενώ είναι και διοργανωτής του ιστορικού αγώνα «Θυσία» στα Καλάβρυτα.

«Το 1972, που έτρεξα στη Ρόδο για πρώτη φορά, ήταν και το παρθενικό μου ταξίδι με αεροπλάνο. Τότε όμως στάθηκα άτυχος, αφού έτρεξα με τον σπουδαίο Παντελή Μανίκαρο, τον οποίο υποστήριζε ολόκληρο το γήπεδο, στο ποδηλατοδρόμιο. Όπως καταλαβαίνετε, όλοι ήθελαν να ηττηθώ», θυμάται ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και προσθέτει: «Η Historica είναι μία εξαιρετική κίνηση, που πιστεύω να έχει πολύ μεγάλη επιτυχία. Πρέπει να είναι ένα γεγονός, που θα γίνεται κάθε χρόνο. Η εμπειρία του παρελθόντος θα πρέπει να μας διδάξει πολλά για το μέλλον».