Οι Λευκορώσοι αθλητές που αντιτίθενται στον Λουκασένκο ζητούν άδεια να αγωνιστούν στο Παρίσι

Οι Λευκορώσοι αθλητές που αντιτίθενται ανοιχτά στην ηγεσία του Προέδρου της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, κάλεσαν την Παρασκευή (3/2) τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Οι Λευκορώσοι αθλητές που αντιτίθενται στον Λουκασένκο ζητούν άδεια να αγωνιστούν στο Παρίσι

Ο λόγος που έγινε αυτό είναι για να τους επιτρέψει να αγωνιστούν, αποκλείοντας παράλληλα όσους αθλητές υποστηρίζουν τις αρχές και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η πιθανότητα να δοθεί στους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές η δυνατότητα να αγωνιστούν στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το επόμενο έτος έχει εξοργίσει την Ουκρανία και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Λετονίας, που έχουν απειλήσει να μποϊκοτάρουν τη διοργάνωση.

Ωστόσο, οι Λευκορώσοι αθλητές που διαμαρτυρήθηκαν κατά του Λουκασένκο και εναντιώθηκαν σθεναρά στον πόλεμο στην Ουκρανία, κάλεσαν τη ΔΟΕ να αναγνωρίσει τη στάση τους και να τους δώσει άδεια για να αγωνιστούν.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε από το Belarusian Sport Solidarity Foundation και υπογράφηκε από περισσότερες από 50 αθλητικές προσωπικότητες, οι υπογράφοντες «υποστηρίζουν την ενίσχυση των κυρώσεων που ήδη ισχύουν» κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Προσθέτουν, ωστόσο, ότι οι Λευκορώσοι αθλητές που αντιτάχθηκαν ανοιχτά στον Λουκασένκο και στον πόλεμο θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε διεθνείς αγώνες.

«Οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές που υποστηρίζουν τα καθεστώτα του Πούτιν και του Λουκασένκο δεν θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να φέρουν επιθετικότητα στην παγκόσμια αθλητική αρένα», αναφέρεται στη δήλωση.

«Θα πρέπει να δοθεί στους Λευκορώσους Ελεύθερους Αθλητές το δικαίωμα να συμμετέχουν σε αθλητικούς αγώνες και να σωθούν από τη δίωξη από το καθεστώς Λουκασένκο για την πολιτική τους θέση».

Εκατοντάδες Λευκορώσοι αθλητές υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή ζητώντας την επανάληψη των προεδρικών εκλογών του 2020. Ο στενός σύμμαχος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αρνείται τις κατηγορίες ότι η ψηφοφορία ήταν νοθευμένη.

Αρκετοί Λευκορώσοι αθλητές που βγήκαν στους δρόμους ή εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην αντιπολίτευση στον απόηχο των εκλογών, συμπεριλαμβανομένου του δεκαθλητή των Ολυμπιακών Αγώνων Αντρέι Κραουτσάνκα κρατήθηκαν στη φυλακή, ενώ άλλοι έχασαν την κρατική τους απασχόληση ή εκδιώχθηκαν από τις Εθνικές ομάδες.

Αθλητές από τη Ρωσία και τη γειτονική Λευκορωσία, η οποία έχει βοηθήσει τη Μόσχα στην εισβολή της στην Ουκρανία, έχουν αποκλειστεί από πολλούς διεθνείς αθλητικούς αγώνες από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση, πριν από ένα χρόνο.

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αθλητές από τις δύο χώρες, που δεν μπορούν να αγωνιστούν στους ευρωπαϊκούς Ολυμπιακούς προκριματικούς λόγω του πολέμου, ενδέχεται να έχουν δικαίωμα να κερδίσουν προκρίσεις για να αγωνιστούν ως ουδέτεροι στους Αγώνες του 2024 μέσω των ασιατικών προκριματικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ