Στεφανίδη, το μοναδικό role model του ελληνικού αθλητισμού

Aυτό που την κάνει ξεχωριστό άνθρωπο είναι οι δημόσιες τοποθετήσεις της και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τον αθλητισμό και αυτό που αγαπά ιδιαίτερα να κάνει, το επί κοντώ.

Στεφανίδη, το μοναδικό role model του ελληνικού αθλητισμού

Έχουν διαπιστώσει όλοι τα τελευταία τέσσερα χρόνια πόσο ξεχωριστή αθλήτρια είναι η Κατερίνα Στεφανίδη. Σταθερότητα, νίκες, μετάλλια - οχτώ τον αριθμό από το 2014 και μετά - σε όλες τις κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις.

Όμως, αυτό που κάνει την αθλήτρια Στεφανίδη ξεχωριστό άνθρωπο είναι οι δημόσιες τοποθετήσεις της και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τον αθλητισμό και αυτό που αγαπά ιδιαίτερα να κάνει, το επί κοντώ.

Δεν επαναλαμβάνεται. Δεν θα ακούσεις ποτέ κάποια έκφραση κλισέ. Θα ακούσεις έναν άνθρωπο σπουδαγμένο, έναν άνθρωπο με σκέψη, που μπορεί αυτή τη σκέψη να τη μεταφέρει και να τη μεταδώσει στο συνομιλητή της άρτια, ξεκάθαρα.

Ίχνος αλαζονείας, ίχνος… ύφους, απλή και προσιτή, η Στεφανίδη είναι το απόλυτο role model για όλους και όλες θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

Είναι πρότυπο όχι γιατί κερδίζει μετάλλια, αλλά γιατί παρουσιάζει μια αξιοθαύμαστη σταθερότητα σε αγωνιστικό επίπεδο, μια εξαιρετική ισορροπία εκτός αθλητισμού, είναι ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος.
Ο τρόπος που αποδέχθηκε την τρίτη θέση και την απώλεια του χρυσού μεταλλίου, είναι αυτός που θα έπρεπε όλοι στον αθλητισμό - επαγγελματικό και μη - να έχουν παράδειγμα προς μίμηση.

“Πάντα θέλω να προσπαθώ για το καλύτερο και για τη νίκη. Όπως καμία φορά και η ήττα είναι χρήσιμη και παίζει το ρόλο της. Είναι ωραίο πράγμα να είσαι πρώτος, όμως, είναι σημαντικό να ξέρεις να διαχειρίζεσαι την ήττα και να παίρνεις όλα τα θετικά από αυτήν”. Αυτά ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε, για να εξηγήσει πώς διαχειρίζεται την απώλεια μιας πρώτης θέσης η αθλήτρια που έχει καταφέρει να κάνει όλους τους Έλληνες να… στενοχωριούνται με ένα χάλκινο μετάλλιο σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Η ήττα είναι χρήσιμη, ειδικά όταν μπορεί ο αθλητής να μάθει από αυτή. Η ήττα είναι αυτή που διδάσκει.

Για να συμβεί αυτό όμως απαραίτητη προϋπόθεση είναι καταρχήν η απόκτηση παιδείας σε γενικό επίπεδο και εν συνεχεία η απόκτηση αθλητικής παιδείας. Δύσκολες έννοιες στην εποχή μας, αλλά αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι αθλητές, είτε ατομικού, είτε ομαδικού αθλήματος. Τόσο απλά, αλλά και τόσο δύσκολα…