Απ. Βατσακλής: Πρώτη εμπειρία στο εξωτερικό, μετείχε σε τουρνουά για αθλητές έως 12 ετών στην Ιταλία

Ένα ακόμα ταλέντο της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ένας ακόμα φέρελπις αθλητής από τις πολύ μικρές ηλικίες, πήρε μέσα στο 2022 τις πρώτες παραστάσεις του από αγώνες στο εξωτερικό.

Απ. Βατσακλής: Πρώτη εμπειρία στο εξωτερικό, μετείχε σε τουρνουά για αθλητές έως 12 ετών στην Ιταλία

Ο 11χρονος Απόστολος Βατσακλής, ο κάτοχος της 1ης θέσης του ελληνικού πίνακα αξιολόγησης στους μίνι παμπαίδες, μετείχε στις 7 και 8 Δεκεμβρίου σε τουρνουά στην Ιταλία για αθλητές έως 12 ετών. Βρέθηκε συγκεκριμένα στην επαρχία της Biella και πήρε μέρος στο InternationalTransalpine Trophy - Mediterranean Cup, το οποίο περιλάμβανε το απλό και το ομαδικό και συγκέντρωσε παιδιά από 13 χώρες. Στο απλό ο αθλητής του ΣΠΑ Λυκόβρυσης Πεύκης κατέκτησε την 20η θέση, στο ομαδικό όπου σχηματίζονταν μικτά δίδυμα με αγόρι και κορίτσι κατετάγη 16ος, αλλά βέβαια η ουσία ήταν να πάρει όσα μπορεί περισσότερα από την πρώτη διεθνή εμπειρία και να κάνει χρήσιμα αγωνιστικά τεστ. Ο Απόστολος Βατσακλής συνοδευόταν από τη μητέρα του και προπονήτρια του ΣΠΑ Λυκόβρυσης Πεύκης Λουκία Γιανναδάκη, ενώ πατέρας του είναι ο εθνικός ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής.

Το τουρνουά της ιταλικής ομοσπονδίας φιλοξενήθηκε στο Pala Pajetta της Biella. Από την οικοδέσποινα χώρα συμμετείχαν οι Περιφερειακές Επιτροπές κι από κει και πέρα υπήρχαν οι ξένες αντιπροσωπείες από τις υπεραλπικές και μεσογειακές περιοχές. Μεταξύ άλλων εθνικοτήτων αγωνίστηκαν παιδιά από τη Σλοβενία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Γαλλία, την Τουρκία, την Τυνησία και την Αίγυπτο. Από Περιφέρειες της γειτονικής χώρας ήταν παρούσες, μεταξύ άλλων, το Abruzzo, το Friuli Venezia Giulia, το Lazio, η Lombardy, το Marche, η Σαρδηνία, η Τοσκάνη, το Trentino και το Veneto.

Η πρώτη μέρα είχε το ομαδικό και η δεύτερη το απλό. Στο ομαδικό ο κάθε αγώνα περιλάμβανε δύο ατομικά και το διπλό. Ο Βατσακλής είχε συμπαίκτρια τη Radea Sefiani από το Μαρόκο. Βγήκαν 1οι στον όμιλο τους κερδίζοντας την Τοσκάνη (στην οποία σημειωτέον έπαιζε ο Campagna, που βγήκε 2ος στο ατομικό και είναι ο πρωταθλητής Ιταλίας) και τη Λάτσιο με σκορ 2-1.

Στη συνέχεια έχασαν 2-1 από την Piemonte και στη γενική κατάταξη βγήκαν 16οι στις 34 συνολικά ομάδες. Ο Έλληνας αθλητής είχε 1 νίκη και 1 ήττα στα ατομικά του παιχνίδια στο γκρουπ και άλλη 1 νίκη στο νοκ άουτ. Ο αγώνας με την Piemonte κρίθηκε οριακά στο διπλό με ήττα 3-2 σετ. Νωρίτερα τα παιδιά είχαν επικρατήσει και στους δύο αγώνες του διπλού μικτού.

Στο απλό ο Βατσακλής προκρίθηκε από τον όμιλό του ως 2ος σημειώνοντας 1 νίκη και 1 ήττα. Ακολούθως έδωσε άλλα 4 ματς για πλήρη διαβάθμιση. Εκεί είχε απολογισμό 2 νίκες και 2 ήττες και πήρε την 20η θέση. Γενικά αντιμετώπισε πολύ δυνατούς αθλητές και είναι κι αυτό το στοιχείο, που κάνει πιο σημαντική την εμπειρία του. Στο ατομικό έπαιξε βασικά με Ιταλούς αθλητές, ενώ συνάντησε κι έναν Σλοβένο. Γενικά άφησε πολύ καλά σημάδια γραφής κι απέσπασε εικόνες, που σίγουρα θα τον βοηθήσουν για τη μετέπειτα αγωνιστική του πρόοδο.

Την παραμονή της έναρξης του International Transalpine Trophy - Mediterranean Cup έγινε στο γυμναστήριο ο αγώνας της εθνικής ομάδας ανδρών της Ιταλίας με την Τσεχία για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και μητέρα και γιος είχαν τη θαυμάσια ευκαιρία να τον παρακολουθήσουν.