ΟΑΚΑ: Γιορτάστηκαν με λαμπρή εκδήλωση τα 40 χρόνια «ζωής» του!

Σε μια λαμπρή εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ γιορτάστηκαν τα 40α γενέθλια του παρουσιάστηκε το νέο του λογότυπο κι ανακοίνωθηκε ο στόχος της μετατροπής του σε υπερσύγχρονο, πολυλειτουργικό, Ολυμπιακό Πάρκο

ΟΑΚΑ: Γιορτάστηκαν με λαμπρή εκδήλωση τα 40 χρόνια «ζωής» του!

Τα 40 «κεράκια»... έσβησε το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών («Σπύρος Λούης») κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης αντάξιας της σημασίας του για τον Ελληνικό (και παγκόσμιο) αθλητισμό.

Κατά τη διάρκεια της βραβεύθηκαν προσωπικότητες που συνέδεσαν την αθλητική τους καριέρα με τις εγκαταστάσεις της Καλογρέζας, παρουσιάστηκε το νέο του λογότυπο, ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη παρουσίασε τους στόχους για την «επόμενη ημέρα» του.

Όσον αφορά το νέο λογότυπο πρεσβεύει όσα καλείται να διαδραματίσει στη σύγχρονη εποχή το «ΟΑΚΑ 2.0».

Αποτελείται από γραμμικά σχέδια που παραπέμπουν στους πέντε κύκλους της σημαίας των Ολυμπιακών Αγώνων, τους κύκλους που εκπροσωπούν και ενώνουν όλα τα έθνη κάτω από την Ολυμπιακή Ιδέα. Είναι παλλόμενοι, όπως είναι ο παλμός της ζωής, και σχηματίζουν μία καρδιά διότι στο ΟΑΚΑ χτυπάει η καρδιά του αθλητισμού και του πολιτισμού της Ελλάδος μας.

Ο κος Αυγενάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε η μακρόχρονη ιστορία του ΟΑΚΑ, τις ενέργειες που έχουν γίνει και κυρίως εκείνες που έχουν δρομολογηθεί, συνολικής αξίας 90 εκατ. ευρώ, για την ολιστική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και τη μετατροπή του Ολυμπιακού Συγκροτήματος σε Ολυμπιακό Πάρκο της Αθήνας.

Αναλυτικά είπε:

«Αφού οικοδομήσαμε υγιείς βάσεις μέσα από 3,5 χρόνια σκληρής δουλειάς, με θάρρος οραματιζόμαστε το αύριο για ένα υπερσύγχρονο ΟΑΚΑ και συγκροτούμε ένα καινοτόμο πλάνο ώστε να καταστεί υπερτοπικός πόλος με εθνική και διεθνή εμβέλεια.

Οι βασικοί μας στόχοι για το ΟΑΚΑ, επιγραμματικά:

* Aύξηση της επισκεψιμότητας σε 40.000 άτομα ημερησίως από τις νέες λειτουργίες,

* Bιωσιμότητα των εγκαταστάσεων

* Aύξηση του χώρου πρασίνου από 20% σε 30%, με την ανάπλαση των ανοιχτών χώρων, τη δημιουργία νέων χώρων και διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής και την αντικατάσταση με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον,

* Mείωση ενεργειακού αποτυπώματος,

* H ενεργειακή αναβάθμιση να μειώσει το κόστος λειτουργίας του πάνω από 30%.

* Oικονομικά σε ορίζοντα πενταετίας προσδοκούμε έσοδα ύψους 9,5 εκ. ευρώ,

* Μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία 1.400 μόνιμων θέσεων εργασίας,

* Προσέλκυση των πολιτών με τη δημιουργία πρόσθετων χώρων και συμπληρωματικών εμπορικών χρήσεων για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

* Ανάδειξη σε Ολυμπιακό Πάρκο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Τουρισμού για την αθλητική οικογένεια, ανοικτό στην κοινωνία».

Παράλληλα ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε και στις ολιστικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν:

«1. Αλλαγή στους ελαστικούς τάπητες στο Κεντρικό Στάδιο και τα προπονητήρια του ΟΑΚΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι την ερχόμενη Τρίτη συζητείται ως θέμα η Διακήρυξη του έργου στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής, εντός του Δεκεμβρίου θα γίνει η δημοσίευση της Προκήρυξης.

  1. Αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης.
  1. Δημιουργία τoυ Κέντρου Υγρού Στίβου, με 11 πισίνες σε συνεργασία με την εταιρεία LAMDA.
  1. Κατασκευή νέου κτηρίου που θα αποτελέσει το σπίτι της ξιφασκίας, του handball, της γυμναστικής και του cheerleading.
  1. Κατασκευή τριών τοίχων αναρρίχησης Ολυμπιακών προδιαγραφών για να αποκτήσει σπίτι και η Εθνική Ομάδα Αναρρίχησης.
  1. Νέος πολυχώρος στην αίθουσα Κασιμάτη για πολιτιστικές εκδηλώσεις και αθλήματα όπως handball, volleyball, footsall, γυμναστική.
  1. Smart ΟΑΚΑ, η ψηφιακή αναβάθμιση του συγκροτήματος, σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ένταξη του έργου στο τομεακό του πρόγραμμα.
  1. Άφησα τελευταία, τα έργα συντήρησης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του Ολυμπιακού συγκροτήματος, τα οποία εντάξαμε στα έργα του Tαμείου Aνάκαμψης και Ανθεκτικότητας ΟΑΚΑ 2.0., συνολικού προϋπολογισμού 54.000.000 ευρώ».

Αποκορύφωμα της εκδήλωσης οι βραβεύσεις πρωταθλητριών και πρωταθλητών, που έχουν συνδέσει άρρηκτα τη σπουδαία καριέρα τους με το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» αυτά τα 40 χρόνια

* Άννα Βερούλη (για το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου το 1982 και πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στο ΟΑΚΑ)

* Νίκος Μαχλάς (για το μοναδικό και νικητήριο γκολ στον αγώνα Ελλάδα – Ρωσία το 1993, που έδωσε την 1η θέση της Εθνικής Ποδοσφαίρου στο όμιλό της για την παρθενική πρόκριση στο Μουντιάλ των ΗΠΑ)

* Γιώργος Αφρουδάκης (για το ασημένιο μετάλλιο της Εθνικής ομάδας πόλο ανδρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1997)

* Νίκη Ξάνθου (για το ασημένιο μετάλλιο στο μήκος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου - 1997)

* Κώστας Γκατσιούδης (για το χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου - 1997)

* Νίκος Κακλαμανάκης (άναψε τη Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 και στο πρόσωπό του τιμώνται όλοι οι Ολυμπιονίκες μας)

Γεώργιος Καπελάκης (οι Γιώργος Τόπτσης και Χρήστος Αγγουράκης που άναψαν τη Φλόγα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες το 2004 δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή και όλοι οι Παραολυμπιονίκες μας των Αγώνων του 2004 τιμώνται στο πρόσωπο του Προέδρου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής).

Όλα αυτά έγιναν παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, των πρώην Υφυπουργών Αθλητισμού Φάνης Πάλλη Πετραλιά, Γιώργου Λιάνη, Ανδρέα Φούρα, Γιάννη Ανδριανού, του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου, του προέδρου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργου Καπελάκη, Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών μας, προέδρων αθλητικών Ομοσπονδιών, δημάρχων και στελεχών της αθλητικής οικογένειας.