Επτά μετάλλια για τα ελληνικά κουπιά στο Ευρωπαϊκό U23

«Συλλογή μεταλλίων» για την ελληνική κωπηλασία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 στο Μπρεστ της Λευκορωσίας.

Επτά μετάλλια για τα ελληνικά κουπιά στο Ευρωπαϊκό U23

Επτά μετάλλια, εκ των οποίων τα πέντε χρυσά, το ένα ασημένιο και το ένα χάλκινο, κατέκτησε η ελληνική κωπηλασία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U23 στο Μπρεστ της Λευκορωσίας. Ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ, Γιάννης Καρράς, παρέλαβε τη σημαία των αγώνων, καθώς το 2019 η Ελλάδα θα είναι η «οικοδέσποινα» της διοργάνωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Παμβώτιδα λίμνη των Ιωαννίνων τον Σεπτέμβριο.

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
=======================
Το πρώτο χρονικά χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαικό πρωτάθλημα κάτω των 23 κατέκτησαν οι Μαρία Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου που μετά τη νίκη τους στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων στο Ρατσίτσε της Τσεχίας στις 12 Αυγούστου κατέκτησαν και την 1η θέση στον τελικό στο Μπρέστ της Λευκορωσίας. Η μάχη ήταν σκληρή με τη βάρκα της Λευκορωσίας που πέρασε μπροστά στα 1500 μέτρα, αλλά οι δυο Ελληνίδες επανέκτησαν τα πρωτεία και τερμάτισαν πρώτες με 7:13.23. Οι Λευκορωσίδες κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο με χρόνο 7:14.06, ενώ τρίτες ήταν οι Ρωσίδες με 7:16.87

Οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Μαρόκος έφεραν το δεύτερο χρυσό μετάλλιο για τα ελληνικά κουπιά κάνοντας εκπληκτική εμφάνιση στον τελικό της δικώπου άνευ πηδαλιούχου ελαφρών βαρών και πήραν τη πρώτη θέση με διαφορά από τη δεύτερη βάρκα της Λευκορωσίας κι ακόμη μεγαλύτερη από την 3ητης Ουγγαρίας. Είναι το δεύτερο μετάλλιο των δυο Ελλήνων για φέτος μετά το ασημένιο που είχαν κατακτήσει τον περασμένο Ιούλιο στο αντίστοιχο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Πόζναν της Πολωνίας.

Το τρίτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα ήρθε από τους Στέφανο Ντούσκο και Χρήστο Στεργιάκα. Οι δύο κωπηλάτες δεν άφησαν σε κανένα αντίπαλο τους περιθώρια αμφισβήτησης στο τελικό του διπλού σκιφ και τερμάτισαν στην πρώτη θέση με 6:13.52. Στη δεύτερη θέση έμεινε η Πολωνία με 6:14.72 και στην τρίτη η Σερβία με 6:19.14.

Το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, με τις Θωμαΐδα Εμμανουηλίδου και η Ελένη Αγιώτη έδωσε στην ΕΚΟΦΝΣ ένα τέταρτο χρυσό μετάλλιο. Τα δύο κορίτσια πήραν από το ξεκίνημα της κούρσας το προβάδισμα και δεν το έχασαν ποτέ, τερματίζοντας σε 7:02.42. Δεύτερη ήταν η βάρκα της Ελβετίας με 7:04.99 και τρίτη της Γερμανία με 7:14.75

Το 5ο χρυσό μετάλλιο και έβδομο στο σύνολο για την Ελλάδα, μαζί με το ένα ασημένιο και το ένα χάλκινο, κατέκτησαν οι Πέτρος Καϊδατζής και Νίνος Νικολαΐδης στο τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών. Το ελληνικό πλήρωμα επιβεβαίωσε από το ξεκίνημα του αγώνα την ανωτερότητά του και με χρόνο 6:18.44 ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Στη 2η θέση και πέντε δευτερόλεπτα πίσω τερμάτισε η Ελβετία με 6:23.17, ενώ το χάλκινο κατέκτησε η Αυστρία με 6:23.67.

ΕΝΑ ΑΣΗΜΕΝΙΟ, ΕΝΑ ΧΑΛΚΙΝΟ
=========================
Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτσαν, στο διπλό σκιφ οι Αννέτα Κυρίδου και Δήμητρα Τσαμοπούλου. Οι δυο χάλκινες παγκόσμιες πρωταθλήτριες του 2017 στη Φιλιππούπολη, αν και βρέθηκαν στην 3η θέση κατά τη διάρκεια της κούρσας κατάφεραν με υπερπροσπάθεια στα τελευταία 500μ. να κατακτήσουν το ασημένιο μετάλλιο με χρόνο 6:52.44 πίσω από τη Ρουμανία που κέρδισε το χρυσό με 6:50.13, ενώ το χάλκινο κέρδισε η Λιθουανία με 6:57.75.

Οι Γιάννης Καλανδαρίδης και Σπύρος Καλέτζης κατέκτησαν το χάλκινο στον τελικό της δικώπου μετά από μια συγκλονιστική κούρσα. Το ελληνικό πλήρωμα, έμεινε για λιγότερα από δυο δευτερόλεπτα πίσω από τη βάρκα της Ρουμανίας που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 6:29.49, ενώ απώλσε το ασημένιο πάνω στη γραμμή του τερματισμού από την Πολωνία που τερμάτισε σε 6:30.93 ενώ. Ο χρόνος της ελληνικής βάρκας ήταν 6:31.08.

Στον τελικό του σκιφ ελαφρών βαρών, ο Χαράλαμπος Ντινενής πήρε την 5η θέση, ενώ στην 5η θέση του μικρού τελικού του σκιφ τερμάτισε και ο Γρηγόρης Σχιζοδήμος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ