Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης: Πρεμιέρα την Πέμπτη (11/8) στη Ρώμη

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κολύμβησης Ανδρών / Γυναικών, ξεκινά στη Ρώμη την Πέμπτη (11/8). Δηλώσεις μελών της ελληνικής αποστολής. 

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης: Πρεμιέρα την Πέμπτη (11/8) στη Ρώμη

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από 19 «δελφίνια» και συγκεκριμένα 15 κολυμβητές και 4 κολυμβήτριες.

Στην πρεμιέρα των αγωνισμάτων του "βασιλιά" των σπορ της πισίνας, στην αιώνια πόλη, θα μπουν στη μάχη των πρωϊνών προκριματικών και στην προσπάθεια για διάκριση, επτά Έλληνες κολυμβητές, με πολλές ελπίδες για κάτι καλό. Αναλυτικά:

50 μ. πεταλούδα Ανδρών προκριματικός: Κρίστιαν Γκολομέεβ, Μάριος Μπίλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, Κώστας Στάμου

400 μ. μικτή ατομική Ανδρών προκριματικός: Δανιήλ Γιουρτζίδης

100 μ. πρόσθιο Ανδρών προκριματικός: Αρκάδιος Ασπουγαλής, Σάββας Θώμογλου

Αναλυτικά το πρόγραμμα της πρεμιέρας για την κολύμβηση

10:00 50μ. πεταλούδα Α (Προκριματικοί)

10:11 100μ. ελεύθερο Γ (Προκριματικοί)

10:22 400μ. μικτή ατομική Α (Προκριματικοί)

10:42 200μ. ύπτιο Γ (Προκριματικοί)

10:54 100μ. πρόσθιο Α (Προκριματικοί)

11:08 4Χ200μ. ελεύθερο Γ (Προκριματικοί)

11:32 4Χ200μ. ελεύθερο Α (Προκριματικοί)

11:56 800μ. ελεύθερο Γ (Προκριματικοί)

19:00 50μ. πεταλούδα Α (Ημιτελικοί)

19:07 100μ. ελεύθερο Γ (Ημιτελικοί)

19:16 400μ. μικτή ατομική Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)

19:25 200μ. ύπτιο Γ (Ημιτελικοί)

19:35 100μ. πρόσθιο Α (Ημιτελικοί)

19:51 4Χ200μ. ελεύθερο Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)

20:04 4Χ200μ. ελεύθερο Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)

Λίγες ώρες πριν τον πρώτο προκριματικά, προπονητές και αθλητές της αποστολής, καταθέτουν την άποψη τους για το πρωτάθλημα και τους στόχους που έχουν θέσει:

Ευάγγελος ΚΟΖΟΜΠΟΛΗΣ (Τεχνικός Διευθυντής Κολύμβησης Κ.Ο.Ε.): «Τα παιδιά και οι προπονητές τους έχουν καταβάλλει σπουδαία προσπάθεια όλη τη χρονιά, προκειμένου να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις πολλές μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις της φετινής αγωνιστικής περιόδου.

Στόχος όλων μας ήταν εξαρχής, να κορυφωθεί η απόδοση των κολυμβητών-τριων της Εθνικής μας ομάδας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το κίνητρο είναι ισχυρό, οι δυνατότητες μεγάλες και υπάρχει πολύ καλή διάθεση από όλους. Πολλοί νέοι ταλαντούχοι κολυμβητές-τριες μας θα «συναντήσουν» σε αυτό το μεγάλο αθλητικό ραντεβού, τους πλέον καταξιωμένους κολυμβητές-τριες μας, όπως είναι οι Κ. Γκολομέεβ, Α. Χρήστου, Α. Ντουντουνάκη, Α. Βαζαίος, Ν. Δράκου, οι οποίοι ακόμα μια φορά θα ηγηθούν της προσπάθειας της Εθνικής μας ομάδας στον δρόμο προς τις υψηλές διακρίσεις.

Με καθαρό μυαλό, προσήλωση στους στόχους μας, θετική σκέψη, αυτοπεποίθηση και ομαδικό πνεύμα, η επίτευξη καλών επιδόσεων, ατομικών και Πανελλήνιων ρεκόρ είναι εφικτή, κάτι που αποτελεί και τη βασική μας επιδίωξη. Η καλή απόδοση σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας και των διακρίσεων. Υπάρχει πολύ καλό κλίμα στην ομάδα, υψηλή αγωνιστική ετοιμότητα, προσμονή και συγκρατημένη αισιοδοξία για καλά αποτελέσματα.

Εύχομαι και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να συνδυάσουμε τη χαρά της συμμετοχής στη μεγάλη γιορτή του Ευρωπαϊκού υγρού στίβου, με μια εξαιρετική εμφάνιση και πολλές στιγμές χαράς και συγκίνησης για όλους τους Έλληνες».

Άκης ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Ομοσπονδιακός τεχνικός): «Φτάσαμε στον τελευταίο μεγάλο στόχο της ομάδας ανδρών και γυναικών. Θεωρώ ότι οι αθλητές μας θα είναι έτοιμοι για μια ακόμα φορά να εκπροσωπήσουν επάξια τη χώρα μας κα να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Ευελπιστούμε σε ατομικά ρεκόρ για όλους που θα μας δώσουν θέσεις σε τελικούς και ημιτελικούς».

Αλέξανδρος ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπεύθυνος Ανάπτυξης & Επιστημονικής Υποστήριξης Κ.Ο.Ε.)

«Η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί με 19 αθλητές κ αθλήτριες, τον μεγαλύτερο μέχρι στιγμής αριθμό σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Φέτος το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είναι στο τέλος της αγωνιστικής χρονιάς με αποτέλεσμα οι αθλητές να είναι επιβαρυμένοι με αρκετές σημαντικές αγωνιστικές διοργανώσεις . Ωστόσο θεωρώ ότι ο ανταγωνισμός θα είναι σε υψηλότερο επίπεδο από το προηγούμενο δίνοντας την ευκαιρία στους αθλητές μας να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Έχουμε την δυνατότητα σαν εθνική ομάδα να συνεχίσουμε αλλά και να ξεπεράσουμε τις καλές εμφανίσεις των τελευταίων ετών σε επίπεδο ευρωπαϊκών αγώνων με πλασαρίσματα σε ημιτελικούς και τελικούς καθώς και την συγκομιδή μεταλλίων. Οι δυο επόμενες χρονιές με ορίζοντα τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024, θέτουν τον πήχη αρκετά ψηλά τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο όσο σε αγωνιστικό προγραμματισμό. Η “λήξη” της φετινής σεζόν με τις καλύτερες ατομικές επιδόσεις των αθλητών μας θα αποτελέσει σημαντική προτροπή για όλους εν όψη των επόμενων διοργανώσεων .

Η δομή της φετινής εθνικής ομάδας είναι στιβαρή με πρωτοστάτες την πιο έμπειρη ομάδα αθλητών ( Βαζαίο , Γκολομέεβ, Χρήστου, Ντουντουνάκη, Δράκου, Μελαδίνη) ακολουθούμενη με τους υποσχόμενους αθλητές-τριες μας. Η απουσία ωστόσο των Παπαστάμου και Εγγλεζάκη , που αντιμετώπισαν μια δύσκολη χρόνια , δεν θα μας επιτρέψει να παρακολουθήσουμε τις αγωνιστικές προσπάθειες τους.

Σημαντικός συντελεστής στην φετινή χρόνια ήταν λειτουργία του εθνικού κλιμακίου στο ΟΑΚΑ που έδωσε την ευκαιρία της προετοιμασίας των αθλητών-τριών μας σε επιθυμητές συνθήκες προπόνησης . Οι προπονητές που θα απαρτίζουν την αποστολή με επικεφαλής τον Ομοσπονδιακό προπονητή κ Οικονόμου θα αποτελέσουν , όπως πάντα, τα στηρίγματα στις προσπάθειες των αθλητών μας αφού το φετινό πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών σε αγωνίσματα είναι απαιτητικό. Η ελληνική κολύμβηση έχει δείξει ότι έχει δυναμική καθώς με αποφασιστικότητα και θέληση ανεβάζει την κάθε της εμφάνιση σε ψηλό επίπεδο. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους, αθλητές και προπονητές».

Παναγιώτης ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ (Προπονητής): «Οσο αναφορά τον κολυμβητή μου Απόστολο Χρήστου ο στόχος μας είναι να φτάσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε σε αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, να κάνει καλές κούρσες, να προσπαθήσει να βελτίωση τις ατομικές του επιδόσεις και η κατάκτηση μεταλλίων είναι φυσικά κάτι που το θέλουμε πολύ. Βήμα-βήμα να προχωράμε στον τελικό και εκεί το καλύτερο δυνατόν».

Δημήτρης ΑΘΥΜΑΡΙΤΗΣ (Προπονητής): «Υπάρχουν πολλές ελπίδες για σημαντικές διακρίσεις. Στο τέλος μιας πολύ γεμάτης αγωνιστικά χρονιάς θέλει ιδιαίτερη προσπάθεια από όλους για να έλθει ένα καλό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι τα παιδιά θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό και θα καταφέρουμε κάτι καλό».

Άννα NTOYNTOYNAKH (50, 100 πεταλούδα): «Είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για εμένα, μια μεταβατική χρονιά, με πολλούς αγώνες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν γνωρίζω πώς θα βγει, προσωπικά έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα. Ο στόχος μου είναι να κολυμπήσω καλά στα 50μ. και στα 100μ. πεταλούδας, να βελτιώσω τις ατομικές μου επιδόσεις και θα φανεί στον αγώνα τί θα σημαίνει αυτό».

Νόρα ΔΡΑΚΟΥ (50, 100 ύπτιο, 50 ελεύθερο): «Είναι το 6ο ευρωπαϊκό της καριέρας μου. Είχα δηλώσει από την αρχή της χρονιάς ότι ο μεγάλος μου στόχος είναι αυτό το πρωτάθλημα και όλη μου η προετοιμασία βασίστηκε πάνω σε αυτό. Ο πρώτος μου μεγάλος στόχος είναι να καταφέρω να κάνω κάποια πανελλήνια ρεκόρ και να εξασφαλίσω την είσοδο μου στους τελικούς των δύο βασικών αγωνισμάτων μου. Στα 50 ελεύθερο και στα 50 ύπτιο. Αν έρθει ο τελικός τότε ότι καλύτερο έρθει εκεί θα είναι καλοδεχούμενο. Φέτος έχω κάνει μια πολύ καλή χρονιά. Κολυμπάω σταθερά σε γρήγορους χρόνους και αυτό μου δίνει αισιοδοξία για το πρωτάθλημα. Μη ξεχνάμε ότι έχω κάνει μια αλλαγή προπονητή, μια αλλαγή πόλης φαίνεται ότι μέχρι στιγμής μου έχει βγει σε καλό αλλά τώρα το final countdown νομίζω θα είναι πολύ κατατοπιστικό».

Στέργιος Μάριος ΜΠΙΛΑΣ (50 πεταλούδα, 50, 100 ελεύθερο): «Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ήταν ο βασικός στόχος όλης χρονιάς. Από το Φεβρουάριο που κατάφερα και έπιασα το όριο μέχρι και τώρα δούλευα σκληρά για να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό σε αυτούς τους αγώνες. Η προετοιμασία μου κύλησε άψογα ,είχα και αρκετούς αγώνες υψηλού επιπέδου ώστε να μπω στο ιδανικό αγωνιστικό κλίμα. Στόχος μου για τους αγώνες είναι αρχικά να κάνω ατομικά ρεκόρ σε ότι αγώνισμα κολυμπήσω και επίσης θα ήθελα στα 50 πεταλούδα να προκριθώ στον ημιτελικό. Από εκεί και πέρα όλα είναι ανοικτά . Είμαι πανέτοιμος και θα είμαι εκεί για ότι μου ζητήσει η ομάδα».

Απόστολος ΣΙΣΚΟΣ (200 ύπτιο, 200 πεταλούδα): «Είναι η πρώτη μου διοργάνωση στην κατηγορία των ανδρών και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που σε τόση μικρή ηλικία μπορώ να πάρω μέρος σε μια τόση μεγάλη διοργάνωση. Προσωπικά, είναι η δεύτερη φορά που θα κολυμπήσω στο ίδιο κολυμβητήριο καθώς είχα συμμετάσχει στο πανευρωπαϊκό νέων πέρσι. Μπορώ να πω ότι είχα πολύ καλές αναμνήσεις και ευελπιστώ και φέτος να συμβεί κάτι ανάλογο. Ο στόχος μου είναι μια αξιόλογη εμφάνιση με ένα ημιτελικό στα 200 ύπτιό, καθώς θα είναι ένα καλό τεστ για τον μεγάλο μου στόχο, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νέων στο Περού. Τέλος, πιστεύω ότι θα πάρω πολλές εμπειρίες οι οποίες θα μου είναι χρήσιμες για το μέλλον, από κάποια άτομα τα οποία θεωρούσα πρότυπα και τώρα θα βρίσκομαι εκεί ανάμεσα τους».