Σε Αγιοφάραγγο, Βροντήσι και Δάσος του Ρούβα προετοιμάζεται η Εθνική Ομάδα Αγωνιστικής Αναρρίχησης

Η Εθνική Ομάδα Αγωνιστικής Αναρρίχησης βρίσκεται στο Ηράκλειο από χτες Σάββατο (2/7) για προπονητικό καμπ στο Αγιοφάραγγο, στο Βροντήσι και στο Δάσος του Ρούβα.

Σε Αγιοφάραγγο, Βροντήσι και Δάσος του Ρούβα προετοιμάζεται η Εθνική Ομάδα Αγωνιστικής Αναρρίχησης

Η εθνική μας αποστολή δοκιμάζεται στα πεδία του Αγιοφάραγγου και θα γνωρίσει και τις δύο νέες αναρριχητικές διαδρομές του «Πάρκου Αναρρίχησης» στο Τυμπάκι, η κατασκευή του οποίου έχει δρομολογηθεί έπειτα από την Προγραμματική Σύμβαση που υπέγραψε προ μηνών ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης με τον Δήμαρχο Φαιστού, Γρηγόρη Νικολιδάκη.

Ως γνωστόν, δημιουργούνται δύο ημιαναρριχητικές διαδρομές περιπέτειας, η μία στο Καμαραϊκό φαράγγι και η δεύτερη στην τοποθεσία «Κεφάλι» στη Σίβα, προϋπολογισμού 570.000 ευρώ.

Παράλληλα σε κάθε μία από τις δύο ημιαναρριχητικές διαδρομές θα κατασκευαστούν και στεγασμένοι χώροι εξυπηρέτησης των αθλητών και των επισκεπτών.

Οι ημιαναρριχητικές διαδρομές περιπέτειας είναι τύπου via ferrata, δηλαδή εξοπλισμένες κατά μήκος τους με συρματόσχοινο ασφάλισης και όπου κρίνεται αναγκαίο με βοηθήματα αναρρίχησης (σκαλοπάτια, πιασίματα κλπ).

Η μία διαδρομή θα έχει κλιμακούμενα επίπεδα δυσκολίας, υψομετρική διαφορά 300 ως 400 μέτρων και ανάπτυγμα τουλάχιστον 1.200 μέτρων χωρίς την επιστροφή με εξόδους επιστροφής-διαφυγής.

Η άλλη διαδρομή θα ξεκινά από το επίπεδο της θάλασσας και θα ανεβαίνει σχεδόν κατακόρυφα 400 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, καλύπτοντας ένα ανάπτυγμα πάνω από 2.000 μέτρα.

Έτσι, σε συνδυασμό με τις αναρριχητικές διαδρομές του Αγιοφάραγγου, δημιουργείται ένας αθλητικός πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους αναρριχητές και τη συνοδεία τους.

Ήδη η Εθνική Ομάδα με έφορο τον Θόδωρο Τσαβδαρίδη έκανε τις πρώτες προπονήσεις της υπό την καθοδήγηση των Γιώργου Μπερνιδάκη και Στέλλας Κερασίδου. Αποτελείται από τους Γιώργο Ορφανό, Βασίλη Μπέρτο, Ματθαίο, Δανάη και Ιάσωνα Βασλαμίδη, Μιχάλη Βολυράκη, Ορφέα Τσιαούση, Μυρτώ Πεταλίδου, Γιάννη Μπένο, Ευτυχία Σπανού, Δημήτρη Μουλατσιώτη, Τζον Μπέικερ, και Μυρτώ Αργυρίου.

Για αύριο Δευτέρα (4/7) στις 11 το πρωί, μάλιστα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του κ. Αυγενάκη με τους διεθνείς μας στο Karteros Beach Sports Center, αλλά και με στελέχη της Ομοσπονδίας και τους Ορειβατικούς Συλλόγους του νησιού.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερη χαρά που η Εθνική μας Ομάδα Αγωνιστικής Αναρρίχησης προετοιμάζεται στα φαράγγια μας και πρόκειται να δοκιμάσει και τα πεδία όπου σκοπεύουμε να κατασκευάσουμε το Πάρκο Αναρρίχησης με διαδρομές που περνούν από ιστορικά και γεωγραφικά/φυσικά αξιοθέατα. Είναι ένα έργο με εξαιρετική σημασία για την περιοχή, αλλά και για όλη τη χώρα, τόσο για την ανάπτυξη του αθλήματος, που πλέον είναι στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, αλλά και για την ενίσχυση του αθλητικού τουρισμού».