Στον τελικό του Ευρωπαϊκού καράτε ο Διονύσης Ξένος

Έτοιμος να υπερασπιστεί τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στα -67κ., που κατέκτησε το 2021 στο Πόρετς, δείχνει ο Διονύσης Ξένος.

Στον τελικό του Ευρωπαϊκού καράτε ο Διονύσης Ξένος

Μόνο που αυτή τη φορά το επίτευγμα της πρόκρισης στον τελικό της κατηγορίας συνοδεύτηκε από ένα ορόσημο: τη νίκη επί ενός αθλητή που θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος καρατέκα του Ευρώπης, ανεξαρτήτως κατηγορίας!

Για να φτάσει στον τελικό του Σαββάτου (28/5, 18:30) στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα καράτε του Γκαζιαντέπ, ο Ξένος νίκησε στον ημιτελικό τον Στίβεν Ντα Κόστα. Ο Γάλλος είναι εν ενεργεία «χρυσός» Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος Πρωταθλητής, ενώ για να φτάσει στον ημιτελικό διέλυσε κατά σειρά τους αντιπάλους του με 10-1, 8-0 και 8-0. Όταν, όμως, αντιμετώπισε τον Ξένο, τα πράγματα άλλαξαν και ο Έλληνας πρωταθλητής επικράτησε 1-0, κατακτώντας την πρόκριση στον τελικό, όπου τον περιμένει ακόμα μία πολύ δύσκολη αποστολή: εναντίον του «γηπεδούχου» Τούρκου, Μπουράκ Ουϊγκούρ.

Οι Ογιάλα (Εσθονία, 5-0), Μπέρακ (Κροατία, 4-1) και Πακ (Ουκρανία, 3-2) ήταν τα εμπόδια που ξεπέρασε πριν από τον ημιτελικό o Ξένος, ο οποίος αμέσως μετά στάθηκε στο πλευρό του μικρού αδελφού του, Στέφανου. Ο 22χρονος πρωταθλητής των -60κ. ήταν για ακόμα μία διοργάνωση εντυπωσιακός, κερδίζοντας το pool του με νίκες επί των Ντουγιάκοβιτς (Βοσνία, 5-0), Ντράμπεκ (Τσεχία, 3-0) και Αρίφι (Αλβανία, 2-0). Στον ημιτελικό ηττήθηκε από τον Τούρκο Σαμντάν και έτσι θα παίξει απευθείας στον «μικρό» τελικό, νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου (28/5).

Την 7η θέση στην Ευρώπη, την καλύτερη της καριέρας της, κατέκτησε η Μαρία Στόλη στα -55κ. Η πρωταθλήτρια από την Ηγουμενίτσα νίκησε τη Λίρισμαν (Εσθονία) και τη Σέρερ (Ελβετία), έχασε στους προημιτελικούς από την Γκοράνοβα (Βουλγαρία) και στα ρεπεσάζ από την Κόνελ (Σκωτία).

Σήμερα αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα γυναικών και η 18χρονη Στελίνα Τζίλια, η οποία στον πρώτο της αγώνα για την κατηγορία -50κ. ηττήθηκε από την Αχμέτοβιτς (Βοσνία).

Στους «16» της διοργάνωσης, με νίκη 3-1 επί της Σερβίας, προκρίθηκε το ομαδικό Κούμιτε, με τους Γιώργο Τζάνο, Κωνσταντίνο Μαστρογιάννη, Χάρη Γιαννακό και Διονύση Ξένο. Αύριο αντιμετωπίζει την Κύπρο για μια θέση στους προημιτελικούς.