ΔΟΕ: «Ο πόλεμος δεν ξεκίνησε από τον ρωσικό λαό και τους Ρώσους αθλητές»

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, δια στόματος του προέδρου της Τόμας Μπαχ, στάθηκε στο πλευρό των αθλητών, αθλητριών αλλά και μελών της ΔΟΕ από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

ΔΟΕ: «Ο πόλεμος δεν ξεκίνησε από τον ρωσικό λαό και τους Ρώσους αθλητές»

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή κάλεσε τις διεθνείς ομοσπονδίες να ακυρώσουν τις διοργανώσεις που είχαν προγραμματίσει στη Ρωσία και να απαγορεύσουν τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών και αξιωματούχων σε αγώνες.

Ωστόσο, δεν έχει επιβάλει κυρώσεις ή απαγορεύσει σε Ρώσους μέλη της ΔΟΕ να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της, παρά τις εκτεταμένες εκκλήσεις να συμβεί αυτό, και επίσης δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι τα μέλη της από τη Ρωσία δεν ήταν εκπρόσωποι της χώρας τους στη ΔΟΕ αλλά αντιπρόσωποι της ΔΟΕ στη χώρα τους. Ανέφερε επίσης ότι η έκκληση για απαγόρευση συμμετοχής των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών ήταν προστατευτικό μέτρο και όχι κύρωση.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, τόνισε μεταξύ άλλων επί του θέματος:

«Δεν πρέπει να κατηγορούνται όλοι οι Ρώσοι για την απόφαση της κυβέρνησής τους να εισβάλει στην Ουκρανία και σε αυτό περιλαμβάνονται οι Ρώσοι μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη αν ζωγραφίζεις όλους με το ίδιο πινέλο.

Αυτό θα ήταν ακόμη και αντιπαραγωγικό, γιατί θα έπαιζε στην προπαγάνδα εκείνων που ισχυρίζονται ότι οι κυρώσεις είναι απλώς ένα μέρος μιας ευρύτερης συνωμοσίας που στρέφεται εναντίον της χώρας τους. Αυτός ο πόλεμος δεν ξεκίνησε από τον ρωσικό λαό, τους Ρώσους αθλητές, τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή (ROC) ή τα μέλη της ΔΟΕ στη Ρωσία.

Πρόκειται για προστατευτικά μέτρα, όχι κυρώσεις, μέτρα για την προστασία της ακεραιότητας των αγώνων. Η ασφάλεια των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών και αξιωματούχων δεν ήταν εγγυημένη λόγω των βαθιών αντιρωσικών και αντιλευκορωσικών συναισθημάτων σε τόσες πολλές χώρες μετά την εισβολή».