Η επαγγελματική πυγμαχία επιστρέφει στην Κούβα μετά από 60 χρόνια

Ιστορική είναι η αυριανή (20/5) ημέρα για τους Κουβανούς πυγμάχους, καθώς μετά από 60 χρόνια θα έχουν την δυνατότητα να αγωνίζονται ως επαγγελματίες. Και αυτή η «αλλαγή σελίδας»θα γίνει από μία σειρά αγώνων, που θα διεξαχθούν στο Μεξικό.

Η επαγγελματική πυγμαχία επιστρέφει στην Κούβα μετά από 60 χρόνια

Από τώρα και στο εξής, οι Κουβανοί πυγμάχοι θα μπορούν να κερδίζουν χρήματα, κάτι που δεν επιτρεπόταν από το 1962 και την κατάργηση του επαγγελματικού αθλητισμού από τον Φιντέλ Κάστρο, τρία χρόνια μετά την επανάσταση στην χώρα.

Ωστόσο, ακόμη και χωρίς το δέλεαρ του κέρδους, οι «domadores» έφεραν τα χρώματα της χώρας τους πολύ ψηλά στα παγκόσμια πρωταθλήματα και στους Ολυμπιακούς αγώνες, καθώς οι πυγμάχοι από το νησί της Καραϊβικής, έχουν κατακτήσει 80 παγκόσμιους τίτλους μεταξύ ερασιτεχνών και 41 Ολυμπιακούς τίτλους. Η άλλη όψη του νομίσματος, όμως, είναι πως πολλοί Κουβανοί πρωταθλητές της πυγμαχίας, εγκατέλειψαν την χώρα τους τα τελευταία χρόνια και αναζήτησαν μία καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

Η επιστροφή στον επαγγελματισμό, σηματοδοτήθηκε από την συμφωνία που υπέγραψε η κουβανική ομοσπονδία με την μεξικανική εταιρεία Golden Ring. Και η αποστολή της Κούβας για τους αγώνες στο Μεξικό, αποτελείται από έξι πυγμάχους, εκ των οποίων τρεις Ολυμπιονίκες (σ.σ. Χούλιο Σέζαρ Λα Κρουζ, Ρονιέλ Ιγκλέσιας και Αρλέν Λόπεζ), που θα αγωνισθούν με Μεξικανούς πυγμάχους και έναν Κολομβιανό.

«Η συμμετοχή σε επαγγελματικά πρωταθλήματα θα αυξήσει το επίπεδο ανταγωνισμού μας. Θα ανταγωνισθούμε πυγμάχους πολύ υψηλού επιπέδου, όπως εμείς, και αυτό θα μας επιτρέψει να παραμείνουμε στην κορυφή», δήλωσε ο Λα Κρουζ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ