Ο Ολυμπιακός, ο Βασιλειάδης και η ένδοξη παρέα της Στεφανίδη και του Τσιτσιπά

O Στέφανος Λεμονίδης γράφει για την 9η Αυγούστου 2018 και αναρωτιέται που θα βρισκόταν ο ελληνικός αθλητισμός αν ο Βασιλειάδης έδινε τα 17 εκ που χάρισε στις άστεγες τηλεοπτικά ανώνυμες εταιρείες, στους πρωταγωνιστές που διαφημίζουν την Ελλάδα, ανά την οικουμένη 

Ο Ολυμπιακός, ο Βασιλειάδης και η ένδοξη παρέα της Στεφανίδη και του Τσιτσιπά

Aρκετές ημερομηνίες είναι χαραγμένες στη μνήμη μας για καλό ή για κακό σκοπό, με την 9η Αυγούστου 2018 να αποτελεί ορόσημο για τον ελληνικό αθλητισμό, χάρη στις επιτυχίες των αθλητών και των αθλητριών μας.

Δεν προλαβαίναμε να αλλάζουμε τα πρώτα θέματα την Πέμπτη, καθώς τα μετάλλια και οι μεγάλες νίκες διαδεχόταν η μία την άλλη. Την αρχή έκανε ο Κριστιαν Γκολομέεφ που «έσπασε» την κατάρα της τέταρτης θέσης και πήρε το ασημένιο μετάλλιο στα 50 ελεύθερο, με νέο πανελλήνιο ρεκόρ.

Τη σκυτάλη πήρε ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο βασιλιάς των κρίκων με συνεχόμενα χρυσά μετάλλια στη γυμναστική, σε όλες τις διοργανώσεις(επτά σε δυο χρόνια). Κατέκτησε την πρώτη θέση στα προκριματικά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και έστειλε το μήνυμα στους αντιπάλους του ότι «το αφεντικό είναι εδώ».

Οι μεγάλες κυρίες του επί κοντώ, η Κατερίνα Στεφανίδη και η Νικόλ Κυριακοπούλου έκαναν το ακατόρθωτο, κάτι που πετυχαίνουν μόνο οι μεγάλες υπερδυνάμεις. Κατέκτησαν το χρυσό και το αργυρό μετάλλιο στο επι κοντώ γυναικών. Τα ελληνικά χτυπήματα είχαν συνέχεια, με τον Στέφανο Τσιτσιπά να κερδίζει στο Τορόντο τον μεγάλο Νόβακ Τζόκοβιτς, τον νικητή 13 Γκραν Σλαμ.

Και φυσικά το κερασάκι στην τούρτα η μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί της Λουκέρνης, σε ένα ματς όπου οι φίλαθλοι του έφυγαν μετά από πολλούς μήνες με το χαμόγελο στα χείλη, όχι τόσο για το εύρος του σκορ, αλλά γιατί είδαν επιτέλους ποδοσφαιριστές να γουστάρουν, να παθιάζονται, να μοχθούν, να ιδρώνουν τη ερυθρόλευκη φανέλα. Μπορεί η Λουκέρνη να μην είναι η ομάδα-φόβητρο, αλλά το πρώτο δείγμα ήταν άκρως ενθαρρυντικό για τη συνέχεια, με τη σίγουρη προσθήκη δυο-τριών ποδοσφαιριστών στην ενδεκάδα.

Μετά όμως κάναμε μια υπερβατική σκέψη. Οι έλληνες αθλητές στίβου προπονούνται στο ΟΑΚΑ με λακκούβες, γι αυτό και ο Φιλιππίδης έμεινε πέρυσι νοκ άουτ για μήνες, ο Τσιτσιπάς δεν έχει καμία βοήθεια, πληρώνει από την τσέπη του για να πάει στα τουρνουά, ο Μάρας στηρίζεται σε ιδιώτες χορηγούς και προπονείται σε χώρους χωρίς θέρμανση , ενώ ο Γκολομέεφ πήγε στις ΗΠΑ για να συνεχίσει τον πρωταθλητισμό. Ως εδώ καλά, γιατί μας … τελείωσε ο κρατικός αθλητισμός τύπου Ανατολικής Γερμανίας και καλώς έγινε.

Μας επανέφερε η … φλασιά ότι ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης έδωσε από το ταμείο της ΕΡΤ, 17.000.000 ευρώ για τις άστεγες ΠΑΕ, χάρισε εκατομμύρια σε Ανώνυμες Εταιρείες. Τα δικά μας λεφτά. Κάτι ανάλογο έκανε στο παρελθόν και ο Γιάννης Ιωαννίδης όταν πήγε με 1.000.000 ευρώ τις μικρομεσαίες ομάδες μπάσκετ στο κρατικό κανάλι.

Την ώρα που μιλάμε για λιτότητα, ο Βασιλειάδης μοιράζει λεφτά, λες και είναι δικά του, λες και δούλεψε, μόχθησε και τα δίνει από το περίσσευμα του. Χωρίς δημοπρασία, με υπέρογκο τίμημα, αγοράζει με δικά μας λεφτά ένα προϊόν που δεν ενδιέφερε την ελεύθερη αγορά.

Φαντασθείτε πως θα εκτοξευόταν ο ελληνικός αθλητισμός αν ο Βασιλειάδης έδινε τα 17.000.000 ευρώ στη Στεφανίδη, στον Γκολομέεφ, στην Κυριακοπούλου, στον Τσιτσιπά, στην Σάκκαρη, στον Πετρούνια… Ο Υφυπουργός που δίνει ανερυθρίαστα τα δικά μας λεφτά σε ανώνυμες εταιρείες (υπέγραψε άραγε κάποιος από την ΕΡΤ, προκειμένου να λογοδοτήσει για το σκάνδαλο και τη ζημιά της εταιρείας) και καμαρώνει στη συνέχεια με συγχαρητήρια τηλεγραφήματα προς τους προαναφερόμενους.