Πάει στον πόλεμο ο Γκεμπρσελασιέ

Ο Αιθίοπας χρυσός Ολυμπιονίκης και εθνικός ήρωας Χάιλε Γκεμπρσελασιέ δεσμεύτηκε την Τετάρτη (24/11) να συμμετάσχει στον αγώνα κατά των εξεγερθέντων δυνάμεων στη χώρα του, αφότου ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είχε μεταβεί για να διευθύνει τον πόλεμο από την «πρώτη γραμμή».

Πάει στον πόλεμο ο Γκεμπρσελασιέ

Ο 48χρονος πρώην πρωταθλητής, ο οποίος σημείωσε 27 ρεκόρ σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων, παραδέχθηκε στο Reuters ότι ένιωθε υποχρεωμένος να συμμετάσχει, από τη στιγμή που απειλείται η ύπαρξη της Αιθιοπίας.

Αφού είπε ότι πίστευε πως ο αθλητισμός είχε να κάνει με «ειρήνη και αγάπη», υπερασπίστηκε την απόφασή του να συμμετάσχει στον αγώνα ενάντια στις εξεγερμένες δυνάμεις «Τιγκραγιάν» και τους συμμάχους τους, οι οποίοι τον περασμένο μήνα απείλησαν να μπουν στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα.

«Τι θα έκανες όταν διακυβεύεται η ύπαρξη μιας χώρας; Απλώς τα βάζεις κάτω. Αλίμονο, τίποτα δεν θα σε δεσμεύσει. Λυπάμαι!» είπε ο σπουδαίος Αφρικανός αθλητής.

Οι συγκρούσεις διαρκούν εδώ και περίπου ένα χρόνο κι έχουν σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους, ενώ έχουν αναγκάσει περισσότερους από 2 εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και άφησε 400.000 ανθρώπους στο Τιγκραϊ ν' αντιμετωπίζουν την πείνα.

Κλιμακώθηκε απότομα μετά την απειλή των εξεγερθέντων δυνάμεων να βαδίσουν προς την πρωτεύουσα, οδηγώντας σε διεθνείς προσπάθειες για ηρεμήσει η κατάστση μετά την παραβίαση της εκεχειρίας.

Την Τετάρτη (24/11) κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Αμπίγ Αχμέντ είχε μεταβεί για να διευθύνει τον πόλεμο από την «πρώτη γραμμή». Ο Γκεμπρσελασιέ περιέγραψε τη σύγκρουση ως μια μάχη στην οποία η απειλή για την Αιθιοπία, ήταν απειλή για όλη την Αφρική.

«Η Αιθιοπία είναι μια χώρα που συνέβαλε πολύ στην Αφρική και σε ολόκληρη την ήπειρο», είπε και συνέχισε: «Ναι, είναι μια υποδειγματική χώρα. Το να γονατίζεις την Αιθιοπία είναι σα να γονατίζεις έμμεσα τους υπόλοιπους. Αυτό είναι αδύνατο.»

Σε μια συνέντευξη στο γραφείο του στην πρωτεύουσα, όπου διευθύνει περισσότερες από δώδεκα εταιρείες που ασχολούνται με τη φιλοξενία, τα ακίνητα, τη γεωργία και την εκπαίδευση, ο Γκεμπρσελασιέ αναφέρθηκε στο ρόλο που ήταν διατεθειμένος να παίξει στον πόλεμο.

«Περιμένετε να πω μέχρι θανάτου; Ναι, αυτό είναι το απόλυτο τίμημα σε έναν πόλεμο» παραδέχθηκε. «Δεν υπάρχει περίπτωση να καθίσω εδώ από φόβο γιατί θα έρθει στην πόρτα μου. Θα έρθει στο σπίτι μου. Δεν θα ξέρουμε πότε θα έρθει. Δεν θα ξέρουμε ποιος θα κάνει τι».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ