Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η πανδημία «υπ΄ αριθμόν 1» πρόκληση

Εκατομμύρια άνθρωποι τέθηκαν σε καραντίνα σε ολόκληρη την Κίνα, 100 ημέρες πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς η Covid-19 αποτελεί την «υπ΄ αριθμόν 1 ένα πρόκληση» για τους διοργανωτές.

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η πανδημία «υπ΄ αριθμόν 1» πρόκληση

Το Πεκίνο, θα γίνει η πρώτη πόλη στον κόσμο, που θα φιλοξενήσει τόσο τους Θερινούς (το 2008), όσο και τους Χειμερινούς Αγώνες, από τις 4 έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι κινεζικές αρχές, που ακολουθούν μια πολιτική μηδενικής μόλυνσης, έχουν κάνει μεγάλα βήματα για την εξάλειψη μιας πολύ περιορισμένης επιδημίας τις τελευταίες ημέρες στο βόρειο τμήμα της χώρας. Την Τρίτη (26/10), οι τοπικές αρχές της μεγάλης πόλης, Λανζού, που βρίσκεται 1.700 χλμ δυτικά του Πεκίνου, έθεσε σε καραντίνα τα τέσσερα εκατομμύρια κατοίκων της, οι οποίοι θα πρέπει να μείνουν στην οικεία τους. Αιτία γι΄ αυτήν την απόφαση, ήταν ο εντοπισμός μερικών δεκάδων κρουσμάτων κορονοϊού.

«Η πανδημία είναι η υπ' αριθμόν 1 πρόκληση για τη διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Ζανγκ Γιαντόνγκ και πρόσθεσε ότι τα μέτρα που σχεδιάζονται για τους Αγώνες θα μειώσουν τον κίνδυνο και τον αντίκτυπο του κορονοϊού», επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφωθούν.

Σε ακόμη δέκα κινεζικές επαρχίες, δηλαδή στο ένα τρίτο της χώρας, έχουν ενταθεί τα μέτρα πρόληψης, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Πεκίνου, όπου καταγράφηκαν 20 κρούσματα μόλυνσης την περασμένη εβδομάδα.

Οι Αγώνες του 2022 θα διεξαχθούν σε μια «φούσκα» που έχει σκοπό να εξαλείψει κάθε κίνδυνο μόλυνσης στην υπόλοιπη Κίνα.

Οι 2.900 αθλητές και αθλήτριες που αναμένονται στην κινεζική πρωτεύουσα, πρέπει είτε να έχουν εμβολιαστεί πλήρως, είτε να υποβληθούν σε αυστηρή καραντίνα 21 ημερών κατά την άφιξή τους στην χώρα. Και φυσικά, μόνο οι θεατές που είναι ήδη παρόντες στην Κίνα, θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις.

Οι αρχές έχουν θέσει στην διάθεση των διοργανωτών, 300 ασθενοφόρα αρνητικής πίεσης για την μεταφορά πιθανών ασθενών, χωρίς τον κίνδυνο εξάπλωσης μολυσμένου αέρα.

Η επαρχία του Χεμπέι, που περιβάλλει το Πεκίνο, ανακοίνωσε την εγκατάσταση, κατά την διάρκεια των Αγώνων, κινητών εργαστηρίων που θα μπορούν να πραγματοποιούν 40.000 ελέγχους σε ημερήσια βάση.

Η Κίνα, είναι η πρώτη χώρα που επλήγη από την πανδημία και ουσιαστικά σταμάτησε τον ιό την άνοιξη του 2020 μετά την υιοθέτηση δραστικών μέτρων για τον έλεγχο των κατοίκων. Η χώρα έχει ουσιαστικά κλείσει τα σύνορά της στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι αρχές ανέφεραν την Τετάρτη (27/10) 50 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ ο επίσημος απολογισμός από την έναρξη της πανδημίας, είναι λιγότερα από 100.000 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 4.636 θανάτων.

Παρά το πλαίσιο της πανδημίας, οι κάτοικοι του Πεκίνου, ισχυρίζονται ότι είναι ευχαριστημένοι με την διεξαγωγή των Αγώνων, ενώ ένα γιγάντιο ρολόι εμφανίζει την ένδειξη «100 ημέρες» στην πρόσοψη του Ολυμπιακού πύργου, που κατασκευάσθηκε στον χώρο των ιστορικών γεγονότων του 2008.

πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ