Ιστιοπλοΐα: Η ΕΙΟ ζήτησε κονδύλι για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης νησιωτικών Ομίλων

Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία επισκέφθηκε τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, από τον οποίο ζήτησε κονδύλι για την κάλυψη των δυσβάσταχτων ετήσιων εξόδων μετακίνησης των συλλόγων που έχουν έδρα στα νησιά.

Ιστιοπλοΐα: Η ΕΙΟ ζήτησε κονδύλι για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης νησιωτικών Ομίλων

Το πολύ σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με τα έξοδα μετακινήσεων των Ομίλων των νησιών απασχόλησε μεταξύ άλλων τη συνάντηση που είχαν η πρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, Νίκη Αναστασίου, και η πρόεδρος της Επιτροπής Ανοικτής Θαλάσσης, Εριφύλη Βαρδάκη, με τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα έξοδα ακτοπλοϊκών εισιτηρίων αθλητών, προπονητών και αυτοκινήτων με τρέιλερ για σκάφη και φουσκωτά. Υπάρχουν ναυτιλιακές εταιρίες που κάνουν μικρές εκπτώσεις, αλλά αυτό δεν αρκεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε ταξίδι ο μέσος όρος του κόστους των εξόδων ξεπερνά τα 1.500 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις αυξάνεται λόγω των επιπλέον εξόδων για μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Οι Όμιλοι από τα νησιά μετακινούνται το λιγότερο οκτώ φορές τον χρόνο για τη συμμετοχή τους στις επίσημες διοργανώσεις της ομοσπονδίας. Όπως για παράδειγμα για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ16 Όπτιμιστ, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ13 Όπτιμιστ, το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Όπτιμιστ και Λέιζερ 4,7, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Λέιζερ 4,7, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Λέιζερ Στάνταρντ και Ράντιαλ, την πανελλήνια πρόκριση Όπτιμιστ και Λέιζερ 4,7, το «Athens International Sailing Week» και διάφορους διασυλλογικούς αγώνες.

Ο εκπρόσωπος του αρμόδιου υπουργείου έδειξε κατανόηση και υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, έτσι ώστε οι Όμιλοι των νησιών να ανακουφιστούν. Επειδή τα σωματεία δεν μπορούν να ενταχθούν στο μεταφορικό ισοδύναμο, θα ξεκινήσει μελέτη για το συνολικό κόστος που ξεπερνάει τις 150.000 ευρώ τον χρόνο και στο πλαίσιο των όποιων δυνατοτήτων υπάρχουν θα δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για να βρεθεί κάποιο έξτρα κονδύλι που θα καλύπτει το σύνολο ή μέρος των εξόδων των μετακινήσεών τους.

Πέραν αυτών, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε η ΕΙΟ έγινε αποτίμηση της επιτυχημένης «Aegean Regatta 2021», που φέτος συμπλήρωσε 20 χρόνια και ο κ. Κουτουλάκης ήταν ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής. Συζητήθηκε επίσης ο αγώνας της νέας σεζόν, οι προετοιμασίες του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κουτουλάκης συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ανώτατης Επιτροπής Αγώνων και Εφέσεων της ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας, Κώστα Τσαντίλη, με τον οποίο συζήτησε για τη διεξαγωγή ενός έξτρα αγώνα στο Καστελόριζο μετά το τέλος της «Aegean Regatta» με την ονομασία «Aegean Regatta Special Edition».