3οι Παγκόσμιοι Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού: Φαντασμαγορική η τελετή έναρξης στο Καλλιμάρμαρο (pics)

Μοναδικό θέαμα προσέφερε η τελετή έναρξης των 3ων Παγκόσμιων Αγώνων Εργασιακού Αθλητισμού στους χιλιάδες αθλητές και θεατές που βρέθηκαν στο Καλλιμάρμαρο στάδιο χθες (6/10) το βράδυ.

3οι Παγκόσμιοι Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού: Φαντασμαγορική η τελετή έναρξης στο Καλλιμάρμαρο (pics)

Εντυπωσιακή ήταν η τελετή έναρξης των 3ων Παγκόσμιων Αγώνων Εργασιακού Αθλητισμού που πραγματοποιήθηκε χθες (6/10) το βράδυ στο εμβληματικό Καλλιμάρμαρο στάδιο. Οι χιλιάδες συμμετέχοντες από 37 χώρες απόλαυσαν ένα μοναδικό υπερθέαμα, όπου ο αθλητισμός και ο πολιτισμός έγιναν ένα και η τεχνολογία με τη στήριξη φωτισμού και μουσικής ανέδειξε την ιστορικότητα του χώρου, ξυπνώντας μνήμες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Αθήνα 2004».

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, η βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Κατερίνα Μονογυιού, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο υπαρχηγός της ΕΛΑΣ, Ανδρέας Δασκαλάκης, και άλλοι.

Η τελετή έναρξης άρχισε με την παρέλαση των 3.500 αθλητών και αθλουμένων. Οι στολές των παριστάμενων και οι δεκάδες σημαίες τους έδωσαν χρώμα στο Παναθηναϊκό στάδιο σε ένα αντάμωμα λαών, πολιτισμών, συναδέλφωσης και ανάδειξης της ελληνικής φιλοξενίας.

Την παράσταση από ελληνικής πλευράς «έκλεψε» η ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία είναι η πολυπληθέστερη στη διοργάνωση, αποτελούμενη από 250 εργαζόμενους. Αρχηγός της αποστολής της είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο τάε κβον ντο Μαρία Καρπαθάκη, ενώ σε αυτή συμμετέχουν ο «χάλκινος» παραολυμπιονίκης του Τόκιο Αντώνης Τσαπατάκης και η πρωταθλήτρια του στίβου Ανδριάνα Φέρρα. Στη διοργάνωση παίρνουν μέρος 57 ελληνικές εταιρείες και οργανισμοί.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσία του προέδρου των Παγκοσμίων Αγώνων Εργασιακού Αθλητισμού, Ντιντιέ Μπεσέιγ, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, υποδεχόμενος τους χιλιάδες αθλούμενους, αναφέρθηκε στη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τον εργασιακό αθλητισμό: «Οι 3οι Παγκόσμιοι Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού αποτελούν μία εξαιρετικά σημαντική διεθνή διοργάνωση που αναδεικνύει τον εργασιακό αθλητισμό στη χώρα μας και την επαναφέρει στον χάρτη των ασφαλών διεθνών αθλητικών διοργανώσεων σε καιρό πανδημίας. Ο εργασιακός αθλητισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αθλητικής οικογένειας της χώρας μας. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι τακτοποιούμε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του εργασιακού αθλητισμού, το οποίο ήταν ανύπαρκτο έως τώρα. Στο επόμενο σχέδιο νόμου του υφυπουργείου Αθλητισμού περιλαμβάνουμε ρυθμίσεις και για τον εργασιακό αθλητισμό και είμαστε πολύ χαρούμενοι που πριν από το πλαίσιο φιλοξενούμε ένα διεθνές γεγονός. Συνδέουμε την προβολή με την αθλητική και την τουριστική βιομηχανία για να έχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα».

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε για τη θετική επίδραση του αθλητισμού στους εργαζόμενους: «Ο εργασιακός αθλητισμός αποτελεί μία σύγχρονη πραγματικότητα τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις. Επιδρά θετικά στους εργαζόμενους από πλευράς υγείας και ποιότητα ζωής και αυτό σημαίνει και μεγαλύτερη παραγωγικότητα στις επιχειρήσεις. Είναι θετικό ότι οι 3οι Παγκόσμιοι Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού γίνονται στην πατρίδα μας και ακόμα πιο σημαντικό ότι διεξάγονται τώρα που φαίνεται σιγά σιγά ότι βγαίνουμε από την κρίση του κορονοϊού. Έτσι η Ελλάδα αναδεικνύεται περισσότερο στο διεθνές στερέωμα ως μία ασφαλής χώρα».

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης ήταν από τους πρώτους που βρέθηκαν κοντά στη σπουδαία διοργάνωση, προσβλέποντας στα πολυποίκιλα οφέλη της στην Περιφέρεια Αττικής: «Κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να διατηρήσει την υγεία του με σωστές συνήθειες και ο αθλητισμός είναι μέσα σε αυτές. Νους υγιής εν σώματι υγιεί. Εμείς ως Περιφέρεια Αττικής έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να στηρίζουμε τους Παγκόσμιους Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού».

Στις δυσκολίες του εγχειρήματος, αλλά και στη μεγάλη προσπάθεια που έγινε για να είναι υποδειγματική η διοργάνωση εν μέσω πανδημίας, στάθηκε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Σπύρος Καραβούλης: «Η πίστη και επιμονή των Ελλήνων στη διοργάνωση επιτυχημένων αθλητικών γεγονότων επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά. Με αυτή τη διοργάνωση γράφουμε ιστορία και στον εργασιακό αθλητισμό και κάνουμε την Αθήνα να λάμψει και πάλι. Η διεξαγωγή των αγώνων κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες αποτελεί μια μεγάλη νίκη για την Ελλάδα, για τον εργασιακό αθλητισμό, για όλους μας. Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν για να υλοποιηθεί το τεράστιο αυτό εγχείρημα».

Με διπλό ρόλο βρέθηκε στην τελετή έναρξης ο γ.γ. Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος μετέχει στη διοργάνωση και ως αθλητής (κολύμβηση). «Στο πλαίσιο του αθλητικού τουρισμού της Ελλάδας, οι Παγκόσμιοι Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού θα συμβάλουν σημαντικά ως προς αυτό. Το αθλητικό κίνημα δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι. Πρέπει να υπάρχει και στις μικρότερες ηλικίες και στις μεγαλύτερες. Αυτό ακριβώς εκφράζουν οι εργασιακοί αγώνες. Ο πρωταθλητισμός έχει ημερομηνία λήξης, αλλά ο αθλητισμός δεν έχει. Αυτό είναι και το μήνυμα της δικής μου συμμετοχής».

Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού αποτελούν μέσο προβολής της χώρας στο εξωτερικό, κάτι που επισήμανε η βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Κατερίνα Μονογυιού: «Είναι πολύ σπουδαίο να διεξάγονται τέτοιες διοργανώσεις στη χώρα μας. Προβάλλουν σε διεθνές επίπεδο την Ελλάδα και ενισχύουν τον τουρισμό της. Από την άλλη πλευρά η διοργάνωση στέλνει το μήνυμα της διά βίου άσκησης, κάτι το οποίο είναι επίσης πολύ σημαντικό, διότι η άσκηση πρέπει να αποτελεί τρόπο ζωής για όλους μας».

Στη διοργάνωση συμμετέχουν πολλοί Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. «Αυτή η διοργάνωση αποτελεί μία ευκαιρία για να θυμηθούμε τα νιάτα μας. Μόλις έμαθα για τη διοργάνωση, ήρθα με χαρά για να αγωνιστώ. Η συμμετοχή είναι μεγάλη και πραγματικά είμαι πολύ χαρούμενος που θα βρεθώ και πάλι σε ρυθμούς αγώνων», δήλωσε ο Γιώργος Τζελίλης.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα άρχισε με ένα εντυπωσιακό light show και συνεχίστηκε με επίδειξη από τους πρωταθλητές και πρωταθλήτριες από το τραμπολίνο, όπως η Λίλα Κασάπογλου, αθλήτριες από την Ελληνική Ομοσπονδία Cheerleading (σύλλογοι Αμαζόνες και Γύμναθλος) και από την ακροβατική γυμναστική (σύλλογοι Φοίνικας Αθηνών και Γιτάνη). Το θέαμα καθήλωσε τους παριστάμενους, που ξεσηκώθηκαν στο τελευταίο μέρος της τελετής έναρξης, την καλλιτεχνική επιμέλεια του οποίου είχε ο leader drummer της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», Πέτρος Κούρτης.

Στο «Welcome to Greece» παρουσιάστηκε ένα μοναδικό πρόγραμμα με κρουστά, μουσική, χορό και την εξαιρετική σοπράνο Ελένη Σταμίδου στη σκηνή. Η τελετή ολοκληρώθηκε με συρτάκι που ενθουσίασε τους 3.500 συμμετέχοντες στη διοργάνωση, οι οποίοι νωρίτερα παρέλασαν γεμάτοι ενθουσιασμό που συμμετέχουν σε μια γιορτή των εργαζομένων του αθλητισμού.

Οι 3οι Παγκόσμιοι Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν στις 10 Οκτωβρίου. Διοργανωτής είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Εργασιακού Αθλητισμού με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Αττικής.

Ως δράση έχει ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εορτασμού της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και τυγχάνει της σημαντικής αιγίδας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, του δήμου Αθηναίων, του δήμου Βάρης - Βούλας - Βάρκιζας, του δήμου Γλυφάδας, του δήμου Γαλατσίου, της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και πολλών ακόμη φορέων και εθνικών ομοσπονδιών.