Ταϊλάνδη: Με «όπλο» τα σκέϊτμπορντ στον αγώνα για Δημοκρατία

Νεαροί Ταϊλανδοί, οι οποίοι ασχολούνται με το σκέιτμπορντ, προσχώρησαν στο κίνημα διαμαρτυρίας της νεολαίας ενάντια στον συντηρητισμό της κοινωνίας στην πατρίδα τους.

Ταϊλάνδη: Με «όπλο» τα σκέϊτμπορντ στον αγώνα για Δημοκρατία

Μέρος του φιλοδημοκρατικού κινήματος, που άρχισε να εμφανίζεται τον Ιούλιο του περασμένου έτους, απαιτώντας μεταρρυθμίσεις στην μοναρχία, επανεγγραφή του συντάγματος που συνέταξε ο στρατός και παραίτηση του πρωθυπουργού, Πραγιούτ Τσαν Ο Τσα.

Ωστόσο, το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και η φυλάκιση πολλών ηγετικών στελεχών, έχουν αποδυναμώσει σε μεγάλο βαθμό αυτό το κίνημα, παρά το γεγονός ότι σχεδόν καθημερινά, πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Κατά την διάρκεια πρόσφατης διαδήλωσης στο Μνημείο Δημοκρατίας, που αποτελεί την εστία διαμαρτυρίας στη Μπανγκόκ, αρκετές ομάδες νεαρών, εμφανίσθηκαν με τα σκέιτμπορντ τους, σκαρφαλώνοντας σε μεταλλικές ράβδους και πάγκους, ενώ ορισμένοι εξ΄ αυτών, ανέβηκαν στο κεντρικό τμήμα του μνημείου για να κρεμάσουν ένα πανό με αντικυβερνητικά συνθήματα.

Ο 17χρονος, Νατακάρν Ταβαρίτ, πιστεύει ότι αυτός και οι σύντροφοί του αντιμετωπίζονται πρακτικά ως κακοποιοί στην Ταϊλάνδη, λίγες εβδομάδες μετά το ντεμπούτο του αθλήματος τους στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, στην διοργάνωση του Τόκιο.

«Βλέπουμε τους σκέιτερς να διώκονται από αστυνομικούς», είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) ο νεαρός Ταϊλανδός, προσθέτοντας ότι η κατασκευή νέων ειδικών χώρων θα μειώσει τις συγκρούσεις με τους πεζούς σε δημόσιους χώρους: «Οι κλασικοί διαδηλωτές χρησιμοποιούν την φωνή τους ως εργαλείο κατά της κυβέρνησης, αλλά εμείς χρησιμοποιούμε τα σκέιτμπορντ. Είναι το όπλο μας».


Ένας άλλος νεαρός, ο 19χρονος Θάνα, είναι δυσαρεστημένος με τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία του κορονοϊού και υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι σκέιτερς, είναι νέοι της εργατικής τάξης, των οποίων οι οικογένειες έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι την Τετάρτη (15/9), στην Ταϊλάνδη, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανήλθε σε σχεδόν 12.000, αφού κορυφώθηκε σε 23.000 λοιμώξεις την ημέρα τον περασμένο μήνα, την ώρα που έχουν μειωθεί και τα σχετικά τεστ.

Το κλείσιμο των χώρων άθλησης για σκέιτμπορντ στην Μπανγκόκ, στο πλαίσιο των περιορισμών, είχε επίσης αρνητικό αντίκτυπο στους νέους.

«Εδώ έρχονται συνήθως οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη ή βαριούνται», σχολίασε ο Θάνα και πρόσθεσε: «Είναι κάτι περισσότερο από ένα άθλημα. Όταν πηδάμε πάνω από κούκλες που αντιπροσωπεύουν το πρόσωπο του στρατηγού Πραγιούτ, θέλουμε να εκφράσουμε τον θυμό και την αποδοκιμασία μας για την κυβέρνηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ