Στο Ηράκλειο η ΓΣ της Διεθνούς Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών

Το Ηράκλειο της Κρήτης θα φιλοξενήσει τη φετινή γενική συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών στα τέλη Οκτωβρίου.

Στο Ηράκλειο η ΓΣ της Διεθνούς Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ολυμπιακού και αθλητικού κινήματος θα βρεθεί η Κρήτη από τις 23 έως τις 25 Οκτωβρίου, καθώς στο Ηράκλειο τελικά θα φιλοξενηθεί η 25η γενική συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (ANOC).

Θα συμμετάσχουν, θα συζητήσουν και θα λάβουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του παγκόσμιου αθλητισμού οι 206 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές όλου του κόσμου, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, και εκπρόσωποι των διεθνών ομοσπονδιών ολυμπιακών αθλημάτων.

Η απόφαση για τη διεξαγωγή της ΓΣ της ANOC στην Ελλάδα, 17 χρόνια μετά το 2004, είχε ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, κατόπιν πρότασης που είχαν καταθέσει από κοινού η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και το υφυπουργείο Αθλητισμού.

Η επιλογή του Ηρακλείου Κρήτης -και συγκεκριμένα στη Χερσόνησο- οριστικοποιήθηκε έπειτα από επίσκεψη στο νησί της γενικής γραμματέως της ΑNOC και μέλους της ΔΟΕ, Γκουνίλα Λίντμπεργκ, η οποία συνοδευόταν από τον πρόεδρο της ΕΟΕ και των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, αλλά και μέλος της ΔΟΕ, Σπύρο Καπράλο.

Tην κυρία Λίντμπεργκ και άλλα στελέχη της ANOC υποδέχθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος την ξενάγησε στους προτεινόμενους χώρους και της παρουσίασε τα πλεονεκτήματα που θα έχει η διοργάνωση της γενικής συνέλευσης στο φιλόξενο και όμορφο νησί. Παρών ήταν και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, για τα ζητήματα της αρμοδιότητάς του.

Η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών έμεινε ενθουσιασμένη από την παραμονή της, από όσα είδε και άκουσε και αποδέχθηκε την πρόταση των κυρίων Αυγενάκη και Καπράλου.

Στη διάρκεια της ΓΣ της ANOC θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν το διεθνές ολυμπιακό και αθλητικό κίνημα. Θα γίνει ο απολογισμός από την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, σε ειδική εκδήλωση θα βραβευτούν οι καλύτεροι αθλητές και αθλήτριες των Αγώνων στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και επιπλέον θα γίνει παρουσίαση, από τις Οργανωτικές Επιτροπές τους, των δύο επόμενων ολυμπιακών διοργανώσεων, των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Πεκίνο 2022» και των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024».

Την ευθύνη για τη διοργάνωση της γενικής συνέλευσης, όπου υπολογίζονται σε περισσότερους από 700 οι συμμετέχοντες, οι οποίοι επωμίζονται τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους, έχουν η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και το υφυπουργείο Αθλητισμού.