Η ανθρώπινη ανταπόκριση της Πολιτείας στις δύσκολες στιγμές δύο νεαρών Ελλήνων ποδηλατών

Πίσω από τη λάμψη, την αίγλη και την προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων που ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο Τόκιο, υπάρχει και η άλλη (αθέατη) πλευρά του αθλητισμού...

Η ανθρώπινη ανταπόκριση της Πολιτείας στις δύσκολες στιγμές δύο νεαρών Ελλήνων ποδηλατών

Αυτή του πόνου, της ατυχίας, της κακοδαιμονίας και της ανάγκης για βοήθεια προς εκείνους που δεν έχουν την ευκαιρία να ακουστούν και να αντιμετωπίσουν εύκολα τις δυσκολίες τους...

Τις τελευταίες εβδομάδες κι ενώ όλα τα φώτα του αθλητισμού ήταν -απολύτως λογικά- στραμμένα στην Ιαπωνία, υπήρξαν δύο πολύ δύσκολα και «σκληρά» περιστατικά στην ελληνική ποδηλασία που δεν έτυχαν προβολής, αλλά αντιμετωπίστηκαν καίρια κι αποτελεσματικά χάρις στην παρέμβαση της ελληνικής Πολιτείας, μέσω του Υφυπουργείου Αθλητισμού, του Υπουργείου Υγείας, αλλά και του πρέσβη της Ελλάδας στην Μπρατισλάβα.

Δύο περιστατικά στα οποία οι αρμόδιοι φορείς έδειξαν εξαιρετικά αντανακλαστικά και, δίχως να το «διαφημίσουν», έπραξαν αυτό που έπρεπε να κάνουν για δύο νεαρούς αθλητές της ποδηλασίας: Τον Νίκο Παπαγιαννάκη και τον Αλέξανδρο Τοπκάρογλου, οι οποίοι, μαζί με τις οικογένειές τους, «δοκιμάστηκαν» πολύ σκληρά, βιώνοντας πολύ δύσκολες και δυσάρεστες καταστάσεις.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, Βασίλης Διαμαντόπουλος, ήταν άκρως αποκαλυπτικός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), φωτίζοντας τα δύο περιστατικά που «κλόνισαν» την Ομοσπονδία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

«Είναι αλήθεια πως τις τελευταίες εβδομάδες, προέκυψαν δύο πάρα πολύ δύσκολα περιστατικά με δύο νεαρούς και πολύ ταλαντούχους αθλητές μας.
Το πρώτο συνέβη στον Νίκο Παπαγιαννάκη, ο οποίος συμμετείχε με τα Εθνικά χρώματα σε διεθνή αγώνα Εφήβων της Ποδηλασίας Δρόμου, τις "Διεθνείς Ημέρες Ποδηλασίας" της πόλης Ντουμπνίκα ναντ Βάχομ, που βρίσκεται λίγο έξω από το Τρέντσιν της Σλοβακίας.

Στις 18 Ιουλίου, κατά την τρίτη ημέρα των αγώνων κι ενώ πήγαινε πολύ καλά και βρισκόταν στα πρώτα γκρουπ, σε μία στροφή έχασε τον έλεγχο και τραυματίστηκε πολύ σοβαρά. Αμέσως ήρθε ασθενοφόρο κι ο αθλητής μας διεκομίσθη στο νοσοκομείο της περιοχής. Έγιναν αμέσως εξονυχιστικές εξετάσεις, οι οποίες -εκτός από τις κακώσεις στο πρόσωπο και τις εκδορές που επουλώθηκαν- έδειξαν πως είχε υποστεί πολύ σοβαρή ζημιά σε έξι σπονδύλους, εκ των οποίων ο ένας είχε ραγίσει.
Με ενέργειες της ομοσπονδίας, αλλά και του πατέρα του αθλητή, ο οποίος ήταν συνοδός της ομάδας, εστάλη μεμιάς επιστολή προς τη Γ.Γ.Α. και την ελληνική πρεσβεία στην Μπρατισλάβα, που κινητοποιήθηκαν άμεσα. Ο Παπαγιαννάκης διεκομίσθη στο νοσοκομείο της Μπρατισλάβας, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση, η οποία προχώρησε σε άμεση συνεννόηση με τα εδώ Υπουργεία και την πρεσβεία μας, και ο αθλητής είναι πλέον καλά.

Όλες αυτές τις ημέρες το ενδιαφέρον από το Υφυπουργείο Αθλητισμού και τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη συγκεκριμένα, αλλά και τη Γ.Γ.Α. ήταν τεράστιο, φροντίζοντας να παρέχονται όλες οι εξυπηρετήσεις προς τον αθλητή και τον πατέρα του. Όταν δε οι γιατροί έδωσαν το "πράσινο φως" για να ταξιδέψει το παιδί πίσω στην Αθήνα, υπήρξε άμεση ανταπόκριση κι απ' την πλευρά του Υπουργείου Υγείας και του ΕΚΑΒ, που φρόντισαν την ίδια κιόλας ημέρα να γίνει αεροκομιδή του με αεροσκάφος του ΕΚΑΒ. Στο δε αεροδρόμιο τον περίμενε ασθενοφόρο κι από εκεί ο αθλητής διεκομίσθη στο ΚΑΤ.

Ήδη το παιδί είναι πολύ καλύτερα, έχει σηκωθεί από το κρεβάτι και καθημερινά βελτιώνεται η υγεία του. Στείλαμε μία επιστολή ως Ομοσπονδία για να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους δύο Υπουργούς κ.κ. Αυγενάκη και Κικίλια για την άμεση βοήθειά τους, όπως επίσης και στον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, αλλά και στον πρέσβη της χώρας μας στην Μπρατισλάβα. Ήταν μία πάρα πολύ ανθρώπινη και υπεύθυνη στάση, σε μία πραγματικά πολύ δύσκολη στιγμή για τον νεαρό Παπαγιαννάκη και την οικογένειά τους. Κι εξ όσων γνωρίζω, υπήρξε κι επικοινωνία του Υφυπουργού κ. Αυγενάκη με τον πατέρα του αθλητή μας, ο οποίος στη συνέχεια ευχαρίστησε τους πάντες προσωπικά».
Ακολούθως ο κ. Διαμαντόπουλος αποκάλυψε και το δεύτερο, πολύ δύσκολο περιστατικό που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Ομοσπονδία Ποδηλασίας με άλλον αθλητή της, αλλά και την άμεση βοήθεια της Πολιτείας.

«Λίγες ημέρες μετά, υπήρξε ακόμη ένα άσχημο περιστατικό με τον αθλητή μας του Downhill, Αλέξανδρο Τοπκάρογλου. Στις 31 Ιουλίου, ξέσπασε η μεγάλη φωτιά στην Αχαΐα, στην Ζήρια Αιγίου. Εκεί η οικογένεια του Αλέξανδρου είχε εξοχικό και ο πατέρας του, μαθαίνοντας για τη φωτιά που πλησίαζε στα σπίτια του οικισμού, πήγε να βοηθήσει στην κατάσβεση και να προστατεύσει την περιουσία του. Ανέβηκε πάνω στη σκεπή για να αντιμετωπίσει τις φλόγες που είχαν φτάσει και στο δικό του σπίτι, όμως υποχώρησαν τα κεραμίδια κι έπεσε από ύψος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί, έχοντας παράλληλα ορισμένα σοβαρά εγκαύματα. Κι όλα αυτά συνέβησαν, μία μέρα πριν πετάξει μαζί με το παιδί για το Μάριμπορ της Σλοβενίας, όπου ήταν προγραμματισμένο να δώσει το "παρών" στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Downhill από 6 έως 8 Αυγούστου και στο Παγκόσμιο από 14 έως 16 Αυγούστου.

Και σ' αυτή την περίπτωση, η ανταπόκριση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ήταν άμεση. Σε συνεργασία με την Ομοσπονδία, βρέθηκε άτομο για να τον συνοδεύσει στους αγώνες. Αντίστοιχα άμεση ήταν και η οικονομική βοήθεια του Υφυπουργείου προς τον Αλέξανδρο, μέσω της Ομοσπονδίας, καλύπτοντας όλα όσα χρειαζόταν για να λάβει μέρος στους αγώνες και προσφέροντάς του ασφάλεια και ηρεμία, μέσα σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για τον ίδιο και την οικογένειά του. Ήταν πολύ σημαντικό για την ψυχολογία του παιδιού όλο αυτό που έγινε και ευχαριστήσαμε τόσο εμείς, όσο και η οικογένεια του Αλέξανδρου, τον Υφυπουργό για τη βοήθειά του.
Αυτά είναι φωτεινά παραδείγματα σε δύσκολες εποχές κι έτσι πρέπει να λειτουργεί στο σύνολό του ο αθλητισμός, σε συνεργασία πάντα με τις αρμόδιες αρχές και την Πολιτεία...».


Η ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ

Προς:
1. Υπουργό Υγείας Κο Βασίλειο Κικίλια
2. Υφυπουργό Αθλητισμού Κο Ελευθέριο Αυγενάκη
3. Πρέσβη της Ελλάδος στην Μπρατισλάβα
Κο Γεώργιο Δημητριάδη
4. Πρόεδρο ΕΚΑΒ Κο Νικόλαο Παπαευσταθίου

Θέμα: ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΡΟΚΟΜΙΔΗ ΑΘΛΗΤΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Αξιότιμοι κύριοι,
Η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας σας εκφράζει δημόσια τις βαθύτατες ευχαριστίες της για την άμεσες ενέργειες που κάνατε για την αεροκομιδή του αθλητή της Εθνικής μας ομάδας εφήβων Νικόλαου Παπαγιαννάκη, ο οποίος εγχειρίστηκε στην Σλοβακία, μετά από τον σοβαρό τραυματισμό του κατά τη διάρκεια των διεθνών αγώνων που πήρε μέρος με τα χρώματα της Εθνικής μας ομάδας.
Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τον Πρέσβη κο Δημητριάδη και τον Υφυπουργό Αθλητισμού κο Αυγενάκη, για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξαν για την νοσηλεία του αθλητή στη Σλοβακία. Παρακαλούμε να διαβιβάσετε τις ευχαριστίες μας σε όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση της μεταφοράς του στη χώρα μας με ασφάλεια.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΡΟΥΒΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ